GastroMerit

Desserter med stil

Detta är en dessertkurs för dig som jobbar på restaurang. Under kursen får du fördjupad kunskap i tillagning av avancerade desserter av hög kvalitet. Vi går igenom smakkombinationer, nya tekniker, dagens desserttrender samt hur du kan jobba för att skapa intressanta presentationer.
GastroMerit

Choklad och dekorer

En heldags chokladkurs där du lär dig tryffeltillverkning och att baka med choklad. Du får skapa tårtor, bakelser, glassdesserter, macarons, tartletter och tryfflar i olika smaker och med olika utseenden.
Kunskap

Bröd, bakverk och dessert

Vi på Martin & Servera jobbar med ett brett och hållbart sortiment av matbröd, knäckebröd, bakverk och kex som hela tiden fylls på med nya, aktuella produkter. Oavsett om du driver ett litet café, en stor restaurang eller lagar mat i ett skolkök så har vi produkterna som din verksamhet behöver.
GastroMerit

Kurs – Desserter med stil

Detta är en dessertkurs för dig som jobbar på restaurang. Under kursen får du fördjupad kunskap i tillagning av avancerade desserter av hög kvalitet. Vi går igenom smakkombinationer, nya tekniker, dagens desserttrender samt hur du kan jobba för att skapa intressanta presentationer.
GastroMerit

Kurs – Choklad och dekorer

En heldags chokladkurs där du lär dig tryffeltillverkning och att baka med choklad. Du får skapa tårtor, bakelser, glassdesserter, macarons, tartletter och tryfflar i olika smaker och med olika utseenden.
GastroMerit

Kurs – Franska bakverk och tårtor

Det här en kurs för dig som vill lära dig att baka fantastiska tårtor och andra härliga bakverk. Kursen leds av Cecilia Andersson, Årets konditor 2012, som guidar dig genom en dag fylld av söta smaker.
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på dotterbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.
Inspiration

Glassiga smaker i drinkarna!

Med SIA Glass breda sortiment av svensk gräddglass, sorbet och Ice Dream, deras veganska glass, kan du enkelt skapa smakfulla drinkar som passar alla dina gäster.
Inspiration

Hjort från Tvärskogs Vilt – huvudråvara under Culinary Olympics

I februari 2020 tävlade Svenska Kocklandslaget i Culinary Olympics i Stuttgart. Som huvudråvara under varmköksupplagningen användes hjort från Tvärskogs Vilt.
Kunskap

Kittost serveras bäst med nötter, fikon och ett gott lantbröd

Kittostar är både krämiga och mjuka. De kommer i flera olika sorter, var och en med sin unika karaktär i smak och utseende. Smaken varierar från mild och fruktig till stark och besk.
Kunskap

Vad är skillnaden på yoghurt och yoghurt?

Grekisk, turkisk, mild eller syrlig? Urvalet av yoghurt har blivit bredare, där alla sorter har sin speciella karaktär och funktion. Men vilken yoghurt passar bäst i frukostskålen, i den kalla såsen, tål att värmas eller har syrligast karaktär? Vi pratar med Lotta Bäckman, kock i Arla provkök, som hjälper oss att bli yoghurtsmarta.
Inspiration

Falbygdens Ost

I snart 140 år har Falbygdens Ost vårdat och vänt, doftat och smakat för att kvalitetsostarna ska mogna på rätt sätt. I det smakrika sortimentet finns numera fyra klassiker från Kalmar mejeri. Extra tid och kärlek gör dem till bekantskaper man inte vill missa.
Inspiration

Lite mer laktosfrihet i köket

När allt fler efterfrågar och förväntar sig att det finns laktosfria alternativ på menyn ställs det nya krav på köket. Krav som i vissa fall kan kännas både begränsande och hämmande för kreativiteten. Med hjälp av Arlas breda sortiment av laktosfria produkter reder vi här ut några av de frågor som kan uppkomma i köket. Inspiration för dig som vill ha lite mer laktosfrihet i köket.
Inspiration

Fredrik von Otter, kock och ägare, Hotell Västanå Slott

”Jag och min fru är småländskt sparsamma och erfarenheten har lärt oss att man måste ha en krigskassa. Vi hade turen att ha lite reserver när effekterna av coronapandemin drabbade vår verksamhet”, säger Fredrik von Otter, kock och ägare, Hotell Västanå Slott, Gränna, Jönköping.
Inspiration

Tävlingsdebut i Årets Unga kock 2020

Lara Katchinskaia 21 år gjorde tävlingsdebut i Årets unga kock som avgjordes 24 februari på Stockholms Hotell- & Restaurangskola. Lara jobbar på Färna Herrgård och Spa i Bergslagen, 45 minuter från Västerås, en arbetsplats hon trivs på och som uppmuntrar både henne och kollegorna att tävla.
Inspiration

Restaurang Djuret och deras tankar kring vilt

Djuret ligger mitt i Gamla Stan i Stockholm. Precis som man kan ana av namnet så serveras ett djur i taget på menyn. Det här är en krog helt inriktad på kött. Hela menyn består av det aktuella djurets olika styckningsdetaljer och man kan äta antingen det Lilla Djuret som består av fyra rätter eller det Stora Djuret som består av sex rätter.
Inspiration

Cocktails and sweets på Kung Carls bakficka

Lördag, när eftermiddag går över till kväll. Efter shoppingrundan. Innan en sen middag eller efter en lång lunch, brunch. För att du gillar det söta, eller bara vill hänga i en härlig bar som andas tidigt 1900-tal. Sippa på en cocktail och avnjuta något sött till. Känns det lockande? Konceptet heter Cocktails and sweets och finns på Hotel Kung Carl i Stockholm.
Kunskap

Säsongskalender för höstens frukt och grönt

Nu byter vi sommarens sallader mot mustigare matlagning. Höstens råvaror är smakrika och bjuder på generösa skördar från jordens och skogens skafferi. Vår största hyllning går till svenska äpplen och päron, oslagbart goda i desserter och som krydda i maten.
Inspiration

Passion för sötsaker och choklad

Jonas Nilsson är en är kock och konditor känd från Dessertmästarna 2015. Passionen för choklad och sötsaker har han haft länge – redan vid fem års ålder ville han bli godistillverkare.
Inspiration

Gårdshotellet Örum 119: Gastronomisk destination på Österlen

Örum 119 är inte bara ett vackert gårdshotell på Österlen med känsla för detaljer, det är en gastronomisk destination under ledning av kocken och köksmästaren Linus Persson. Gårdshotellet är en ny kund till Martin & Servera och handlar bland annat mat, dryck och restaurangutrustning.
Kunskap

Säsongskalender för sommarens frukt och grönt

Inget smakar så gott som årets första jordgubbar eller färskpotatisen med en klick smör. Sommarens nyskördade svenska grönsaker, frukt och bär gör att du med några få ingredienser enkelt skapar smakglädje. Råvaror i säsong ger mer smak, bättre pris och gör även gott för miljön. Välkommen sköna gröna sommar!
Inspiration

Julbord på Långholmens Wärdshus

Långholmens Wärdshus ligger på en plats som andas historia. Det var en hovbryggare som på 1670-talet lät uppföra Alstaviks Malmgård. Hovbryggare Jochum Ahlstedt var en matglad herre. I byggnaden fanns en särskild köksflygel och han lät även anlägga en stor trädgård och fiskodlingar. I den historiska miljön finns idag restaurang, hotell och vandrarhem. Restaurangen erbjuder traditionell svensk mat tillagad på lokala råvaror året om.
Inspiration

Vinnarna i Vellinge

Laget ”Framtidens kockar” från Vellinge kommun tog guldmedalj i svenska storköksmästerskapen i professionell matlagning 2019. Strax därefter blev Stora Hammars skola korad till Årets skolrestaurang i White Guide Junior. Och Louise Öst på samma skola utsågs till Årets gastronomiska rektor. Möt Mikael Andersson, lagledare för Framtidens kockar och kock på Stora Hammars skola.
Inspiration

Rasmus Kofoed: "Min mat är en hyllning till grönsakerna"

Danske Rasmus Kofoed är den ende i världen som kan stoltsera med tre Bocuse d'Or-statyetter. Få kockar har uppnått lika många framgångar, priser och utmärkelser. På hans restaurang, Geranium, har grönsakerna spelat huvudrollen sedan starten för tio år sedan och kärleken till vegetabilierna har rötter långt tillbaka i barndomen.