Inspiration

Falbygdens Ost

I snart 140 år har Falbygdens Ost vårdat och vänt, doftat och smakat för att kvalitetsostarna ska mogna på rätt sätt. I det smakrika sortimentet finns numera fyra klassiker från Kalmar mejeri. Extra tid och kärlek gör dem till bekantskaper man inte vill missa.
Inspiration

Vad betyder det att vinna Årets Kock?

Att vinna Årets Kock är en dörröppnare både i arbetslivet och på det personliga planet. Tävlingen både skapar och utbildar Sveriges främsta kockar. Och kockarna skapar i sin tur några av Sveriges bästa restauranger.
Inspiration

Årets Sous Vide-kock 2017 heter Tomas Gustafsson

På Fastfood & Café 2017 i Stockholm utsågs vinnaren i tävlingen Årets Sous Vide-kock. Det blev en skånsk seger där en glad Tomas Gustafsson, från Pembert & Gustafsson i Malmö, utnämndes till vinnare.
Inspiration

Framtidens stjärnor inom besöksnäringen

Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3 på Hotell-, turism-, restaurang- och livsmedelsprogrammen. Tävlande från hela landet gör upp om segern i fyra olika kategorier: Kök, Servering, Turism och Hotell.
Inspiration

Världens bästa gin för en gin och tonic

I 2016 års IWSC-tävling fick Hernö Gin priserna "Gin and Tonic Trophy", "Gin Producer of the Year", "Gin Grand Master", "Taste Master Gin" och flera andra medaljer. Här berättar vi mer om Hernö Gin och den rådande gin och tonic-trenden.
Inspiration

99 procent ekologiskt på skolrestaurangens meny

Hållbarhet är en av Byskolans profilfrågor. Skolmåltiderna tillagas i skolans eget KRAV-certifierade kök, där råvarorna till 99 procent är ekologiska och närproducerade.
Inspiration

Vi möter mästerkocken Jennie Walldén

Jennie Walldén lämnade jobbet som marknadschef och gick och vann Sveriges mästerkock 2013. Idag har hon helt sadlat om och driver den koreansk-inspirerade krogen Namu tillsammans med sin man vid Lilla torg i Malmö.
Inspiration

Tävlingar och framtidsplaner med Johan Backeus

Vi träffar Johan Backeus, svensk mästare i matlagning 2017, som berättar om sin Årets Kock-resa, hur han får inspiration, om livet efter vinsten och hans spännande framtidsplaner.
Inspiration

Kvinnliga framtidslöften

Tack vare stipendium från Malin Söderström får fyra vassa kvinnliga framtidslöften möjlighet att, tillsammans med Svenska Kocklandslaget, utbilda sig, träna och tävla fram till och med Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018.
Inspiration

Julens glögg kommer från Tegnér & Son

Anrika Tegnér & Son har en över hundraårig tradition av glöggtillverkning. I början av 1900-talet täckte vin- och sprithuset ett helt kvarter i centrala Stockholm och omfattade runt en miljon liter.
Inspiration

PM & Vänner tilldelas GRAND AWARD av Wine Spectator

PM & Vänner i Växjö belönas 2017 med Grand Award av Wine Spectator som den första och enda restaurangen i Sverige. Vi pratar med chefssommelier Rubén Sanz Ramiro som är stolt och glad över utmärkelsen.
Event

Ekologiska Branschdagen och Ekogalan 2020

Ekologiska Branschdagen är ett måste för den som vill vara en aktör att räkna med på den glödheta svenska ekomarknaden.
Inspiration

Snyggare och smartare sommarmat med Orkla

Här hittar du inspiration, recept och massor med bra tips på hur du enkelt kan få till god sommarmat utan att ha ett välutrustat kök och ett helt gäng kockar i ryggen. Och ändå lyckas få till den där mysiga hemlagade känslan och looken.
Inspiration

Alkoholfria drycker som både smakar och gör gott

GodDryck är mousserande viner som känns bra både att dricka och servera. Företaget ägs av stiftelsen GoodCause, vars hela avkastning går till välgörenhet. På Way Out West 2017 fanns dryckerna i en alkoholfri bar med nyskapande mocktails.
Inspiration

Jimmi blev Årets Kock 2016

Jimmi Eriksson från Lilla Ego i Stockholm fick som segrare kliva upp på scenen och ta emot Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj från H. K. H. Prins Carl Philip.
GastroMerit

Cafémat – Skapa goda måltider utan tillgång till restaurangkök

Kursen ska ge dig inspiration och öka dina kunskaper att servera fullgoda måltider utan ett riktigt kök. Att välja rätt råvaror är viktigt för ekonomin och att arbeta med de olika säsongerna går med fördel att göra på café.
Inspiration

Vi möter Magnus Åkerström – Årets Unga Kock 2017

Årets Unga Kock 2017 heter Magnus Åkerström och är 24 år. Sedan augusti 2014 jobbar han på Stadshuskällaren i Stockholm där han är Souschef. I finalen av Årets Unga Kock lyckades han både kamma hem högsta poäng från juryn och vinna det hemliga priset "publikens favorit". Vi pratade med honom om tävlingen, förberedelserna innan och vad som händer framöver.
Inspiration

Ökad valfrihet gav minskat matsvinn

Kristina Lönn är förvaltningschef på Landstinget Västmanland. För Martin & Servera berättar hon 2016 om hur de arbetar med bland annat matsäkerhet och kvalitet, och hur det uppmärksammade projektet "Framtidens patientmat" har gett resultat.
Kunskap

Vad betyder märkningarna?

Det är lite av en djungel av olika ekologiska märkningar på produkter inom restaurang och storhushåll. Vad betyder de egentligen?
Inspiration

Renässans för enkorn, dinkel och emmer

De kallas för kulturgrödor - enkorn, dinkel och emmer, och nog är det kulturarbete när Warbro Kvarn mal säden med tusenårig historia. Dessa spannmålssorter var länge ute ur bilden, men har fått en renässans på grund av smak och näringsinnehåll.
Inspiration

Helt vegetariskt på Globala gymnasiet

Vi människor konsumerar kött som aldrig förr, samtidigt som det kommer larmrapporter som visar att vi måste tänka grönt för att skona våra kroppar och minska klimatpåverkan. Frågan är – vilket protein mår både vi och miljön bäst av?
Inspiration

Finalen av Årets Kock 2017

Torsdagen den 2 februari 2017 gjorde åtta kockar upp på Malmö Arena om den eftertraktade titeln Årets Kock 2017 i det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning.
Inspiration

Kravmärkt, naturligt och utan tillsatser

Hjärtat i Saltå Kvarns verksamhet är mjöl, gryn och müsli. De är råvaror som nästan alltid har producerats på Saltå Kvarn och är storsäljare än idag. Företaget brinner för miljön och den rena råvaran – Ett arbete som de tar på största allvar.
Inspiration

Dryck som smakar gott och gör skillnad

Lemonaid och ChariTea är ekologiska och Fairtrademärkta drycker som både är hälsosamma och bidrar till en bättre värld. Initiativtagarna har valt att avsätta fem cent per flaska till välgörenhetsprojekt som de själva driver.