Inspiration

Mer vegetariskt på julbordet

Det går att tillfredsställa alla smaker utan att rucka på traditionerna. Addera nya, gröna och spännande julrecept eller varför inte gå "all in" och byt ut julbordsklassikerna mot helt vegetariska alternativ!
Sortiment

Vegetariskt i sortimentet

Aldrig tidigare har det varit så lätt att välja vegetariskt, det finns otroligt många spännande alternativ till kött och fisk. Allt fler väljer också att aktivt äta mer grönt utan att faktiskt kalla sig vegetarian. Här hittar du gröna, vegetariska och lakto-ovo-vegetariska, alternativ till köket.
Inspiration

Sveriges första KRAV-märkta vägkrog vågar vego

Kan en vägkrog i nordligaste Norrland börja servera vegetariskt, bli KRAV-certifierad och dessutom bli så populär att man måste boka bord på helgerna? Svaret är ja, men helt självklart var det inte. Satsningen var dock så djärv och så framgångsrik att Restaurang Roady i Töre, Kalix kommun, tilldelades hederspriset i Martin & Serveras utmaning 2016.
Inspiration

Vegetariska Hamburgare är den nya trenden

Burgarnas tid är här. Enkelt och gott. Maträtten går att variera i oändlighet och det blir allt mer populärt att använda vegetariska alternativ med bönor eller färser istället för kött och fisk. Här delar vi med oss några tips från vårt breda sortiment!
GastroMerit

Kurs – Vegetarisk fine dining

Restaurangbesökarnas intresse för och kunskap kring växtbaserad mat bara fortsätter att öka. I GastroMerits nya kurs "vegetarisk fine dining" får du lära dig att skapa en avsmakningsmeny som är helt vegetarisk.
Inspiration

Vegetariska alternativ

Aldrig tidigare har det varit så lätt att välja vegetariskt, det finns otroligt många spännande alternativ till kött och fisk. Allt fler väljer också att aktivt äta mer grönt utan att faktiskt kalla sig vegetarian. Ta del av produkter, recept och kurser med tema vegetariskt här.
Recept

Fast Vego – Vegetarisk snabbmat för alla!

Det ”gröna” växer så det knakar och allt fler vill äta vegetariskt. Överallt. Så Orkla tänkte att de skulle hjälpa dig som sysslar med snabbmat.
Inspiration

Svill – vegetarisk sill gjord på ekologisk, svenskodlad svamp

Det har blivit allt vanligare att kunna erbjuda att välja bort animaliska livsmedel på julbordet eller till påskbuffén. Som ett vegetariskt alternativ till sill finns Svill.
Inspiration

Möt våra kursledare: Anders Ramsay

Anders Ramsay är kursledare på GastroMerits utbildningar Vegetarisk Fine Dining och Laga vegetariskt till lunch och catering. Under kurserna får du bland annat lära dig att servera både näringsrik och god vegetarisk mat. Vi har träffat Anders och ställt 5 snabba frågor om honom och utbildningarna.
Inspiration

Framtidens kockar lagade framtidens mat i Luleå

På kockskolan i Luleå genomförde vi ett event där eleverna från årskurs 1 och 3 fick laga helvegetariska rätter av sex olika plantbaserade råvaror. Ett event, med ett tävlingsmoment, som skapade stort engagemang.
GastroMerit

Mera vego - mera matglädje i skola och förskola

Skräddarsydd utbildning.
Det här är en heldagskurs där du får inspiration kring vegetarisk mat som passar barn och ny kunskap om barns smakutveckling samt deras näringsbehov. Kursen riktar sig till dig som jobbar inom skola eller förskola och innehåller både praktiska och teoretiska moment. 
Inspiration

Nu presenterar vi en Svensk baljväxtfärs i Martin & Serveras sortiment

Svensk baljväxtfärs består av svenskodlade balj- och oljeväxter som kombinerats för sina unika smak- och näringsämnen. Färsen kan användas som råvara i alla rätter där man annars använder köttfärs.
Inspiration

Helt vegetariskt på Globala gymnasiet

Vi människor konsumerar kött som aldrig förr, samtidigt som det kommer larmrapporter som visar att vi måste tänka grönt för att skona våra kroppar och minska klimatpåverkan. Frågan är – vilket protein mår både vi och miljön bäst av?
Inspiration

Baljognese och baljväxtburgare på menyn

När Hackstaskolan i Åkersberga fick frågan om att köra en testservering av svensk baljväxtfärs nappade de direkt. Baljognese och baljväxtburgare blev resultatet av tillagningen och såväl gymnasieelever som kökspersonal var positiva till både smak och konsistens.
GastroMerit

Kurs – Vegetariskt i skola och förskola

För dig som vill servera näringsrik och god vegetarisk mat för barn och ungdomar. Kursen ger dig kreativa idéer kring hur du kan addera mer vegetabilier till din meny.
GastroMerit

Laga vegetariskt till lunch, buffé och konferens

Vill du lära dig servera näringsrik och god vegetarisk mat? Då är det här kursen för dig.
GastroMerit

Nyhet! Kurs – Matglädje i skolan

Det här är en heldagskurs med både teoretiska och praktiska moment. Förutom ny kunskap kring smakutveckling och näringsbehov hos barn får du även en hel del inspiration kring vegetariskt. Kursen riktar sig till dig som jobbar inom skola eller förskola.
Inspiration

Så lyckas du med vegetariska rätter i skolrestaurangen

I Vegaguiden från 2017 går det att läsa att elever både äter mindre och slänger mer mat när vegetariska rätter serveras i skolmatsalen. Här sammanfattar vi tips från rapporten för dig som är intresserad av att minska matsvinnet och få eleverna att föredra de gröna alternativen på menyn. Vår leverantör Findus delar också med sig av insikter och vegetariska recept som barn och unga gillar.
Inspiration

Närproducerad svamp från Hällestad

Hällestads svamp i Torna Hällestad i Skåne är störst i Sverige på ekologisk, närodlad svamp. Här odlas svamp året om och som mest finns fjorton svampsorter i produktion samtidigt.
Inspiration

Pumpor är helt rätt i tiden

Den svenska odlingen av matpumpor är på frammarsch och sakta men säkert upptäcks både den goda smaken och variationen i användningsområden. Pumpor är klimatsmarta, men också prisvärda och helt utan gluten.
GastroMerit

Kurs – Utveckla din salladsbuffé

Den här kursen ger dig verktyg som hjälper dig att förändra, utveckla och anpassa salladsbuffén efter säsong, tillgång, pris och kvalitet.
Inspiration

Enkelt, snabbt och gott med färdigskurna sallader

Letar du efter färdigskuren sallad i olika varianter? I vårt sortiment hittar du strimlad isbergssallad, strimlad vitkål, provance mix, skuren romansallad och flera andra sorters sallader, året runt. Självklart med hög matsäkerhet och kvalitét i fokus.
Inspiration

Vad är Oumph!?

Oumph! Är en relativt ny råvara gjord på sojabönor. Det är en produkt från växtriket med en helt ny konsistens som faller även de stora köttälskarna i smaken!
Inspiration

Nyhet: Klimatsmarta svenska baljväxter från Nordisk Råvara

Nordisk Råvara satsar på att framställa mat som är långsiktigt möjlig ur ett globalt perspektiv. Allt genom att välja rätt grödor för rätt plats och koppla ihop aktörerna från odling till förädling och marknad.