Inspiration

Oat Academy

Det är ingen liten utmaning att komponera ihop en skollunch som är klimatsmart och hållbar, som innehåller viktiga vitaminer samt lagom mängd och rätt sorts fett. Till ett stort antal barn, som ska tycka att det är gott också, inom en hyfsat snäv budget. Allt detta hade Oatly i åtanke när de tog fram Oat Academy för skolkök.
Inspiration

Rena ljus i kandelabern

Delsbo Candle är ett svenskt företag med lång historia inom ljustillverkning. På företaget finns ett stort fokus på miljö och under 2008 tillverkade de världens första miljöcertifierade ljus. Sedan sommaren 2017 är Delsbo Candle Martin & Serveras leverantör av kron- och antikljus under vårt egna varumärke, Formo.
Inspiration

Must och lemonad passar till det mesta

Vi pratade med Anders Östlin som jobbar på Kiviks Musteri för att höra mer om äppelmust, hur mustningen går till och vilka smaker som känns aktuella just nu. Vi fick också höra mer om lemonad och årets smaker.
Inspiration

Kvalitet och öppna famnen hos Vikentomater

Att vara bäst kräver hårt jobb och att göra drömmen till en livsstil. Sedan 1966 har familjen Olofsson drivit upp och skördat tomatplantor i skånska Viken. Andra generationens odlare är vid rodret nu, och odlar hela 83 sorters tomater i olika utföranden.
Inspiration

Ett engagerat arbete för minskat matsvinn på Sundsvalls sjukhus

2010 blev enhetschef Karin Henningsson på Sundsvalls sjukhus varse om otroligt höga siffror vad gällde deras matsvinn. Anledningen till att en mätning av matavfallet utfördes var sjukhusets ambition att bli miljöcertifierade med Iso14001. Personalen i köket på Sundsvalls sjukhus med Karin i spetsen startade genast ett arbete för att minska matsvinnet.
Inspiration

Ökad valfrihet gav minskat matsvinn

Kristina Lönn är förvaltningschef på Landstinget Västmanland. För Martin & Servera berättar hon 2016 om hur de arbetar med bland annat matsäkerhet och kvalitet, och hur det uppmärksammade projektet "Framtidens patientmat" har gett resultat.
Inspiration

ÖppnaDörren – för ett öppnare Sverige

Möten människor emellan är nyckeln till ömsesidig förståelse och minskad segregation. ÖppnaDörren hjälper etablerade och nya svenskar att mötas. Martin & Servera gör det enkelt för medarbetarna att vara en del av initiativet!
Inspiration

Norska kallvattensräkor – den renaste smaken från havet

I det renaste, kallaste och klaraste havet utanför Norge fiskar företaget Cold Water Prawns of Norway norska kallvattensräkor. Det kalla havet gör att räkorna växer sakta och det ger dem en fast konsistens, frisk och god smak med en hint av salt och naturlig röd färg. Inte nog med att uppväxtvillkoren är optimala, norska kallvattensräkorna kommer också från hållbara fiskerier.
Kunskap

Vad betyder märkningarna?

Det är lite av en djungel av olika ekologiska märkningar på produkter inom restaurang och storhushåll. Vad betyder de egentligen?
Inspiration

Vad är Oumph!?

Oumph! Är en relativt ny råvara gjord på sojabönor. Det är en produkt från växtriket med en helt ny konsistens som faller även de stora köttälskarna i smaken!
Inspiration

Växtbaserade och nedbrytningsbara rengöringsprodukter

SURE är ett omfattande sortiment av växtbaserade, 100 procent biologiskt nedbrytbara rengöringsprodukter, som både är snälla mot miljön och säkra för människor.
Inspiration

Atria vinner Utmaningen 2017

I Martin & Serveras hållbarhetstävling Utmaningen ska kunder och leverantörer tänka till och skicka in bidrag efter specifika teman. 2017 var temat Hållbara idéer, och leverantörsklassen vanns av Atria, som jobbar med hela trettio hållbara idéer om året!
Inspiration

Hållbara nattleveranser

Transporter av varor tillhör Martin & Serveras kärnverksamhet. Vi deltar i Off Peak, ett miljöprojekt med nattleveranser i samarbete med Stockholms stad. Nu finns kapacitet att tredubbla antalet leveranser per natt.
Inspiration

Nyhet: Klimatsmarta svenska baljväxter från Nordisk Råvara

Nordisk Råvara satsar på att framställa mat som är långsiktigt möjlig ur ett globalt perspektiv. Allt genom att välja rätt grödor för rätt plats och koppla ihop aktörerna från odling till förädling och marknad.
Inspiration

Erbjud dina gäster skaldjur som bidrar till en hållbar värld

Dagens restaurangbesökare är medvetna och ställer högre krav än tidigare. Frågor om ursprung för de skaldjur och den fisk som finns på menyn blir allt vanligare och gästerna gör medvetna val utifrån den påverkan en råvara kan ha på miljön.
Inspiration

Renässans för enkorn, dinkel och emmer

De kallas för kulturgrödor - enkorn, dinkel och emmer, och nog är det kulturarbete när Warbro Kvarn mal säden med tusenårig historia. Dessa spannmålssorter var länge ute ur bilden, men har fått en renässans på grund av smak och näringsinnehåll.
Inspiration

Fyra Skånska Gryn: En hälsosam skånsk nyhet

Söker du efter ett nytt och gott alternativ till ris, pasta, bulgur, couscous och quinoa? Nu presenterar Orkla Foods Sverige Fyra Skånska Gryn, en ny spännande bas på havre, råg, vete och korn.
Inspiration

Kravmärkt, naturligt och utan tillsatser

Hjärtat i Saltå Kvarns verksamhet är mjöl, gryn och müsli. De är råvaror som nästan alltid har producerats på Saltå Kvarn och är storsäljare än idag. Företaget brinner för miljön och den rena råvaran – Ett arbete som de tar på största allvar.
Inspiration

6 pusselbitar för bättre skolmåltider

En bra måltid är inte bara det som ligger på tallriken. För att illustrera vad som menas med måltidskvalitet tog livsmedelsverket fram en ny modell, i form av ett pussel. Detta är en del av de reviderade råden "Bra mat i skolan".
Inspiration

Dryck som smakar gott och gör skillnad

Lemonaid och ChariTea är ekologiska och Fairtrademärkta drycker som både är hälsosamma och bidrar till en bättre värld. Initiativtagarna har valt att avsätta fem cent per flaska till välgörenhetsprojekt som de själva driver.
Inspiration

Mejeriet med stolta bönder och ystare

Gäsene Mejeri är Sveriges minsta mejeriförening, ägda av 24 bönder. All mjölk till våra ostar hämtas från deras gårdar, som alla ligger inom 25 minuter från mejeriet. Det är vad vi kallar närproducerat.
Inspiration

Så blev New Belgium ett av USA:s mest hållbara bryggerier

Det Colorado-baserade New Belgium Brewing ses som ett av de mest hållbara ölbryggerierna i USA. De får all sin el från vindkraft och återvinner nära hundra procent av sitt avfall. Sedan 2013 ägs bryggeriet dessutom av medarbetarna.
Inspiration

Närproducerad svamp från Hällestad

Hällestads svamp i Torna Hällestad i Skåne är störst i Sverige på ekologisk, närodlad svamp. Här odlas svamp året om och som mest finns fjorton svampsorter i produktion samtidigt.
Inspiration

Martin & Serveras hållbara arbete

Det är stark medvind just nu för hållbarhetsfrågorna. Många av våra kunder intresserar sig för hur matens produktion påverkar djur, natur och människor. Den ekologiska försäljningen fortsätter att öka och 2016 blev ett genombrottsår för ekologiska varor bland de privata restaurangerna.