Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Konsolidering, innovation och snabba förändringar

Intervju med Christer Läckgren, vd Sorundahallarna.

2020 har varit ett år av stora utmaningar och snabba omställningar, inte minst för våra kunder och samarbetspartners. Det är de mänskliga aspekterna som är svårast. Vi har varit tvungna att dra ner på verksamheten och minska antalet lager från fem till tre. Det är givetvis inte roligt, men det positiva i sammanhanget är att vi nu står starka inför de utmaningar som kommer i en osäker framtid.


– Vi tar marknadsandelar, säger Christer. Vår självklara ambition har varit att behålla vår unikt höga servicenivå, trots att våra kunder beställer betydligt mindre volymer.


Utvecklingen mot mer vegetabilisk mat och alternativa proteiner fortsätter. Det serveras mer vegetariskt, och efterfrågan ökar stadigt. När det gäller kött så köps det mindre, men av bättre kvalitet.


Vi säljer också mycket mer svenskt kött än tidigare. Det gäller även fisk, där kraven på att ha koll på ursprunget och hur det har fiskats ökar.


- Vi vill bidra genom att ge våra kunder så mycket kunskap som möjligt, både för att de själva ska kunna göra bra val, men också för att de ska kunna svara på frågor från restauranggäster.


För att kunna möta och driva den här utvecklingen är det oerhört starkt att vara en del av en så framåtlutad koncern som vi är. Vi jobbar nära Axfoundation, till exempel tillsammans med Vinnova i ett projekt där vi levererar rester från vår frukt och grönt-produktion till en produktionsanläggning där soldatflugors larver blir fiskfoder.


I Hässleholm har vi ett stort produktionskök där vi jobbar med professionella kockar som tar fram produkter som är vegetariska, veganska, och med få tillsatser (e-nummer).


Det är också i Hässleholm som vi producerar baljväxtfärsen, även den framtagen i ett samarbete med Axfoundation. För att kunna skala upp produktionen av den och andra alternativa proteiner har vi köpt Snapphanechark, en charkfabrik där vi har storskalig produktion av baljväxtfärsprodukter för bland annat Garant.

Det här – och mycket annat – gjorde Sorundahallarna under 2020:

  • Utvecklat en vegansk majonnäs av kikärtsspad och en vegansk sill gjord på Shiitake-svamp
  • Utvecklat flera produkter på baljväxtfärs för Axfood
  • I samarbete med Clarion Sign Hotel drivit testprojekt för att minska användningen av skyddsplast runt lastbärare – och bara testet sparade nästan 13 000 m2 plast
  • Tillsammans med Martin & Servera Restauranghandel upphandlades hela bananvolymen inför 2021 så att all försäljning av ekologiska bananer, med Operation Smiles hjälp, bidrar till att ge barn med gomspalt möjligheten till operation

Läs mer

Hållbarhet

Martin & Serveras års- och hållbarhetsberättelse

I Martin & Servera-gruppens års- och hållbarhetsberättelse för 2020 hittar du information om stora affärshändelser och vårt hållbarhetsarbete - vad vi har åstadkommit och hur vi fortsätter framåt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.