Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Pumpor är helt rätt i tiden

Agneta tipsar om pumpans heta vänner

  • Kanel är en klassiker i pumpapajen.
  • Ingefära och chili bidrar med hetta.
  • Curry och andra indiska smaker är bland pumpornas favoriter.
  • Apelsin och pumpa matchar varandra perfekt.
Den svenska odlingen av matpumpor är på frammarsch och sakta men säkert upptäcks både den goda smaken och variationen i användningsområden. Pumpor är klimatsmarta, men också prisvärda och helt utan gluten.

Pumpor stortrivs i sällskap av varma kryddor och de heta smakerna skapar en fin kontrast till det söta fruktköttet. Grillad eller ugnsrostad blir den ett utmärkt komplement till saltare kött, fisk eller skaldjur.

Pumpor från Svenssons på Bjäre

På Bjärehalvöns sluttningar ner mot Kullen och Skälderviken är förutsättningarna de bästa tänkbara för grönsaksodlingar. Här finns familjeföretaget Svenssons på Bjäre där Agneta Svensson jobbar. Vi ställde våra frågor om pumpor till henne.

Vilka sorters pumpor odlar ni?

När vi startade för 15 år sedan odlade vi mest pumpor för prydnad. Men efter ett besök på Nya Zeeland fick vi upp ögonen för matpumpor och började odla Crown Prince som är deras favoritpumpa. I dag har vi en mix av olika matpumpor som Uchiki Kuri, Delicia, Crown Prince och den mindre portionspumpan Sweet Lightning.

Ni har även en speciell sort, Schougan Sweet?

Vi åker till grönsaksmässan i Berlin varje år för att titta på nyheter och då hittade vi Schougan Sweet. Den liknar Delicia men är lite sötare och krämigare i smaken.

Vilket är den största utmaningen med odlingen?

Att odla pumpor är ett riktigt hantverk. Plantorna besprutas inte och det krävs otrolig noggrannhet för att hålla efter ogräset till dess att bladen täcker jorden och inget växer under dem. Dessutom behövs det mycket muskelkraft, alla pumpor skördas för hand med grensax och torkas av innan de lagras. Under skördesäsong är vi minst 15-20 personer ute på fälten.

Har intresset för pumpor ökat?

Absolut, försäljningen av matpumpor har ökat de senaste åren. Vi har lärt oss att de är både goda och nyttiga. På våra pumpor sitter det en etikett som tipsar om smak och användning för att det ska bli lättare att våga prova en ny sort.

Hur lång är säsongen?

Plantorna planteras ut i maj och pumpor tål inte frost så den sista skörden sker i slutet av oktober. Pumpor tål att lagras länge, men efterfrågan har varit så stor att de ofta tar slut innan jul.

Har du någon favoritpumpa?

Nej, de allra flesta blir goda ugnstekta som tillbehör till kött.

Hur firar ni Halloween?

Då är vi rätt slutkörda och försöker bara ta det lugnt!

Agneta tipsar om pumpans heta vänner

  • Kanel är en klassiker i pumpapajen.
  • Ingefära och chili bidrar med hetta.
  • Curry och andra indiska smaker är bland pumpornas favoriter.
  • Apelsin och pumpa matchar varandra perfekt.

Lär dig mer om olika typer av pumpor

Halloweenpumpa

Den klassiska pumpan som vi främst använder till lyktor fungerar alldeles utmärkt att äta. Den har ett saftigt fruktkött med lätt sötma och passar bra i soppa, pajer eller att rosta i ugnen.

Spaghettipumpa

Liknar en honungsmelon, smaken är ganska neutral och inte lika söt som många andra pumpor. Delad och kokt eller ugnsbakad kan det trådiga, spagettiliknande fruktköttet dras ut med en gaffel. Kan ersätta både nudlar och spaghetti.

Muscatpumpa

Påminner om en skalad jätteclementin och har en sötare smak än många andra pumpor. Passar bra i soppor, grytor eller som chutney, men kan även ätas rå i tunna skivor. De stora kärnorna lämpar sig att torka och rosta.

Turbanpumpa

Med sin turbanliknande form har den mest använts som dekoration, men den är en riktigt god matpumpa. Fruktköttet är guldgult och har en nötaktig smak som kommer bäst till sin rätt om den grillas eller ugnsbakas.

Butternutpumpa

Den vanligaste matpumpan och en favorit hos många kockar dels för att den är lättskalad och har få kärnor, men mest för sin smöriga smak. Prova att hyvla ner den i en lasagne.

Uchiki Kuripumpa

En mindre pumpa med kraftigt orangefärgat och fiberrikt fruktkött. Tillhör Hokkaido-familjen och är en av de populäraste matpumporna.

Crown Princepumpa

Kommer ursprungligen från Nya Zeeland. Det mörka orangefärgade fruktköttet är rikt på antioxidanten betakaroten. Den kan med fördel användas kokt, bakad eller fylld.

Pumpor från vårt sortiment

Butternutpumpa
069203
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Muscatpumpa
299560
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk

Läs mer

Kunskap

Frukt och grönt för restauranger och storkök

Jämn kvalitet på varor, en öppenhet för nya trender och tillgång som följer dina behov. Det ger ett bra erbjudande på frukt och grönt för restauranger och storkök.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.