Kunskap

Varifrån kommer maten?

Vad är en grossist? Vilka produkter säljer en grossist? Vem bestämmer vilken mat som ska serveras i skolan? Vår affisch "Varifrån kommer maten?" försöker besvara dessa frågor och många fler, både för nyfikna skolelever och vuxna.
Inspiration

Närproducerad svamp från Hällestad

Hällestads svamp i Torna Hällestad i Skåne är störst i Sverige på ekologisk, närodlad svamp. Här odlas svamp året om och som mest finns fjorton svampsorter i produktion samtidigt.
GastroMerit

Kurs – Choklad och dekorer

En heldags chokladkurs där du lär dig tryffeltillverkning och att baka med choklad. Du får skapa tårtor, bakelser, glassdesserter, macarons, tartletter och tryfflar i olika smaker och med olika utseenden.
GastroMerit

Kurs – Vegetarisk fine dining

Restaurangbesökarnas intresse för och kunskap kring växtbaserad mat bara fortsätter att öka. I GastroMerits nya kurs "vegetarisk fine dining" får du lära dig att skapa en avsmakningsmeny som är helt vegetarisk.
Inspiration

Inspirerar till att laga god och bra mat i storköken

Michael Bäckman, en ambassadör för den offentliga måltiden, brinner för att lyfta statusen i storköken och samtidigt inspirera andra kockar att utvecklas och hitta nya råvaror och recept. "Det är lätt att fastna i gamla mönster, med samma rätter, råvaror och idéer som tryter, särskilt när det ska lagas 600 portioner på en liten budget", säger Michael.
GastroMerit

Kurs – Franska bakverk och tårtor

Det här en kurs för dig som vill lära dig att baka fantastiska tårtor och andra härliga bakverk. Kursen leds av Cecilia Andersson, Årets konditor 2012, som guidar dig genom en dag fylld av söta smaker.
GastroMerit

Laga vegetariskt till lunch, buffé och konferens

Vill du lära dig servera näringsrik och god vegetarisk mat? Då är det här kursen för dig.
Inspiration

Mer vegetariskt på julbordet

Det går att tillfredsställa alla smaker utan att rucka på traditionerna. Addera nya, gröna och spännande julrecept eller varför inte gå "all in" och byt ut julbordsklassikerna mot helt vegetariska alternativ!
Inspiration

Serveringsbrickor från Öland av högsta kvalité

Brickor är något som har flera användningsområden och behövs i de flesta restaurangverksamheter. Svenska Formpress har ett gediget kunnande inom serveringsbrickor och producerar slitstarka produkter helt utifrån kundernas önskemål.
Inspiration

99 procent ekologiskt på skolrestaurangens meny

Hållbarhet är en av Byskolans profilfrågor. Skolmåltiderna tillagas i skolans eget KRAV-certifierade kök, där råvarorna till 99 procent är ekologiska och närproducerade.
Inspiration

På besök i framtidens offentliga kök

Välkommen till centralköket Ripan i Åstorp! Ett besök här är som att kliva rakt in i framtidens drömkök – för den offentliga matvärlden. Se möjligheterna och låt dig inspireras av ett team som har byggt upp köket från grunden.
Inspiration

”Det är viktigt att våga smaka”

På Blombackaskolan i Södertälje ska ingen elev behöva gå hungrig från skolmatsalen. Nyckeln till att lyckas är att vara lyhörd och att erbjuda näringsriktiga alternativ – och det arbetet har gett goda resultat. Bland annat har elevernas fiskkonsumtion mer än fördubblats på tre år.
Inspiration

Pumpor är helt rätt i tiden

Den svenska odlingen av matpumpor är på frammarsch och sakta men säkert upptäcks både den goda smaken och variationen i användningsområden. Pumpor är klimatsmarta, men också prisvärda och helt utan gluten.
GastroMerit

Kurs – Utveckla din salladsbuffé

Den här kursen ger dig verktyg som hjälper dig att förändra, utveckla och anpassa salladsbuffén efter säsong, tillgång, pris och kvalitet.
Inspiration

LEKA – för en bra matstart i livet

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter minst 500 gram frukt och grönt varje dag. Enligt en studie* äter barn i Sverige knappt 300 gram frukt och grönt per dag. När vår leverantör Everfresh tog del av rapporten insåg de att något behövde göras och ville gärna agera för att få barn och unga att äta mer grönt. Ur detta föddes salladskonceptet LEKA som är anpassat för förskolor.
Inspiration

Svenska bondbönor bidrar till proteinskiftet i skolköken

Proteinskiftet, där vi går mot en ökande andel gröna proteiner, har väckt stort intresse i skolköken. Gunnar Backman och Tomas Erlandsson driver Nordisk Råvara, ett företag som satsar på att framställa mat som är långsiktigt möjlig ur ett globalt perspektiv. Här berättar de om samarbetet med skolkök som till exempel Oxbacksskolan i Södertälje.
Inspiration

Skolmat med kulturell mångfald

Björn Bergh är sektionschef för skolrestaurangerna Sorgenfriskolan och Kirsebergsskolan i Malmö. Båda F-9-skolorna har tillagningskök. Varje dag serveras mer än 900 elever mat på skolorna. Miljön präglas av kulturell mångfald bland elever, lärare och matteam. Mångfalden speglas även i den mat som serveras.

GastroMerit

Kurs – Vegetariskt i skola och förskola

För dig som vill servera näringsrik och god vegetarisk mat för barn och ungdomar. Kursen ger dig kreativa idéer kring hur du kan addera mer vegetabilier till din meny.
Inspiration

Så lyckas du med vegetariska rätter i skolrestaurangen

I Vegaguiden från 2017 går det att läsa att elever både äter mindre och slänger mer mat när vegetariska rätter serveras i skolmatsalen. Här sammanfattar vi tips från rapporten för dig som är intresserad av att minska matsvinnet och få eleverna att föredra de gröna alternativen på menyn. Vår leverantör Findus delar också med sig av insikter och vegetariska recept som barn och unga gillar.
Inspiration

Enkelt, snabbt och gott med färdigskurna sallader

Letar du efter färdigskuren sallad i olika varianter? I vårt sortiment hittar du strimlad isbergssallad, strimlad vitkål, provance mix, skuren romansallad och flera andra sorters sallader, året runt. Självklart med hög matsäkerhet och kvalitét i fokus.
Inspiration

Restaurangfredag

Nazim Imeri är kökschef på Fridhemsgymnasiet i i Umeå. Här lagas mat till 3000 elever på totalt 20 skolor och förskolor. Som före detta restaurangkock upplevde Nazim en viss frustration över att inte få samma kontakt med eleverna i de 19 mottagningsköken som på den egna skolan. Lösningen blev ett turnerande event som fått namnet "Restaurangfredag".

Inspiration

Förmedla kunskap, bra mat och höga smaker

Karoline Nordefors, en entreprenör som brinner för mycket – hälsosam mat, dryck, kunskap och nätverkande. Hon utbildade sig från början till undersköterska, men yrkesvägen ledde henne så småningom in i köket.
Inspiration

Oat Academy

Det är ingen liten utmaning att komponera ihop en skollunch som är klimatsmart och hållbar, som innehåller viktiga vitaminer samt lagom mängd och rätt sorts fett. Till ett stort antal barn, som ska tycka att det är gott också, inom en hyfsat snäv budget. Allt detta hade Oatly i åtanke när de tog fram Oat Academy för skolkök.
Inspiration

Ät smart mellan målen – mellanmålsinspiration för barn och ungdomar

Tillsammans med Generation Pep inspirerar vi barn och ungdomar till bättre ”mellis”. Här hittar du enkla och goda recept skapade av deltagare i Sveriges yngsta Mästerkock och Mattias "Fredagskocken" Larsson.