Kunskap

Hur blir mjölk laktosfri?

Laktos- och glutenfri mat är en växande trend i Sverige. Här får du som lagar maten en djupdykning i hur mjölken blir fri från laktos, för att enklare kunna laga mat som alla kan äta. Vi pratar också med Jörgen Grauss, Arlas mejerichef i Linköping.
Inspiration

Hantverksmässiga restauranghamburgare för alla verksamheter

Sedan 1982 har Nacka kött tillverkat hamburgare enligt traditionella metoder. Med kundfokus som ledstjärna har Nacka kött idag cirka 300 olika hamburgarrecept. Allt produceras av sex hängivna anställda i den lilla produktionsanläggningen i södra Stockholm.
Inspiration

Falbygdens Ost

I snart 140 år har Falbygdens Ost vårdat och vänt, doftat och smakat för att kvalitetsostarna ska mogna på rätt sätt. I det smakrika sortimentet finns numera fyra klassiker från Kalmar mejeri. Extra tid och kärlek gör dem till bekantskaper man inte vill missa.
GastroMerit

Kurs – Choklad och dekorer

En heldags chokladkurs där du lär dig tryffeltillverkning och att baka med choklad. Du får skapa tårtor, bakelser, glassdesserter, macarons, tartletter och tryfflar i olika smaker och med olika utseenden.
Kunskap

Vad är surdeg och levain?

Hur jobbar jag med en kall surdeg? Vad är skållning och levain? Vi svarar på dina frågor.
Inspiration

Taste the exotic Brazil

Sommaren 2016 gick de olympiska spelen av stapeln i Rio de Janeiro. Häng med på den brasilianska matrenden och överraska dina gäster med läckra brasilianska maträtter!
Inspiration

Säg ja till ännu mera Mellanöstern!

Vackra färger, behaglig hetta, ljuvliga kryddningar och många härliga vegetariska rätter. Det är inte konstigt att Mellanösterns kök är en av världens snabbast växande mattrender med massor av nya bekantskaper att stifta. Och älska.
GastroMerit

Kurs – Franska bakverk och tårtor

Det här en kurs för dig som vill lära dig att baka fantastiska tårtor och andra härliga bakverk. Kursen leds av Cecilia Andersson, Årets konditor 2012, som guidar dig genom en dag fylld av söta smaker.
Kunskap

Te i matlagning och bakning

Att det går att använda te i matlagning är ingen nyhet. Det var tvärtom som krydda och "hälsogivare" i matlagning och bakning som tebladen först användes. Här, i teskolans sista del, berättar vi om te som krydda och tipsar om lyckade smakkombinationer. Du får också lära dig mer om te som måltidsdryck.
Kunskap

Sous vide – Mört, saftigt och smakrikt vid varje servering

Allt fler upptäcker fördelarna med sous vide. Resultatet blir bra varje gång, svinnet minskar och dessutom sparar du värdefull tid i köket.
Kunskap

Så färglägger du och målar chokladpraliner

Det finns mängder med olika tekniker att färga choklad på, men det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Här tipsar konditor Jonas Nilsson om några olika sätt på hur du kan färglägga och måla choklad.
Inspiration

Välkommen till Viking Fågel

Fågel av hög kvalitet har fötts upp hos Viking Fågel i Skåne sedan 1994. Fågelslag som kyckling, majskyckling, ungtupp och gås når Martin & Serveras kunder i hela landet. För fågelbonden Björn Olsson är arbetet ett hantverk där stor omsorg läggs vid djurhållningen, rätt fodermix och samarbetet med kräsna kunder.
Kunskap

Ett brett sortiment av fisk och skaldjur

Oavsett om du jobbar i köket på en förskola eller på krogen, har vi de fisk- och skaldjursprodukter du behöver. Sortimentet spänner från fiskbullar och fiskpanetter till hummer och löjrom. Hos oss får du en bredd i sortimentet, trygga inköp och bra priser.
Inspiration

Cocktails and sweets på Kung Carls bakficka

Lördag, när eftermiddag går över till kväll. Efter shoppingrundan. Innan en sen middag eller efter en lång lunch, brunch. För att du gillar det söta, eller bara vill hänga i en härlig bar som andas tidigt 1900-tal. Sippa på en cocktail och avnjuta något sött till. Känns det lockande? Konceptet heter Cocktails and sweets och finns på Hotel Kung Carl i Stockholm.
Inspiration

Ät smart mellan målen – mellanmålsinspiration för barn och ungdomar

Tillsammans med Generation Pep inspirerar vi barn och ungdomar till bättre ”mellis”. Här hittar du enkla och goda recept skapade av deltagare i Sveriges yngsta Mästerkock och Mattias "Fredagskocken" Larsson.
Inspiration

Skärmaskiner utrustade med SBR

Prima Rossa och Mondial är båda utrustade med SBR (Safe Blade Removal). Det gör att det är enkelt att rengöra maskinerna på ett säkert och tidseffektivt sätt, det blir även lätt att byta klinga beroende på användningsområde. I slutet på den här filmen ser ni hur man lätt och riskfritt tar bort skärbladet och rengör maskinen.
Inspiration

Kvalitet och öppna famnen hos Vikentomater

Att vara bäst kräver hårt jobb och att göra drömmen till en livsstil. Sedan 1966 har familjen Olofsson drivit upp och skördat tomatplantor i skånska Viken. Andra generationens odlare är vid rodret nu, och odlar hela 83 sorters tomater i olika utföranden.
GastroMerit

Cafémat – Skapa goda måltider utan tillgång till restaurangkök

Kursen ska ge dig inspiration och öka dina kunskaper att servera fullgoda måltider utan ett riktigt kök. Att välja rätt råvaror är viktigt för ekonomin och att arbeta med de olika säsongerna går med fördel att göra på café.
Inspiration

Bara dryckesvärldens bästa är bra nog

Fentimans Beverages är en serie med hantverksmässigt bryggda ofiltrerade och naturliga drycker baserade på färsk ingefära.
Inspiration

Norska kallvattensräkor – den renaste smaken från havet

I det renaste, kallaste och klaraste havet utanför Norge fiskar företaget Cold Water Prawns of Norway norska kallvattensräkor. Det kalla havet gör att räkorna växer sakta och det ger dem en fast konsistens, frisk och god smak med en hint av salt och naturlig röd färg. Inte nog med att uppväxtvillkoren är optimala, norska kallvattensräkorna kommer också från hållbara fiskerier.
Inspiration

Atria vinner Utmaningen 2017

I Martin & Serveras hållbarhetstävling Utmaningen ska kunder och leverantörer tänka till och skicka in bidrag efter specifika teman. 2017 var temat Hållbara idéer, och leverantörsklassen vanns av Atria, som jobbar med hela trettio hållbara idéer om året!
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på dotterbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.
GastroMerit

Diplomerad kökschef

GastroMerits nya kökschefsutbildning är en vidareutbildning som ger dig fördjupade kunskaper inom ekonomi, ledarskap, organisation, service och produktkunskap.
Kunskap

Fakta om kultursorterna

Här berättar vi mer om kulturgrödorna enkorn, emmer, dinkel och nakenhavre. Hela korn av alla sädesslagen passar utmärkt att koka och äta som ett alternativ till ris, bulgur eller couscous och även i sallader, efterrätter och liknande.