Jenny Andersson, kökschef på restaurang Mandel på The Wood hotel har tagit fram rätten baserat på norrländsk matkultur och råvaror.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
140 g grönkål
Cocktailtomater i olika färger
Älgkebab
750 g älgfärs
250 g fläsksida (mala)
50 g enbär (mortlade)
30 g timjan
30 g chilipulver
20 g cayennepeppar
30 g paprikapulver
10 g fänkålsfrön (mortlade)
3-4 st vitlökar (rostade)
Salt och peppar efter tycke
Sherryvinäger efter tycke
Chilimajonnäs
55 g äggula
25 g sherryvinäger
375 g chiliolja (mixa chili och olja)
Citronsockerlag
75 g vitvinsvinäger
75 g citronjuice
150 g socker
300 g vatten
Lökmarmelad med rökt sidfläsk
2-3 stor gul lök
2 bananschalottenlök
60 g farinsocker
70 g balsamvinäger
250 g rökt sidfläsk
Gahkku
100 g smör
2 liter mjölk
2 påse torrjäst
2 dl sirap
3 tsk salt
1200 g vetemjöl
120 dl rågsikt
Tillagning
Älgkebab
Blanda ihop alla ingredienserna.
Tag en bit av köttfärsblandningen och kläm fast färsen ordentligt på spettet och forma en lång kebab.
Grillas vid servering.
Friterad grönkål
Plocka grönkålen och fritera 140 g, toppa med salt.
Chilimajonnäs
Mixa ihop äggula och sherryvinäger tillsätt olja i tunn stråle.
Smaka av med salt och peppar.
Citronsockerlag
Koka ihop vitvinsvinäger, citronjuice, socker och vatten.
Citronpicklade tomater
Skär cocktailtomaterna i 0,5 cm skivor och tillsätt i citron sockerlagen.
Lökmarmelad med rökt sidfläsk
Skiva den gula löken och fräs den i pannan. Tillsätt farinsocker samt balsamicovinägern. Koka ihop.
Skiva och tärna det rökta sidfläsket. Stek till knaprigt. Blanda med löken.
Skiva bananschalottenlök tunt på mandolin. Fritera den på 140°.
Gahkku
Smält smöret i en kastrull. Blanda därefter i vätskan och värm till fingervarmt, 40°.
Häll i jästen och rör om tills den löst sig. Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap, salt och rågsikt. Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar.
Rör en stund och låt sedan jäsa i 40 minuter under en bakduk.
Fördela degen (70 g styck) och kavla ut degen tunt på en mjölad bänk.
Hetta upp gjutjärnspannan på plattan eller över elden. Låt brödet få lite färg och vänd sedan.
Se också
Vi rekommenderar
Recept
Snåttren
Jenny Andersson från restaurang Mandel på The Wood hotel har tagit fram rätten baserat på norrländsk matkultur och råvaror.
Norrländska uttryck och samisk kultur på restaurang Mandel i Skellefteå
– Matkulturen här och de norrländska råvarorna har alltid fascinerat mig. Tack vare restaurang Mandel kan vi nu botanisera ännu djupare i allt det lokala och samiska, säger Carina Brydling, food & beverage manager på The Wood Hotel i Skellefteå.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.