Recept

Rödbräserad vildsvinskarré

Rödbräserad vildsvinskarré med anklever, rättika och Karl-Johan.
Recept

Sudado på hjort

Dovhjort och kronhjort har ett mört och saftigt kött, fintrådigt hos dovhjorten och något grövre hos kronhjorten. Dovhjorten anses ha en elegantare viltsmak än kronhjorten. Eftersom viltkött är magert behöver man med fördel använda lite extra fett vid tillagning för att få det saftigt.
Recept

Crema Catalana

Creme Catalana är en katalansk, traditionell dessert som är nära besläktad med den något vanligare franska créme bruléen. Receptet påträffades redan i medeltida recept. Den är flitigt förekommande i den katalanska litteraturen från 1300-talet och framåt.
Recept

Renfilé ”Tataki”

Renfilé ”Tataki” på Onsen-ägg och silkestofu med champinjoncarpaccio.
Recept

Tiradito

Tiradito på röding med lingonleche de tigre och kantareller.
Recept

Ojingeo bokkeum – koreansk bläckfiskpanna

Den här rätten åt jag på en enkel sylta Seoul där den funnits på menyn i många år. Styrka, koktid och konsistens varierar från ställe till ställe, men den är alltid stark och värmande i smaken, samt spänstig i konsistensen. Det är min egen variant med fänkål istället för svamp.
Recept

Stekt tofu med ssamjangmajonnäs på salladsblad

Den stekta tofun blir så god med en krämig majonnäs med smak av chili och jäst bönpasta.
Recept

Yukgaejang – koreanskt långkok

Det här är en maffig och mör koreansk nötköttsgryta. Först långkokar man köttet (utan salt). Sedan vänder man ner grönsaker samt en het såsblandning. I Korea innehåller den bladväxten bräken, som är svår få ta på här. Den har jag därför bytt mot spenat.
Recept

Kimchi

Baechu kimchi, som görs på salladskål, är den absolut mest vanliga sortens kimchi. Proportionerna av vitlök, ingefära och chili kan variera. Koreanska chili flakes och chilipasta finns i många vanliga matbutiker. Fermenterade räkor finns i en del asiatiska butiker.
Recept

Vattenkimchi – nabak kimchi

Vattenkimchi, eller vattnig kimchi, är så friskt och törstsläckande. Den syras och serveras i saltlake och den finns i många skepnader. Den är vanlig vid koreanska frukostbord, men äts även på kvällarna
Recept

Vattenkimchi – nabak kimchi

Vattenkimchi, eller vattnig kimchi, är så friskt och törstsläckande. Den syras och serveras i saltlake och den finns i många skepnader. Den är vanlig vid koreanska frukostbord, men äts även på kvällarna.
Recept

Rödbetsgravad laxfilé med hovmästarsås

Rödbetsgravad laxfilé med hovmästarsås och körvel. En lika snygg som god rätt på julbordet.
Recept

Romsill med krasse och senapskorn

Den här julbordssillen serveras i trevlig burk. Några goda tillbehör är tillslungad potatis, rödlök, gräddfil och gräslök.
Recept

Ris à la Malta

Ris à la Malta med rårörda lingon, mandel och misocrumble. En riktigt julig dessert.
Recept

Julköttbullar

De här julköttbullarna har smak av grönpeppar och enbär. Duka gärna upp med klassiska tillbehör som Janssons frestelse, gräddsås, lingon och pressgurka.
Recept

Brynt vit choklad med apelsinkola

Julbordets sista tur består av det söta. Bland julens klassiska smaker återfinns apelsin och choklad, två ingredienser i detta recept. Servera julgodiset med en rykande färsk kopp kaffe.
Recept

Rödbetssallad med kapris och röda svenska äpplen

Rödbetsallad är ett måste på julbordet. Du äter den bäst på vörtbröd, ihop med julskinka och grovkornig senap.
Recept

Pepparkakor med ädelostkräm

Pepparkakor med ädelostkräm, fikon och rostade valnötter. En klassiker på jul och fantastiskt gott att avnjuta tillsammans med glögg.