Inspiration

Taste the exotic Brazil

Sommaren 2016 gick de olympiska spelen av stapeln i Rio de Janeiro. Häng med på den brasilianska matrenden och överraska dina gäster med läckra brasilianska maträtter!
Inspiration

Säg ja till ännu mera Mellanöstern!

Vackra färger, behaglig hetta, ljuvliga kryddningar och många härliga vegetariska rätter. Det är inte konstigt att Mellanösterns kök är en av världens snabbast växande mattrender med massor av nya bekantskaper att stifta. Och älska.
Inspiration

Inspirerar till att laga god och bra mat i storköken

Michael Bäckman, en ambassadör för den offentliga måltiden, brinner för att lyfta statusen i storköken och samtidigt inspirera andra kockar att utvecklas och hitta nya råvaror och recept. "Det är lätt att fastna i gamla mönster, med samma rätter, råvaror och idéer som tryter, särskilt när det ska lagas 600 portioner på en liten budget", säger Michael.
Inspiration

99 procent ekologiskt på skolrestaurangens meny

Hållbarhet är en av Byskolans profilfrågor. Skolmåltiderna tillagas i skolans eget KRAV-certifierade kök, där råvarorna till 99 procent är ekologiska och närproducerade.
Kunskap

Sous vide – Mört, saftigt och smakrikt vid varje servering

Allt fler upptäcker fördelarna med sous vide. Resultatet blir bra varje gång, svinnet minskar och dessutom sparar du värdefull tid i köket.
Inspiration

Svenska bondbönor bidrar till proteinskiftet i skolköken

Proteinskiftet, där vi går mot en ökande andel gröna proteiner, har väckt stort intresse i skolköken. Gunnar Backman och Tomas Erlandsson driver Nordisk Råvara, ett företag som satsar på att framställa mat som är långsiktigt möjlig ur ett globalt perspektiv. Här berättar de om samarbetet med skolkök som till exempel Oxbacksskolan i Södertälje.
Inspiration

Välkommen till Viking Fågel

Fågel av hög kvalitet har fötts upp hos Viking Fågel i Skåne sedan 1994. Fågelslag som kyckling, majskyckling, ungtupp och gås når Martin & Serveras kunder i hela landet. För fågelbonden Björn Olsson är arbetet ett hantverk där stor omsorg läggs vid djurhållningen, rätt fodermix och samarbetet med kräsna kunder.
Inspiration

Skolmat med kulturell mångfald

Björn Bergh är sektionschef för skolrestaurangerna Sorgenfriskolan och Kirsebergsskolan i Malmö. Båda F-9-skolorna har tillagningskök. Varje dag serveras mer än 900 elever mat på skolorna. Miljön präglas av kulturell mångfald bland elever, lärare och matteam. Mångfalden speglas även i den mat som serveras.

Kunskap

Ett brett sortiment av fisk och skaldjur

Oavsett om du jobbar i köket på en förskola eller på krogen, har vi de fisk- och skaldjursprodukter du behöver. Sortimentet spänner från fiskbullar och fiskpanetter till hummer och löjrom. Hos oss får du en bredd i sortimentet, trygga inköp och bra priser.
Inspiration

Så lyckas du med vegetariska rätter i skolrestaurangen

I Vegaguiden från 2017 går det att läsa att elever både äter mindre och slänger mer mat när vegetariska rätter serveras i skolmatsalen. Här sammanfattar vi tips från rapporten för dig som är intresserad av att minska matsvinnet och få eleverna att föredra de gröna alternativen på menyn. Vår leverantör Findus delar också med sig av insikter och vegetariska recept som barn och unga gillar.
Inspiration

Restaurangfredag

Nazim Imeri är kökschef på Fridhemsgymnasiet i i Umeå. Här lagas mat till 3000 elever på totalt 20 skolor och förskolor. Som före detta restaurangkock upplevde Nazim en viss frustration över att inte få samma kontakt med eleverna i de 19 mottagningsköken som på den egna skolan. Lösningen blev ett turnerande event som fått namnet "Restaurangfredag".

Inspiration

Oat Academy

Det är ingen liten utmaning att komponera ihop en skollunch som är klimatsmart och hållbar, som innehåller viktiga vitaminer samt lagom mängd och rätt sorts fett. Till ett stort antal barn, som ska tycka att det är gott också, inom en hyfsat snäv budget. Allt detta hade Oatly i åtanke när de tog fram Oat Academy för skolkök.
Inspiration

Ät smart mellan målen – mellanmålsinspiration för barn och ungdomar

Tillsammans med Generation Pep inspirerar vi barn och ungdomar till bättre ”mellis”. Här hittar du enkla och goda recept skapade av deltagare i Sveriges yngsta Mästerkock och Mattias "Fredagskocken" Larsson.
Inspiration

Skärmaskiner utrustade med SBR

Prima Rossa och Mondial är båda utrustade med SBR (Safe Blade Removal). Det gör att det är enkelt att rengöra maskinerna på ett säkert och tidseffektivt sätt, det blir även lätt att byta klinga beroende på användningsområde. I slutet på den här filmen ser ni hur man lätt och riskfritt tar bort skärbladet och rengör maskinen.
Inspiration

Kvalitet och öppna famnen hos Vikentomater

Att vara bäst kräver hårt jobb och att göra drömmen till en livsstil. Sedan 1966 har familjen Olofsson drivit upp och skördat tomatplantor i skånska Viken. Andra generationens odlare är vid rodret nu, och odlar hela 83 sorters tomater i olika utföranden.
Inspiration

Bara dryckesvärldens bästa är bra nog

Fentimans Beverages är en serie med hantverksmässigt bryggda ofiltrerade och naturliga drycker baserade på färsk ingefära.
GastroMerit

Nyhet! Kurs – Etnisk vegetarisk mat i skolan

Arbetar du i skolkök och är nyfiken på vegetarisk matlagning för barn och ungdomar från olika kulturer? Under den här kursen får du lära dig att tänka nytt och utveckla din meny för att bättre passa barn från olika länder. Vegetarisk mat som alla barn kan gilla.
Inspiration

Atria vinner Utmaningen 2017

I Martin & Serveras hållbarhetstävling Utmaningen ska kunder och leverantörer tänka till och skicka in bidrag efter specifika teman. 2017 var temat Hållbara idéer, och leverantörsklassen vanns av Atria, som jobbar med hela trettio hållbara idéer om året!
Inspiration

Hemgården Chark – ”något man känner igen”

I norra Råda, idylliskt beläget precis invid Klarälven ligger Hemgården Chark. Ett traditionellt företag med anor som sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1800-talet.
GastroMerit

Diplomerad kökschef

GastroMerits nya kökschefsutbildning är en vidareutbildning som ger dig fördjupade kunskaper inom ekonomi, ledarskap, organisation, service och produktkunskap.
GastroMerit

Kurs – Inspirerande skolmat

Den här kursen vänder sig till dig som arbetar i köket på skola och förskola och som vill lära dig att laga goda, färgglada och näringsrika rätter från grunden. Som dessutom är praktiska att tillaga.

Inspiration

Mat, glädje och dekoration hänger ihop på Alfredshällskolan

Ett nybyggt kök på 30 kvadratmeter, spännande idéer, bra råvaror och engagerade medarbetare är nycklarna till lyckad skolmat på Alfredhällskolan i Lomma kommun. Kökschefen Evelina Persson berättar om hur maten, stämningen och trivseln hänger ihop och skapar en helhet med både nöjda elever och föräldrar.
Inspiration

Spara pengar och knivblad med egen slipmaskin

Tormek-T2 Knivslip är enkel att använda och skonsam för knivbladet. Håkan Matseus, Kökschef på Restaurang AG i Stockholm berättar om deras erfarenheter av använda slipmaskinen Tormek-T2.
Inspiration

Tre frågor till Veronika Ottosson

Veronika Ottosson arbetar som kock med utvecklingsansvar på Lomma kommun. Hon berättar mer om sin roll, arbetet med att skapa rätter och hur de jobbar för att lyckas med vegetarisk mat.