Kunskap

Hur blir mjölk laktosfri?

Laktos- och glutenfri mat är en växande trend i Sverige. Här får du som lagar maten en djupdykning i hur mjölken blir fri från laktos, för att enklare kunna laga mat som alla kan äta. Vi pratar också med Jörgen Grauss, Arlas mejerichef i Linköping.
Inspiration

Närproducerad svamp från Hällestad

Hällestads svamp i Torna Hällestad i Skåne är störst i Sverige på ekologisk, närodlad svamp. Här odlas svamp året om och som mest finns fjorton svampsorter i produktion samtidigt.
Inspiration

Hantverksmässiga restauranghamburgare för alla verksamheter

Sedan 1982 har Nacka kött tillverkat hamburgare enligt traditionella metoder. Med kundfokus som ledstjärna har Nacka kött idag cirka 300 olika hamburgarrecept. Allt produceras av sex hängivna anställda i den lilla produktionsanläggningen i södra Stockholm.
Kunskap

Vad är skillnaden på yoghurt och yoghurt?

Grekisk, turkisk, mild eller syrlig? Urvalet av yoghurt har blivit bredare, där alla sorter har sin speciella karaktär och funktion. Men vilken yoghurt passar bäst i frukostskålen, i den kalla såsen, tål att värmas eller har syrligast karaktär? Vi pratar med Lotta Bäckman, kock i Arla provkök, som hjälper oss att bli yoghurtsmarta.
Inspiration

Julbord med Jimmi Eriksson och Daniel Haynes

Jul betyder naturligtvis julbord och det traditionella julbordet i sin tur innebär sju rundor med olika teman. Med användbara tips, recept på välsmakande rätter och inspirerande tankar från kocklandslagsmedlemmarna Daniel Haynes och Jimmi Eriksson blir julbordet en succé för både gäster och krögare.
Inspiration

Säg ja till ännu mera Mellanöstern!

Vackra färger, behaglig hetta, ljuvliga kryddningar och många härliga vegetariska rätter. Det är inte konstigt att Mellanösterns kök är en av världens snabbast växande mattrender med massor av nya bekantskaper att stifta. Och älska.
Tjänster

Kalkylering & Inventering hjälper dig med kalkylen

Genom Martin & Serveras tjänst Kalkylering & Inventering är det enkelt att kalkylera fram hur en maträtt bör prissättas för att ge den lönsamhet som behövs. I programmet kan du som krögare se hur kalkylen förändras när en råvara i receptet byts ut mot en annan.
GastroMerit

Kurs – Vegetarisk fine dining

Restaurangbesökarnas intresse för och kunskap kring växtbaserad mat bara fortsätter att öka. I GastroMerits nya kurs "vegetarisk fine dining" får du lära dig att skapa en avsmakningsmeny som är helt vegetarisk.
GastroMerit

Laga vegetariskt till lunch, buffé och konferens

Vill du lära dig servera näringsrik och god vegetarisk mat? Då är det här kursen för dig.
Inspiration

Mer vegetariskt på julbordet

Det går att tillfredsställa alla smaker utan att rucka på traditionerna. Addera nya, gröna och spännande julrecept eller varför inte gå "all in" och byt ut julbordsklassikerna mot helt vegetariska alternativ!
Inspiration

Krysta - en ny och extra tålig glasmassa

Säg adjö till repiga glas! Nu lanseras Krysta, ett starkt kristallmaterial med 30 procent större tålighet. Perfekt för dig som använder glasen mycket och vill att de ska fortsätta glänsa.
Inspiration

Pumpor är helt rätt i tiden

Den svenska odlingen av matpumpor är på frammarsch och sakta men säkert upptäcks både den goda smaken och variationen i användningsområden. Pumpor är klimatsmarta, men också prisvärda och helt utan gluten.
Inspiration

Kalix Löjrom

Kalix Löjrom är Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel. Det är en delikatess som många restauranger och konsumenter uppskattar. Bakom produkten ligger ett gediget hantverk och yrkeskunnande.
GastroMerit

Kurs – Utveckla din salladsbuffé

Den här kursen ger dig verktyg som hjälper dig att förändra, utveckla och anpassa salladsbuffén efter säsong, tillgång, pris och kvalitet.
GastroMerit

Kurs – Vegetariskt i skola och förskola

För dig som vill servera näringsrik och god vegetarisk mat för barn och ungdomar. Kursen ger dig kreativa idéer kring hur du kan addera mer vegetabilier till din meny.
Inspiration

Så lyckas du med vegetariska rätter i skolrestaurangen

I Vegaguiden från 2017 går det att läsa att elever både äter mindre och slänger mer mat när vegetariska rätter serveras i skolmatsalen. Här sammanfattar vi tips från rapporten för dig som är intresserad av att minska matsvinnet och få eleverna att föredra de gröna alternativen på menyn. Vår leverantör Findus delar också med sig av insikter och vegetariska recept som barn och unga gillar.
Regionalt

Regionalt

Vi erbjuder ett stort och ständigt växande utbud av svenska regionala och småskaligt producerade produkter från odlare, bönder och uppfödare i hela landet. Att köpa dina regionala produkter via oss gör det enklare för dig att handla efter säsong och erbjuda gästerna rätter som överensstämmer smakmässigt med ditt landskap eller din matlagningsidé.
Inspiration

Enkelt, snabbt och gott med färdigskurna sallader

Letar du efter färdigskuren sallad i olika varianter? I vårt sortiment hittar du strimlad isbergssallad, strimlad vitkål, provance mix, skuren romansallad och flera andra sorters sallader, året runt. Självklart med hög matsäkerhet och kvalitét i fokus.
Inspiration

Kvinnliga framtidslöften

Tack vare stipendium från Malin Söderström får fyra vassa kvinnliga framtidslöften möjlighet att, tillsammans med Svenska Kocklandslaget, utbilda sig, träna och tävla fram till och med Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018.
Inspiration

Yaxell – ny teknologi kombinerat med traditionellt hantverk

Yaxell är en av Japans ledande knivtillverkare. Knivarnas damaskusmönster och otroliga skärpa har gjort dem mycket populära i många restaurangkök. Du hittar nu modellerna Zen och Super Gou i Martin & Serveras sortiment.
Inspiration

Julbord i vildmarken

I Abisko har Mina Johansson Dahl och Dick Johansson skapat ett fjällhotell som kombinerar naturupplevelser med god mat och det lilla extra. För Martin&Serveras tidning Smakfullt lagade Abisko Mountain Lodge upp ett julbord med inspiration från vildmarken.
Inspiration

Rena ljus i kandelabern

Delsbo Candle är ett svenskt företag med lång historia inom ljustillverkning. På företaget finns ett stort fokus på miljö och under 2008 tillverkade de världens första miljöcertifierade ljus. Sedan sommaren 2017 är Delsbo Candle Martin & Serveras leverantör av kron- och antikljus under vårt egna varumärke, Formo.
Inspiration

Sveriges första KRAV-märkta vägkrog vågar vego

Kan en vägkrog i nordligaste Norrland börja servera vegetariskt, bli KRAV-certifierad och dessutom bli så populär att man måste boka bord på helgerna? Svaret är ja, men helt självklart var det inte. Satsningen var dock så djärv och så framgångsrik att Restaurang Roady i Töre, Kalix kommun, tilldelades hederspriset i Martin & Serveras utmaning 2016.
Inspiration

Goda gröna smaker från Ekerö

I idylliska och lantliga Nyckelby på Ekerö ligger familjeföretaget Orto Novo. På de två hektar stora växthusodlingarna odlas färska örter och sallat i en kontrollerad miljö. Här har både teknik och mänskligt hantverk en stor betydelse för slutresultatet.