Inspiration

PM & Vänner tilldelas GRAND AWARD av Wine Spectator

PM & Vänner i Växjö belönas 2017 med Grand Award av Wine Spectator som den första och enda restaurangen i Sverige. Vi pratar med chefssommelier Rubén Sanz Ramiro som är stolt och glad över utmärkelsen.
GastroMerit

Kurs – Mat och dryck i kombination

Samspelet mellan mat och dryck är en viktig konkurrensfaktor som inte bara lockar gäster, utan också ökar försäljningen och omsättningen. I den här kursen lär du dig grunderna i detta viktiga ämne.
Inspiration

Alkoholfria drycker som både smakar och gör gott

GodDryck är mousserande viner som känns bra både att dricka och servera. Företaget ägs av stiftelsen GoodCause, vars hela avkastning går till välgörenhet. På Way Out West 2017 fanns dryckerna i en alkoholfri bar med nyskapande mocktails.
Inspiration

Must och lemonad passar till det mesta

Vi pratade med Anders Östlin som jobbar på Kiviks Musteri för att höra mer om äppelmust, hur mustningen går till och vilka smaker som känns aktuella just nu. Vi fick också höra mer om lemonad och årets smaker.
Inspiration

Husviner från södra Frankrike

Letar du efter ett prisvärt och smakrikt husvin som passar för olika tillfällen? Nu kan vi presentera Les Oliviers, ett husvin i fem olika varianter som är enkelt att kombinera till olika rätter.
Kunskap

Teskola

I åtta delar kommer du att få lära dig mer om te och tedrickande. Vi tar hjälp av vår leverantör Tekompaniet som har mångårig erfarenhet av att importera te och hålla i utbildningar om te.
Inspiration

En medveten dryckesmeny där alla ska hitta något som passar

Krögaren Thomas Hulldin driver Docklands som ligger i Finnboda hamn i Nacka strax öster om Stockholm. Docklands titulerar sig som en medveten kvarterskrog som blandar modernt och nytänkande. Drycken tar en självklar och stor plats i verksamheten.
GastroMerit

Mat och dryck i kombination

Samspelet mellan mat och dryck är en viktig konkurrensfaktor som inte bara lockar gäster, utan också ökar försäljningen och omsättningen. I den här kursen lär du dig grunderna i detta viktiga ämne.
Inspiration

Bara dryckesvärldens bästa är bra nog

Fentimans Beverages är en serie med hantverksmässigt bryggda ofiltrerade och naturliga drycker baserade på färsk ingefära.
GastroMerit

Vinresa till Sydafrika

Upptäck fantastiska Kapstaden och Stellenbosch under sju dagar. Vinprovningar och gastronomiska upplevelser i spektakulära omgivningar utlovas.
GastroMerit

Onlineutbildning – Personalutbildning i ansvarsfull alkoholhantering (AAS)

Vi ger dig grundläggande kunskaper i alkohollagen och kännedom om de skyldigheter och rättigheter som ett arbete med servering av alkoholhaltiga drycker innebär.
Kunskap

Kaffeskola

I fyra avsnitt kommer rostmästare Filip Åkerblom från Lilla Kafferosteriet i Malmö guida oss med sina kunskaper för att ge oss en större inblick i kaffets mystiska värld. Förutom sitt Mikrorosteri har Filip skrivit reglerna till världsmästerskapen i kafferostning och blivit utnämnd till årets entreprenör 2009 i branschen av Europeiska kaffeorganisation SCAE.
GastroMerit

Sommelierutbildning – utbildningen för dig som vill bli sommelier

Diplomutbildningen till sommelier sträcker sig över en termin och är anpassad för dig som vill arbeta praktiskt som sommelier. Under terminen varvas teoretiska föreläsningar med dryckesprovningar.
Inspiration

Ö-whisky med karaktär

Isle of Jura är en mytomspunnen plats i den skotska övärlden. Vi åkte till Jura för att lära oss mer om whisky, jaga hjort och besöka destilleriet Jura, som gjort sig ett namn som en världsledandeledande whiskyproducent.
Kunskap

Bryggrecept och teknik

I detta avsnitt berättar Filip om vad vi bör tänka på för att få ut de bästa smakerna från vårt kaffe. Att brygga kaffe kräver precis samma kunskap som när vi ska laga mat. Här kommer vägledning i bryggrecept och teknik.

Nadia testar 2020-10-28

Grundaren Henry J Heinz var en riktig pionjär inom livsmedelsvärlden. Han började odla och förfina tomater redan 1934 och sedan dess har Heinz egenutvecklade tomatfrön ständigt förbättrats år efter år. Resultatet är en rödare och tjockare tomat än den du i vanliga fall finner i matbutikerna.
Kunskap

Så kategoriseras te

Det finns tre huvudtyper av te: svart, oolong och grönt. Alla framställs av Camellia Sinensis. Det är förädlingen (framställningsprocessen) av bladen samt faktorer som jord, höjd över havet, sol och vind som ger det färdiga teet dess typiska smak, arom och färg. Här tänkte vi förklara kategoriseringen av de olika tesorterna.
Inspiration

Dryck som smakar gott och gör skillnad

Lemonaid och ChariTea är ekologiska och Fairtrademärkta drycker som både är hälsosamma och bidrar till en bättre värld. Initiativtagarna har valt att avsätta fem cent per flaska till välgörenhetsprojekt som de själva driver.
Kunskap

Så brygger du en god kopp te

Visste du att hårt vatten ger ett te som smakar mindre? Att tekulan bara ska fyllas till hälften? Och att du kan rensa en illaluktande tekanna med torra teblad som får stå i några dagar? I del sex av teskolan fokuserar vi på själva tebryggningen och tipsar om hur du bryger det perfekta teet till dina gäster.
Inspiration

Så blev New Belgium ett av USA:s mest hållbara bryggerier

Det Colorado-baserade New Belgium Brewing ses som ett av de mest hållbara ölbryggerierna i USA. De får all sin el från vindkraft och återvinner nära hundra procent av sitt avfall. Sedan 2013 ägs bryggeriet dessutom av medarbetarna.
Kunskap

Förädling av grönt te och oolongte

I det förra avsnittet av teskolan berättade vi hur svart te blir till. Här får du lära dig mer om andra tesorter och vad som skiljer dem åt i förädlingsprocessen.
Kunskap

Tebusken Camellia Sinensis

Tebusken, som egentligen är ett träd, är en art i familjen teväxter. Den är nära släkt med Kamelian. Bladen är styva, blanka och spetsiga och blommorna liknar smörblommor. Tebusken behöver en sur, sandig och väldränerad jord och ett varmt fuktigt klimat med jämnt fördelad nederbörd.
Inspiration

Totte Steneby

Totte Steneby är prisbelönt sommelier som bland annat vunnit Nordiska Mästerskapen i Sommellerie. Idag jobbar han som dryckesansvarig på Portal, en av Stockholms nya restauranger som snabbt blivit en favorit bland stadens uteätare. Vi träffade Totte för att höra mer om tänket bakom dryckesmenyn, planerna framåt och vad han själv inspireras av.
Inspiration

Snygga kranar på din krog

Martin & Serveras dotterbolag Still Sparkling Solutions säljer och hyr ut vatten- och ölanläggningar till restauranger och bryggerier. Du får hjälp med allt ifrån prospektering och behovsanalys av fatöl, till kranar med snygg design som passar perfekt till inredningen på din restaurang.