Inspiration

Pumpor är helt rätt i tiden

Den svenska odlingen av matpumpor är på frammarsch och sakta men säkert upptäcks både den goda smaken och variationen i användningsområden. Pumpor är klimatsmarta, men också prisvärda och helt utan gluten.
Inspiration

LPM Potatis

Vår mest älskade knöl är något av texturens mästare, och trots att potatis odlats i 8000 år kommer det ständigt nya sätt att tillaga, kombinera och servera den på.
Inspiration

Kvinnliga framtidslöften

Tack vare stipendium från Malin Söderström får fyra vassa kvinnliga framtidslöften möjlighet att, tillsammans med Svenska Kocklandslaget, utbilda sig, träna och tävla fram till och med Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018.
Nyhet

Nya skatteregler gör det möjligt för företag att ge gåvor till anställda på upp till 1000 kronor

De nya skattereglerna ökar möjligheten för restauranger att erbjuda företag matkassar och julbord som sedan ska ges som gåvor och tex skickas hem till medarbetarna. Under perioden 1 juni 2020 till 31 december 2020 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor från arbetsgivaren upp till ett värde på 1 000 kronor per anställd.
Regionalt

Smak av Gotland

På Gotland finns över 550 engagerade djurbönder av nöt, gris och lamm som erbjuder sina produkter under varumärket Smak av Gotland.
Inspiration

Nytt nummer av magasin Inspiration

Välkommen att bläddra i vårt senaste inspirationsmagasin som vi önskar bjuder dig på både nya intryck och idéer.
Sortiment

Abba® Gastronomi – för de professionella köken

För alla som ännu inte kommit i kontakt med Abba® Gastronomi sill så förklarar Inger Lindvall, ansvarig för kategorin sjömat inom Orkla FoodSolutions, vad som har förändrats och vilka nyheter som lanserats.
Inspiration

Skördetid på Warbro Kvarn

Hösten innebär bråda dagar för spannmålsföretaget Warbro Kvarn, vars nyheter i år bland annat innefattar mjöl på den nya sorten Dala Lantvete.
Inspiration

Bryggerikrogen prisas för sitt arbete med minskat svinn på julbordet

I årets upplaga av Utmaningen tog Bryggerikrogen i Nora hem förstaplatsen i den privata klassen. Temat för Utmaningen 2018 var Minska matsvinnet. Utmaningen genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor och en för verksamheter i offentlig sektor. Erik Lindeberg är köksmästare och delägare på Bryggerikrogen. Han berättar om hur de arbetar med svinn både på julbordet och i den dagliga verksamheten.
Inspiration

Närproducerad svamp från Hällestad

Hällestads svamp i Torna Hällestad i Skåne är störst i Sverige på ekologisk, närodlad svamp. Här odlas svamp året om och som mest finns fjorton svampsorter i produktion samtidigt.
Inspiration

”Fredagskocken” Mattias Larsson, Modern Gastronomi

”På grund av pandemin blev det totalstopp för alla event och nästan alla andra uppdrag jag hade inplanerade under april och maj. Men man får vara kreativ och tänka utanför boxen för att möta de nya utmaningarna. Jag lägger mig inte ner och har tråkigt, jag vill skapa. Det är skoj att testa de nya digitala mötesmöjligheterna”, säger Mattias Larsson, Modern Gastronomi, Stockholm.
Inspiration

Nääs Fabriker: Hotell och restaurang med köksutsikt

På Nääs Fabriker i Tollered jobbar Magnus Andersson som köksmästare tillsammans med Disa Molin, Årets Konditor 2018. Egen örtträdgård, egna bikupor, egen food truck vid sjön och kök med en fantastisk utsikt är några av fördelarna med att arbeta här, menar Magnus.
Inspiration

Tävlingsdebut i Årets Unga kock 2020

Lara Katchinskaia 21 år gjorde tävlingsdebut i Årets unga kock som avgjordes 24 februari på Stockholms Hotell- & Restaurangskola. Lara jobbar på Färna Herrgård och Spa i Bergslagen, 45 minuter från Västerås, en arbetsplats hon trivs på och som uppmuntrar både henne och kollegorna att tävla.
Inspiration

Tävlingsfeber och framtidsplaner med Fabian Olli Johanson

Vi har träffat vinnaren av Årets Unga kock 2019, Fabian Olli Johanson, 22, från restaurang ROT på Gotland. Nu väntar världsfinalen i Calgary i september.
Inspiration

Osäkerhet ställer krav på gott samarbete

Som vd för Martin & Servera Restauranghandel är Irene Waldemarson verkligen mitt i branschen. Hennes hjärta klappar lika hårt för maten på skolrestaurangen och äldreboendet som för restaurangen på hörnet.
Kampanj

Det dukade bordet

Det dukade bordet är en av de första saker dina gäster lägger märke till. Med det sagt, så kan dukningar innebära olika saker för olika verksamheter. För restaurangen med rustik inredning kan det innebära mörka och jordnära färger, för den minimalistiska vitt och avskalat. För den större matsalen väger kanske funktion tyngre än färg och form. Här hittar du ett utbud som passar samtliga.
Inspiration

Omstöpt julbord 2020

Per Bengtsson tror på att investera i en rejäl försäljning- och marknadsföringssatsning av julerbjudandena till potentiella företag, befintliga kunder och stamgäster. PM & Vänner kommer bland annat att erbjuda företagskunderna en julinspirerad trerättersmeny i enskilda matsalar, julgåvokorgar och julkasse med favoriterna från kalla bordet. Utökade öppettider över veckan och julinspirerad söndagsmiddag i Bistron är andra erbjudanden. Förhoppningen är att de sammanlagda åtgärderna gör att man når upp till de normala julbordsintäkterna.
Inspiration

Frida, tång och Tak

Minska svinnet genom att ha färre komponenter av högre kvalitet. Japanska rätter av överblivet sushiris. Fisk i säsong. Hållbart odlad lax. Svenska alger. Egen odling på Ugglarps Grönt. På nya restaurang Tak bygger Frida Ronge in hållbarhet i systemet från början.
Inspiration

Simon Laiti - Hemmagastronomi

”Här i Norrland började vi förbereda oss så snart vi märkte hur tufft våra branschkollegor i södra och mellersta Sverige fick det på grund av coronapandemin. Vi drog i handbromsen direkt och satte oss i krismöten. Hemmagastronomi har en bred verksamhet för att vi ska ha fler ben att stå på", säger Simon Laiti, krögare på Hemmagastronomi i Luleå.
Inspiration

Härlig mentalitet och inspirerande hållbarhetstänk

Att arbeta med hållbarhet och ha kul är i fokus på Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog, som ligger vid Hjälmarens sydvästra strand. Med tanke på det vackra läget är det inte konstigt att stället blommar upp på sommaren.
Inspiration

Norlandia Förskolor: Mat med smak

Med en genomtänkt matfilosofi vill Norlandia Förskolor hjälpa barnen och deras föräldrar i det vardagliga livspusslet. I förskolan serveras barnen god, näringsriktig mat och dessutom erbjuds föräldrarna vällagad mat att ta med hem. Senaste tillskottet bland matidéerna är en delibutik i anslutning till förskolan Upptäckten i Uppsala. Möt Patrik Karlberg, kost- och måltidschef och Johan Hamberg, regionskock, på Norlandia Förskolor.
Inspiration

Möt Desirée Jaks

Vi har träffat Desirée Jaks, medlem i juniorkocklandslaget, nybliven nordisk mästare i matlagning och kock på stans nya stjärnkrog, Agrikultur. Vi träffar henne för att prata om hur det är att tävla i matlagning och för att ta del av hennes framtidsplaner.