Inspiration

Så blev New Belgium ett av USA:s mest hållbara bryggerier

Det Colorado-baserade New Belgium Brewing ses som ett av de mest hållbara ölbryggerierna i USA. De får all sin el från vindkraft och återvinner nära hundra procent av sitt avfall. Sedan 2013 ägs bryggeriet dessutom av medarbetarna.
Kunskap

Förädling av grönt te och oolongte

I det förra avsnittet av teskolan berättade vi hur svart te blir till. Här får du lära dig mer om andra tesorter och vad som skiljer dem åt i förädlingsprocessen.
Kunskap

Hur blir mjölk laktosfri?

Laktos- och glutenfri mat är en växande trend i Sverige. Här får du som lagar maten en djupdykning i hur mjölken blir fri från laktos, för att enklare kunna laga mat som alla kan äta. Vi pratar också med Jörgen Grauss, Arlas mejerichef i Linköping.
Kunskap

Tebusken Camellia Sinensis

Tebusken, som egentligen är ett träd, är en art i familjen teväxter. Den är nära släkt med Kamelian. Bladen är styva, blanka och spetsiga och blommorna liknar smörblommor. Tebusken behöver en sur, sandig och väldränerad jord och ett varmt fuktigt klimat med jämnt fördelad nederbörd.
Inspiration

Totte Steneby

Totte Steneby är prisbelönt sommelier som bland annat vunnit Nordiska Mästerskapen i Sommellerie. Idag jobbar han som dryckesansvarig på Portal, en av Stockholms nya restauranger som snabbt blivit en favorit bland stadens uteätare. Vi träffade Totte för att höra mer om tänket bakom dryckesmenyn, planerna framåt och vad han själv inspireras av.
Inspiration

Snygga kranar på din krog

Martin & Serveras dotterbolag Still Sparkling Solutions säljer och hyr ut vatten- och ölanläggningar till restauranger och bryggerier. Du får hjälp med allt ifrån prospektering och behovsanalys av fatöl, till kranar med snygg design som passar perfekt till inredningen på din restaurang.
Inspiration

Druvrena viner som berättar en historia

I Stellenbosch Sydafrika ligger vinhuset Bellingham med anor från 1600-talet. Den nya serien Homestead hedrar vinmakarparet Podlashuk, som tog över gården på 1940-talet. Med sina påhittiga idéer och nyskapande viner har de banat väg för dagens framgångar.
GastroMerit

Onlineutbildning – Serveringstillstånd

Den här kursen är speciellt framtagen för dig som ska göra kunskapsprovet för serveringstillstånd hos kommunen. Den passar även dig som vill färska upp minnet och få information om de senaste lagförändringarna. Utbildningen utgår från Sveriges alkohollag och ger dig de kunskaper du behöver för att klara provet.
Inspiration

Falbygdens Ost

I snart 140 år har Falbygdens Ost vårdat och vänt, doftat och smakat för att kvalitetsostarna ska mogna på rätt sätt. I det smakrika sortimentet finns numera fyra klassiker från Kalmar mejeri. Extra tid och kärlek gör dem till bekantskaper man inte vill missa.
GastroMerit

Kurs – Choklad och dekorer

En heldags chokladkurs där du lär dig tryffeltillverkning och att baka med choklad. Du får skapa tårtor, bakelser, glassdesserter, macarons, tartletter och tryfflar i olika smaker och med olika utseenden.
Kunskap

Vad är surdeg och levain?

Hur jobbar jag med en kall surdeg? Vad är skållning och levain? Vi svarar på dina frågor.
GastroMerit

Alkohollagsutbildning

Tvådagarskurs för dig som ska ansöka om serveringstillstånd eller köpa ett bolag/företag som redan har serveringstillstånd. Även serveringsansvariga har stor nytta av denna kurs.
GastroMerit

Kurs – Franska bakverk och tårtor

Det här en kurs för dig som vill lära dig att baka fantastiska tårtor och andra härliga bakverk. Kursen leds av Cecilia Andersson, Årets konditor 2012, som guidar dig genom en dag fylld av söta smaker.
Inspiration

Världens bästa gin för en gin och tonic

I 2016 års IWSC-tävling fick Hernö Gin priserna "Gin and Tonic Trophy", "Gin Producer of the Year", "Gin Grand Master", "Taste Master Gin" och flera andra medaljer. Här berättar vi mer om Hernö Gin och den rådande gin och tonic-trenden.
GastroMerit

Kurs – Cocktails och drinkar

Lär dig att komponera inspi­rerande drinklistor. Den här endagskursen berör strukturen, urvalet och vilka som är de mest lönsamma drinkarna.
Inspiration

Franschhoek Cellar

Franschhoek Cellar är en vingård från det bördiga distriktet Franschhoek i Coastal Region, Sydafrika. Huvudbyggnaden uppfördes redan 1920 av den legendariska John Winshaw, grundaren av Stellenbosch. Idag ingår Franschhoek Cellar i koncernen DGB, Douglas Green Bellingham. De exporterar till hela världen, framförallt till Storbritannien.
GastroMerit

Onlineutbildning – Personalutbildning i ansvarsfull alkoholhantering (AAS)

Under den här kursen får du grundläggande kunskaper i alkohollagen och kännedom om de skyldigheter och rättigheter som ett arbete med servering av alkoholhaltiga drycker innebär.
Kunskap

Te i matlagning och bakning

Att det går att använda te i matlagning är ingen nyhet. Det var tvärtom som krydda och "hälsogivare" i matlagning och bakning som tebladen först användes. Här, i teskolans sista del, berättar vi om te som krydda och tipsar om lyckade smakkombinationer. Du får också lära dig mer om te som måltidsdryck.
GastroMerit

Nyhet! Vinresa till Champagne

Du som följer med på vår vinresa till Champagne kommer att få besöka en värld av härliga bubblor och otroliga smaker! Med på resan till Frankrikes lyxiga vindistrikt har vi den prisbelönta sommelieren Totte Steneby. Han delar med sig av både kunskap och erfarenhet under resans gång.
Kunskap

Våra kaffevanor

Filip fortsätter att vägleda oss i kaffets värld. Den här gången talar han om dagens trender och hur vi helst avnjuter vår kopp kaffe. Bryggkaffe är helt klart svenskarna favorit, hela 95 procent dricker filterkaffe.
Kunskap

Tillverkning av svart te

Det finns tre huvudtyper av te: svart, oolong och grönt. Alla framställs av Camellia Sinensis. Det är förädlingen av bladen som ger det färdiga teet dess typiska smak, arom och färg. Här får du lära dig mer om de metoder som används i Sri Lanka vid förädling av svart te. Att det gäller Sri Lanka är viktigt att poängtera, eftersom olika länder och kulturer har lite olika förädlingsprocesser för te.
Inspiration

Bellingham Wines – hantverk och historia

Hantverket och profilen för Bellingham wines formades på 1950-talet av Bernard Podlashuk. Hans nyfikenhet för att skapa det unika vinet och hitta de oväntade smakkombinationerna präglar även dagens vinmakare på gården.
GastroMerit

Vinkunskap – tvådagars intensivkurs

Under två dagar får du lära dig massor om vin. Vinmaking, vinodling, vinlingo och terroir är utgångspunkten för den här grundkursen.
Inspiration

Walters Kaffe

Walters Kaffe AB har sedan 1958 rostat exklusiva kaffesorter enligt gamla traditioner med ett brett sortiment av både hela och malda kaffebönor. Kvalitet, kunskap och engagemang är tre nyckelord som styr deras verksamhet.