Recept

Vegansk baljväxtburgare

Tack vare psylliumfrönas förmåga att binda vätska kan du göra helt veganska burgare på baljväxtfärsen utan att de faller isär. Smaken blir nötig och rund av gråärtan och får ett härligt smakdjup med hjälp av havre och svamp. För riktigt saftiga burgare, toppa med vegansk ost, stekt shiitakesvamp och vegansk majonnäs (finns hos Köket Sorunda).
Recept

Vegetarisk baljväxtburgare

Med hjälp av riven, smakrik ost, smörstekt svamp och lök får du riktigt saftiga och umamirika burgare på baljväxtfärsen. Gör gärna smeten dagen innan så håller den ihop bättre och smaken blir djupare.
Recept

Al pastor med fläskkarré, ananas och smulad ost

Tacos al pastor är lite av en nationalrätt i Mexico. Det grillade köttet skärs tunt ner från ett kebabspett. Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, toppar med ananas och smulad Apetina.
Recept

Vegetarisk lufsa med rotfruktsfräs

Lufsa är en öländsk ugnspannkaka med fläsk som påminner lite om rösti. Den kan också göras vegetarisk med rotfruktsfräs och serveras med KESO® cottage cheese.
Recept

Grekisk kaviardipp

En variant av den grekiska romröran taramosalata. Röd stenbitsrom passar bra till den milda yoghurtens gräddiga smak. Perfekt till grekiskt lantbröd.
Recept

Aubergineröra med valnötter

Den krämiga aubergineröran är självklar som turkisk mezerätt. Härliga smaker av vitlök, pesto, färsk basilika och valnötternas beska.
Recept

Jordnötscheesecake med kolarippel

Syndigt god cheesecake med jordnötssmör och kola för den som vill ha extra allt till fikat. Den syrliga physalisen blir en frisk brytning och krossade nötter ger en härlig textur.
Recept

Vaniljglass

Riktigt spännande att laborera med syra i glass. Resultatet blir en vaniljglass med ovanligt hög syrlighet som passar helt makalöst bra till chokladsåsens fylliga, lite tunga smak.
Recept

Coq au vin blanc med steklök och morot

Den ljusa färgen och den mjälla kycklingen kombinerat med friskt vitt vin och gräddig sås med hög syra. Det här är gott på riktigt. Det händer något med denna klassiker till gryta när man byter ut det röda vinet mot vitt. Det känns lättare och piggare.
Recept

Blomkålssallad med Västerbottensost®

En fräsch och nyttig sallad som passar utmärkt till ett snabbt mellanmål, eller som en lätt förrätt eller tillbehör till grillmaten!
Recept

Älginnanlår med palsternackspuré

I hjärtat av Västerbottens vildmark ligger Källans hotell, spa och konferens. Det är en plats för både arbete, rekreation och inte minst återhämtning. Kock på Källan är Andreas Lindblom, en ung talang från orten som bestämde sig tidigt för att bli kock. På Källan lagar han husmanskost på bra råvaror och som norrlänning gillar han bland annat vilt och svamp.
Recept

Högrevsgryta med syrad grädde och sambal

Rejäl gryta på klassiskt grytkött där vi långkokat ur alla fina smaker. Mötet mellan sötma från lök och paprika med ett litet sting från sambal och gräddens höga syra gör att det lyfter lite extra.