Om Nacka Köttprodukter
"Vi var ett gäng grabbar som började göra hamburgare i Alphyddan i Nacka. Verksamheten har vuxit sedan dess, men vi ser ingen anledning att bli störst, utan vill i stället vårda det vi har. Vår minsta kund är en pizzeria som köper en kartong kött varannan vecka. De får komma och hämta köttet själva." Berättar Stefan Grahn, ägare av Nacka kött.
"1996 tillverkade vi den första restauranghamburgaren, det var en hundrasextiogrammare som var lite tjockare och hade sweet chilisås i. Då var det en trend att lägga i olika såser: barbecue, senap och allt mellan himmel och jord. De senaste åren har hamburgarna blivit mer neutrala. Det ska inte vara några tillsatser eller e-ämnen. Efterfrågan är också mer spretig. Några är riktiga hamburgarnördar och då kan man prova sig fram mellan fem eller tio procent entrecotekappa hur länge som helst", berättar Stefan.
Klassiskt och experimentellt
De flesta av hamburgarna som Nacka kött tillverkar består av nötkött, närmare bestämt av rasen angus. Angusköttet har enligt Stefan en jämn kvalitet, bra smak och fina egenskaper. Förutom tillverkningen från klassiska styckdetaljer som högrev, bringa och entrecotekappa gillar man att experimentera på Nacka kött.
"Vi har tagit fram en renburgare som säljer cirka 200 kilo varannan månad, så det är inte så mycket. Sedan samarbetar vi med olika producenter och företag, som t.ex Dingly Dell. Vi fick deras recept på fläskburgare och den innehöll hälften rökt fläskkött och hälften färskt. Den har vi än så länge bara sålt 200 kilo av, men det är förbannat roligt att tillverka och vara med och testa nya produkter." berättar Stefan.
Enkel, dubbel eller trippel hamburgare
Recepten och hur hårt pressad hamburgaren är varierar för att passa olika kunder. Det som är gemensamt för alla hamburgare som Nacka kött säljer är att de är frysta. När det gäller storlek går det att konstatera att hamburgarna generellt sett blir mindre. Från att för några år sedan mest ha sålt tvåhundragrammare säljer Nacka kött i dag produkter i mindre storlekar, som hundragrammare.
"På så sätt får alla en schysst hamburgare. Alla orkar inte äta så mycket, med hundragrammare blir de som vill ha lite nöjda och de som vill ha mer kan beställa dubbla eller trippla köttbitar. Det blir en ball produkt också. Dessutom är det bra för kocken eftersom bitarna kan placeras smidigt på stekbordet och en viss storlek inte tar slut." berättar Stefan.
KRAV, ISO light och Stockholm stads miljödiplomering
Nacka kött blev en KRAV-certifierad verksamhet 2014.
"År 2003 började vi med Stockholm stads miljödiplomering som är en ISO-diplomering light för småföretag som oss. Vi tänker mycket på miljö. Eftersom vi gör av med mycket energi använder vi bara vindkraft. Återvinning och minimering av kartonger är annat vi arbetar med.
Handla hamburgare från Nacka kött hos Martin & Servera
Nacka kött tillverkar hamburgare utifrån fler än 300 recept. Bland annat gör de hamburgarna som vi återförsäljer under Martin & Serveras eget varumärke.