Kunskap

Vad är skillnaden på yoghurt och yoghurt?

Grekisk, turkisk, mild eller syrlig? Urvalet av yoghurt har blivit bredare, där alla sorter har sin speciella karaktär och funktion. Men vilken yoghurt passar bäst i frukostskålen, i den kalla såsen, tål att värmas eller har syrligast karaktär? Vi pratar med Lotta Bäckman, kock i Arla provkök, som hjälper oss att bli yoghurtsmarta.
Inspiration

Säg ja till ännu mera Mellanöstern!

Vackra färger, behaglig hetta, ljuvliga kryddningar och många härliga vegetariska rätter. Det är inte konstigt att Mellanösterns kök är en av världens snabbast växande mattrender med massor av nya bekantskaper att stifta. Och älska.
Inspiration

Inspirerar till att laga god och bra mat i storköken

Michael Bäckman, en ambassadör för den offentliga måltiden, brinner för att lyfta statusen i storköken och samtidigt inspirera andra kockar att utvecklas och hitta nya råvaror och recept. "Det är lätt att fastna i gamla mönster, med samma rätter, råvaror och idéer som tryter, särskilt när det ska lagas 600 portioner på en liten budget", säger Michael.
Inspiration

Mer vegetariskt på julbordet

Det går att tillfredsställa alla smaker utan att rucka på traditionerna. Addera nya, gröna och spännande julrecept eller varför inte gå "all in" och byt ut julbordsklassikerna mot helt vegetariska alternativ!
Inspiration

99 procent ekologiskt på skolrestaurangens meny

Hållbarhet är en av Byskolans profilfrågor. Skolmåltiderna tillagas i skolans eget KRAV-certifierade kök, där råvarorna till 99 procent är ekologiska och närproducerade.
Inspiration

Serveringsbrickor från Öland av högsta kvalité

Brickor är något som har flera användningsområden och behövs i de flesta restaurangverksamheter. Svenska Formpress har ett gediget kunnande inom serveringsbrickor och producerar slitstarka produkter helt utifrån kundernas önskemål.
Inspiration

Krysta - en ny och extra tålig glasmassa

Säg adjö till repiga glas! Nu lanseras Krysta, ett starkt kristallmaterial med 30 procent större tålighet. Perfekt för dig som använder glasen mycket och vill att de ska fortsätta glänsa.
Inspiration

På besök i framtidens offentliga kök

Välkommen till centralköket Ripan i Åstorp! Ett besök här är som att kliva rakt in i framtidens drömkök – för den offentliga matvärlden. Se möjligheterna och låt dig inspireras av ett team som har byggt upp köket från grunden.
Inspiration

”Det är viktigt att våga smaka”

På Blombackaskolan i Södertälje ska ingen elev behöva gå hungrig från skolmatsalen. Nyckeln till att lyckas är att vara lyhörd och att erbjuda näringsriktiga alternativ – och det arbetet har gett goda resultat. Bland annat har elevernas fiskkonsumtion mer än fördubblats på tre år.
Inspiration

Kalix Löjrom

Kalix Löjrom är Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel. Det är en delikatess som många restauranger och konsumenter uppskattar. Bakom produkten ligger ett gediget hantverk och yrkeskunnande.
Inspiration

LEKA – för en bra matstart i livet

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter minst 500 gram frukt och grönt varje dag. Enligt en studie* äter barn i Sverige knappt 300 gram frukt och grönt per dag. När vår leverantör Everfresh tog del av rapporten insåg de att något behövde göras och ville gärna agera för att få barn och unga att äta mer grönt. Ur detta föddes salladskonceptet LEKA som är anpassat för förskolor.
Inspiration

Svenska bondbönor bidrar till proteinskiftet i skolköken

Proteinskiftet, där vi går mot en ökande andel gröna proteiner, har väckt stort intresse i skolköken. Gunnar Backman och Tomas Erlandsson driver Nordisk Råvara, ett företag som satsar på att framställa mat som är långsiktigt möjlig ur ett globalt perspektiv. Här berättar de om samarbetet med skolkök som till exempel Oxbacksskolan i Södertälje.
Inspiration

Skolmat med kulturell mångfald

Björn Bergh är sektionschef för skolrestaurangerna Sorgenfriskolan och Kirsebergsskolan i Malmö. Båda F-9-skolorna har tillagningskök. Varje dag serveras mer än 900 elever mat på skolorna. Miljön präglas av kulturell mångfald bland elever, lärare och matteam. Mångfalden speglas även i den mat som serveras.

GastroMerit

Kurs – Vegetariskt i skola och förskola

För dig som vill servera näringsrik och god vegetarisk mat för barn och ungdomar. Kursen ger dig kreativa idéer kring hur du kan addera mer vegetabilier till din meny.
Inspiration

Så lyckas du med vegetariska rätter i skolrestaurangen

I Vegaguiden från 2017 går det att läsa att elever både äter mindre och slänger mer mat när vegetariska rätter serveras i skolmatsalen. Här sammanfattar vi tips från rapporten för dig som är intresserad av att minska matsvinnet och få eleverna att föredra de gröna alternativen på menyn. Vår leverantör Findus delar också med sig av insikter och vegetariska recept som barn och unga gillar.
Regionalt

Regionalt

Vi erbjuder ett stort och ständigt växande utbud av svenska regionala och småskaligt producerade produkter från odlare, bönder och uppfödare i hela landet. Att köpa dina regionala produkter via oss gör det enklare för dig att handla efter säsong och erbjuda gästerna rätter som överensstämmer smakmässigt med ditt landskap eller din matlagningsidé.
Inspiration

Enkelt, snabbt och gott med färdigskurna sallader

Letar du efter färdigskuren sallad i olika varianter? I vårt sortiment hittar du strimlad isbergssallad, strimlad vitkål, provance mix, skuren romansallad och flera andra sorters sallader, året runt. Självklart med hög matsäkerhet och kvalitét i fokus.
Inspiration

Förmedla kunskap, bra mat och höga smaker

Karoline Nordefors, en entreprenör som brinner för mycket – hälsosam mat, dryck, kunskap och nätverkande. Hon utbildade sig från början till undersköterska, men yrkesvägen ledde henne så småningom in i köket.
Inspiration

Restaurangfredag

Nazim Imeri är kökschef på Fridhemsgymnasiet i i Umeå. Här lagas mat till 3000 elever på totalt 20 skolor och förskolor. Som före detta restaurangkock upplevde Nazim en viss frustration över att inte få samma kontakt med eleverna i de 19 mottagningsköken som på den egna skolan. Lösningen blev ett turnerande event som fått namnet "Restaurangfredag".

Inspiration

Oat Academy

Det är ingen liten utmaning att komponera ihop en skollunch som är klimatsmart och hållbar, som innehåller viktiga vitaminer samt lagom mängd och rätt sorts fett. Till ett stort antal barn, som ska tycka att det är gott också, inom en hyfsat snäv budget. Allt detta hade Oatly i åtanke när de tog fram Oat Academy för skolkök.
Inspiration

Rena ljus i kandelabern

Delsbo Candle är ett svenskt företag med lång historia inom ljustillverkning. På företaget finns ett stort fokus på miljö och under 2008 tillverkade de världens första miljöcertifierade ljus. Sedan sommaren 2017 är Delsbo Candle Martin & Serveras leverantör av kron- och antikljus under vårt egna varumärke, Formo.
Inspiration

Ät smart mellan målen – mellanmålsinspiration för barn och ungdomar

Tillsammans med Generation Pep inspirerar vi barn och ungdomar till bättre ”mellis”. Här hittar du enkla och goda recept skapade av deltagare i Sveriges yngsta Mästerkock och Mattias "Fredagskocken" Larsson.
Inspiration

Ett engagerat arbete för minskat matsvinn på Sundsvalls sjukhus

2010 blev enhetschef Karin Henningsson på Sundsvalls sjukhus varse om otroligt höga siffror vad gällde deras matsvinn. Anledningen till att en mätning av matavfallet utfördes var sjukhusets ambition att bli miljöcertifierade med Iso14001. Personalen i köket på Sundsvalls sjukhus med Karin i spetsen startade genast ett arbete för att minska matsvinnet.
Inspiration

Goda gröna smaker från Ekerö

I idylliska och lantliga Nyckelby på Ekerö ligger familjeföretaget Orto Novo. På de två hektar stora växthusodlingarna odlas färska örter och sallat i en kontrollerad miljö. Här har både teknik och mänskligt hantverk en stor betydelse för slutresultatet.