GastroMerit

Kurs – Choklad och dekorer

En heldags chokladkurs där du lär dig tryffeltillverkning och att baka med choklad. Du får skapa tårtor, bakelser, glassdesserter, macarons, tartletter och tryfflar i olika smaker och med olika utseenden.
Kunskap

Vad är surdeg och levain?

Hur jobbar jag med en kall surdeg? Vad är skållning och levain? Vi svarar på dina frågor.
Tjänster

Kalkylering & Inventering hjälper dig med kalkylen

Genom Martin & Serveras tjänst Kalkylering & Inventering är det enkelt att kalkylera fram hur en maträtt bör prissättas för att ge den lönsamhet som behövs. I programmet kan du som krögare se hur kalkylen förändras när en råvara i receptet byts ut mot en annan.
GastroMerit

Kurs – Franska bakverk och tårtor

Det här en kurs för dig som vill lära dig att baka fantastiska tårtor och andra härliga bakverk. Kursen leds av Cecilia Andersson, Årets konditor 2012, som guidar dig genom en dag fylld av söta smaker.
GastroMerit

Laga vegetariskt till lunch, buffé och konferens

Vill du lära dig servera näringsrik och god vegetarisk mat? Då är det här kursen för dig.
Inspiration

Mer vegetariskt på julbordet

Det går att tillfredsställa alla smaker utan att rucka på traditionerna. Addera nya, gröna och spännande julrecept eller varför inte gå "all in" och byt ut julbordsklassikerna mot helt vegetariska alternativ!
Kunskap

Te i matlagning och bakning

Att det går att använda te i matlagning är ingen nyhet. Det var tvärtom som krydda och "hälsogivare" i matlagning och bakning som tebladen först användes. Här, i teskolans sista del, berättar vi om te som krydda och tipsar om lyckade smakkombinationer. Du får också lära dig mer om te som måltidsdryck.
GastroMerit

Kurs – Utveckla din salladsbuffé

Den här kursen ger dig verktyg som hjälper dig att förändra, utveckla och anpassa salladsbuffén efter säsong, tillgång, pris och kvalitet.
Kunskap

Så färglägger du och målar chokladpraliner

Det finns mängder med olika tekniker att färga choklad på, men det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Här tipsar konditor Jonas Nilsson om några olika sätt på hur du kan färglägga och måla choklad.
Inspiration

Kvinnliga framtidslöften

Tack vare stipendium från Malin Söderström får fyra vassa kvinnliga framtidslöften möjlighet att, tillsammans med Svenska Kocklandslaget, utbilda sig, träna och tävla fram till och med Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018.
Inspiration

Cocktails and sweets på Kung Carls bakficka

Lördag, när eftermiddag går över till kväll. Efter shoppingrundan. Innan en sen middag eller efter en lång lunch, brunch. För att du gillar det söta, eller bara vill hänga i en härlig bar som andas tidigt 1900-tal. Sippa på en cocktail och avnjuta något sött till. Känns det lockande? Konceptet heter Cocktails and sweets och finns på Hotel Kung Carl i Stockholm.
Inspiration

Julbord i vildmarken

I Abisko har Mina Johansson Dahl och Dick Johansson skapat ett fjällhotell som kombinerar naturupplevelser med god mat och det lilla extra. För Martin&Serveras tidning Smakfullt lagade Abisko Mountain Lodge upp ett julbord med inspiration från vildmarken.
GastroMerit

Cafémat – Skapa goda måltider utan tillgång till restaurangkök

Kursen ska ge dig inspiration och öka dina kunskaper att servera fullgoda måltider utan ett riktigt kök. Att välja rätt råvaror är viktigt för ekonomin och att arbeta med de olika säsongerna går med fördel att göra på café.
Kunskap

Fakta om kultursorterna

Här berättar vi mer om kulturgrödorna enkorn, emmer, dinkel och nakenhavre. Hela korn av alla sädesslagen passar utmärkt att koka och äta som ett alternativ till ris, bulgur eller couscous och även i sallader, efterrätter och liknande.
Inspiration

Renässans för enkorn, dinkel och emmer

De kallas för kulturgrödor - enkorn, dinkel och emmer, och nog är det kulturarbete när Warbro Kvarn mal säden med tusenårig historia. Dessa spannmålssorter var länge ute ur bilden, men har fått en renässans på grund av smak och näringsinnehåll.

Nadia testar 2020-10-28

Grundaren Henry J Heinz var en riktig pionjär inom livsmedelsvärlden. Han började odla och förfina tomater redan 1934 och sedan dess har Heinz egenutvecklade tomatfrön ständigt förbättrats år efter år. Resultatet är en rödare och tjockare tomat än den du i vanliga fall finner i matbutikerna.
Inspiration

Fyra Skånska Gryn: En hälsosam skånsk nyhet

Söker du efter ett nytt och gott alternativ till ris, pasta, bulgur, couscous och quinoa? Nu presenterar Orkla Foods Sverige Fyra Skånska Gryn, en ny spännande bas på havre, råg, vete och korn.
Inspiration

Kravmärkt, naturligt och utan tillsatser

Hjärtat i Saltå Kvarns verksamhet är mjöl, gryn och müsli. De är råvaror som nästan alltid har producerats på Saltå Kvarn och är storsäljare än idag. Företaget brinner för miljön och den rena råvaran – Ett arbete som de tar på största allvar.
Inspiration

Passion för sötsaker och choklad

Jonas Nilsson är en är kock och konditor känd från Dessertmästarna 2015. Passionen för choklad och sötsaker har han haft länge – redan vid fem års ålder ville han bli godistillverkare.
GastroMerit

Tvådagarskurs – Allt om surdegsbröd, en trend som är här för att stanna

Lär dig att baka surdegsbröd med naturliga råvaror, utan tillsatser, och med surdegsjäsning som passar i små och stora restaurangkök. Kursen ger dig en genomgång i surdegsbröd från ax till limpa.
Kunskap

Sockerpasta

Sugarpaste, fondant, sockermassa och sockerpasta – Kärt barn har många namn! Sockerpasta används främst vid skapandet av tårtor och andra bakverk. Ofta liknas sockerpasta med marsipan och de har ungefär samma användningsområden.
Kunskap

Hur blir mjölk laktosfri?

Laktos- och glutenfri mat är en växande trend i Sverige. Här får du som lagar maten en djupdykning i hur mjölken blir fri från laktos, för att enklare kunna laga mat som alla kan äta. Vi pratar också med Jörgen Grauss, Arlas mejerichef i Linköping.
Inspiration

Julbord med Jimmi Eriksson och Daniel Haynes

Jul betyder naturligtvis julbord och det traditionella julbordet i sin tur innebär sju rundor med olika teman. Med användbara tips, recept på välsmakande rätter och inspirerande tankar från kocklandslagsmedlemmarna Daniel Haynes och Jimmi Eriksson blir julbordet en succé för både gäster och krögare.