GastroMerit

Nyhet! Kurs – Grillat – allt går att grilla

Allt som tillagas på spis eller i ugn går också alldeles utmärkt att lägga på grillen. Du kommer att grilla allt från betor, rotselleri och lökar till rabarber och äpplen, blåmusslor, hummer, pulled pork, porchetta och hela fiskar.
Inspiration

Kvalitet och hantverk från Skottland

Donald Russell levererar gräsuppfött nöt- och lammkött av högsta klass. Slakteriet ligger i Aberdeen, alldeles intill Balmoral Castle, drottning Elizabeth II privata residens. De är hovleverantörer till hennes höghet, men levererar även till allmänheten.
Inspiration

Hemgården Chark – ”något man känner igen”

I norra Råda, idylliskt beläget precis invid Klarälven ligger Hemgården Chark. Ett traditionellt företag med anor som sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1800-talet.
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på dotterbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.

Bao och Dumplings med Haugen-Gruppen

Haugen-Gruppen delar med sig av sina två favoritrecept på Bao Steam Buns och Dumplings. Du hittar recepten och produkterna här.
Inspiration

Italiensk provins i hjärtat av Sundbyberg

I Sundbyberg ligger Matilde, en restaurang som satsar stort och serverade 250 luncher redan första dagen. Konceptet är enkelt: "Riktigt schysst italienskt". Affärslunchen, vardagsmiddagen med barnen eller fredagskvällen med vännerna – allt fungerar på Matilde. Herman Rasmuson, en av delägarna, berättar mer.
Inspiration

Hjort från Tvärskogs Vilt – huvudråvara under Culinary Olympics

I februari 2020 tävlade Svenska Kocklandslaget i Culinary Olympics i Stuttgart. Som huvudråvara under varmköksupplagningen användes hjort från Tvärskogs Vilt.
Inspiration

Flens kommun: Helhetstänk kring lokalt, svenskt och hållbarhet

I Flens kommun pågår ett omfattande hållbarhetsarbete med tydlig målstyrning i allt från minskat matsvinn, lokalproducerade livsmedel till ett cirkulärt plasttallrikskoncept. Måltidschefen Monika Holm berättar om helhetstänket och de olika hållbarhetsmodeller som testas på några av kommunens sjutton kök.
Inspiration

Spännande smaker i Åre

Snö, vinter, skidåkning och spännande krogar, tankarna går direkt till Åre som av många anses ha den bästa utförsåkningen i Sverige. Restaurangutbudet i den jämtländska skidorten har under de senaste åren också vuxit enormt. Nästan mitt i backen ligger restaurang Raw, som sedan flera år tillbaka serverar asiatiska smaker. I köket jobbar Max Hammerin, en gotlänning som efter en härlig sommarsäsong på ön nu återvänt till Åre.
Inspiration

Restaurangfredag

Nazim Imeri är kökschef på Fridhemsgymnasiet i i Umeå. Här lagas mat till 3000 elever på totalt 20 skolor och förskolor. Som före detta restaurangkock upplevde Nazim en viss frustration över att inte få samma kontakt med eleverna i de 19 mottagningsköken som på den egna skolan. Lösningen blev ett turnerande event som fått namnet "Restaurangfredag".

Inspiration

Kvarterskrog med höga ambitioner

Bakom moderna Sensum i Stockholm står Mikael Wretman, Katarina "Katta" Kaselli och Johan Tengsved som alla brinner för riktigt bra mat. Här jobbar man enligt devisen drop-in-vänlig kvarterskrog med ambitiös mat. Varje gäst ska känna sig varmt välkomnad och överraskas av den ständigt föränderliga menyn. Vi träffade gänget bakom krogen både före och efter öppning för att höra deras tankar inför premiären, men också hur det gick sen.
Inspiration

Grödor, växthus och lugn på magiska Lilla Bjers

Odla, skörda, tillaga och servera. På pärlan Lilla Bjers i Västerhejde utanför Visby arbetar de med råvaran hela vägen. Rätterna komponeras efter dagens skörd och grönsakerna, som alla odlas på gården, är mittpunkten på tallriken. Hit lockas turister och gotlänningar från början av maj till slutet av september för mat, dryck och naturligtvis för upplevelsen.
Kunskap

Styckningsschema nöt

Nötkött har en djup fyllighet i smaken och otaliga styckningsdetaljer, vilket gör det till många kockars favoritråvara. Svenskt nötkött kommer till 35 procent från speciella köttraser och resten kommer från mjölkkor och ungnöt av mjölkras. Långkok på nötkött har fått en renässans, liksom styckningsdetaljer som oxsvans, flankstek och njurtapp.
Inspiration

Skreitider med Tommy Eriksson på Högberga Gård

På en klippa med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp ligger konferenshotellet Högberga Gård. Här är Tommy Eriksson gastronomisk ledare. Hållbarhet och passion är hans ledord.
Inspiration

Erik Videgård - Nikkei möter det vilda Sverige

Erik Videgård är en legend i restaurangbranschen och kanske allra mest känd för att ha lärt oss svenskar att uppskatta nya exotiska smaker och ha bidragit till att introducera det asiatiska köket i Sverige. Till detta reportage har Erik tagit fram recept med temat ”Nikkei möter det vilda Sverige”. Här blandas smaker från Sydamerika, Japan och Sverige.