Hej Tom! Vem är du och vilken är din roll i Årets Kock?
Jag är kock och krögare som driver Lilla Ego i Stockholm. Utöver det är jag för andra året tävlingsledare för Årets Kock – SM i professionell matlagning.
Varför ska man söka till Årets Kock?
Att tävla i Årets Kock utvecklar och höjer dig som kock. Du får visa upp din matlagning och får synlighet både i branschen och gentemot allmänheten. Dessutom tävlar vi om 250 000 kronor. Jag skulle säga att vinna Årets Kock på ett mycket positivt sätt förändrar din karriär och möjligheter som kock.
Vem kan söka till Årets Kock?
Alla professionella kockar som fyller minst 23 år under 2020. Eftersom det är ett SM har vi även som krav att man ska vara svensk medborgare. Annars är det helt öppet och vi välkomnar alla duktiga kockar, oavsett var man bor och vilken typ av matlagning man står för.
I maj öppnar ansökan till Årets Kock 2020. Om jag vill söka, vad behöver jag tänka på redan nu?
Ett tips är att träna på att laga upp din tävlingsrätt flera gånger. Då är det viktigt att du tänker på vilka förutsättningar som gäller under kvalet t.ex. tid och antalet portioner. Ett annat tips är att ha en bra och en snygg bild samt ett tydligt recept. Sen tycker jag att man ska sätta ihop ett team av folk som kan ge feedback på ditt bidrag. Låt andra smaka och bedöma innan du skickar in helt enkelt.
Finns det några fallgropar som man på enkelt sätt kan undvika?
Ja, absolut. Att man inte tränat tillräckligt mycket på att hålla tiden eller att man skickar in ett recept som inte är genomtänkt.
För två år sedan förändrades tävlingsupplägget till det vi ser idag. Hur ser du på den förändringen?
Mycket positivt. Genom förändringen har vi breddat tävlingen där du som kock får visa upp flera sidor av din kunskap i hantverket.
Vilket är ditt bästa/roligaste tävlingsminne (och varför)?
Måste ju såklart vara när jag vann Årets Kock 2008. Det förändrade min karriär som kock.Foto: Samuel Unéus