Recept

Smörstekt skreitorskfilé med vindelnrökt sidfläsk och apelsinsmörsås

Johan Lans står tillsammans med kompanjonen Johan Stålnacke bakom konceptet SPiS i Kiruna. Han är född i Kiruna med rötterna i Kaitum och brinner för lokala råvaror från hela Sápmi. Tidigare har han jobbat på Camp Ripan och andra krogar runtom i världen.
Recept

Golden soup in a jar

Gyllene och värmande kryddig pumpasoppa som hälls upp på glasburk. Vacker och färgglad servering som säkerställer att de ingående grönsakerna behåller sin maximala vitaminhalt!
Recept

Kebab på vildsvinsskav

Kebab på vildsvinsskav med pitabröd, picklad zucchini, lingonlök, tahiniyoghurt och sötpotatispommes.
Recept

Lasagne på hjortfärs och taleggio

Viltlasagne med hjortragu och italienska ostar. Rättens tema är det italienska köket - La cucina italiana!
Recept

Rensadel och renlägg med enbärssky

Rensadel och renlägg med enbärssky, lökvariation, silverlökspuré och friterad potatisrulle. Ett fantastiskt gott viltrecept med saftiga och vackra tillbehör.
Recept

Vegetarisk tacogratäng

Tacos är ett välbekant sätt för oss att äta mexikanskt. Här kommer en variant på vanliga tacos i form av en vegetarisk gratäng. Servera med de klassiska tillbehören guacamole och salsa casera, som har sina ursprung i det Mexikanska köket.
Recept

Hernö gin och tonic

Hernö Gin utsågs till världens bästa gin för Gin och Tonic av IWSC 2016. Garnera med citronzest och svartpeppar eller avnjut de rena smakerna utan garnering. En tidlös klassiker med en modern gin från Höga Kusten.
Recept

Krämig tomatsoppa

Omtyckt och enkel tomatsoppa för många som tar slut direkt. Pastan som kokas i soppan har redande effekt. Servera gärna ett grovt bröd till!
Recept

Poké på noriblad

Poké kommer från Hawaii där det betyder "vad man dragit in för dagen" (dagens fångst från havet).
Recept

Ankbröst med hallonsås

På Sjätte Tunnan, där Caroline Eriksson är kökschef, inspireras menyn av autentiska medeltida recept och råvaror. Ankbröstet piffas upp av sältan i getosten och smickras av den syrliga hallonsåsen. Servera till blancherade primörer och strö över några färska hallon!
Recept

Frosé

Prova sommarens trend från New York: Frosé. Kombinationen rosé och slush ger en riktig törstsläckare
Recept

Lammytterfilé med rödvinssås

Mathias Carlsson arbetar på Ästad Gård i Halland, som är ett modernt upplevelseföretag i Hallands inland, i en härlig lantlig miljö med lyxiga förtecken. Lammet får exklusivt sällskap av den smakrika rödvinssåsen.
Recept

Hare med rotfruktspuré

Fylld hare med kantareller och rotfruktspuré av en mängd olika rotfrukter. En mustigt höstig rätt med en spännande ketchup på röda vinbär. Ta vara på höstens skörd av bär och svamp till denna rätt!
Recept

Bogbladsfilé

Bogbladsfilén är kockarnas mest välbevarade hemlighet. Det är en liten mör bit på ca 600 g som styckas ut från bogen. Den är enkel och snabb att tillaga, toppen att lägga direkt på grillen med salt och peppar.
Recept

Chipotlekyckling med svarta bönor

Lågtempererad chipotlekyckling med svarta bönor och pico de gallo. Om du vill kan du med fördel servera den här rätten med ugnsbakade klyftor av sötpotatis!
Recept

Marinerade ägg

Recept och inspiration på bistromat komponerat av Johan Åkerberg, kock och matkreatör. Marinerade ägg ingår i rätten Ramen lax med färska örter, men äggen kan även stå för sig själva som förrätt eller på buffébordet.
Recept

Wagyubiff med svart tryffelsås

Tryffel, lardo och wagyubiff. Spännande och fantastiskt goda smaker i läcker kombination! Servera gärna denna rätt med klyftpotatis eller ugnsbakade rotfrukter. Ett serveringsförslag är en blandning av lila morot, palsternacka, morötter, polkabeta och persiljerot.
Recept

Krispig grissida med ramslökskräm

Grissida med ramslökskräm och blomkål. Ett recept med inspiration från Gotland framtaget av Urban Deli. Grissidan kryddas varsamt med vitlök och timjan.
Recept

Oumph! Jerk Dog

Blanda med det du gillar! Det här receptet innehåller massor av färska grönsaker och såser. Du kan göra det mer nyttigt eller onyttigt beroende på humör. Dela gärna din upplevelse på #greenproteinshift.
Recept

Ramen med lax

Recept och inspiration på bistromat komponerat av Johan Åkerberg, kock och matkreatör.
Recept

Gratinerad hummer med kantareller, prästost och vitlök

Gustav Trägårdh på Sjömagasinet i Göteborg har förenat havets och skogens läckerheter till en drömkomposition! Lika enkel som den är fantastiskt god att laga till under sensommaren och hösten.
Recept

Renentrecôte med kryddbakad pumpa

Grillad renentrecôte med frasstekt ytterlår, kryddbakad pumpa och persiljecrème. Till viltkött är pumpa väldigt tacksam. Viltkött har mycket egensmak och då behövs ett tillbehör med mycket smak. I detta fall en riktigt kryddig och lite söt grov pumpakompott, världsklass!
Recept

Pljeskavica

Det här receptet kommer från Blombackaskolan i Södertälje. I skolmatsalen lagas mycket från grunden och det gör att eleverna får upp ögonen för nya smaker.
Recept

Choladas gryta

Orientalisk vegogryta med quorn och knapriga bambuskott som barnen gillar. Receptet kommer från Cholada Adamsson på Restaurang Kristina i Sala Kommun.