Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Älgkebab med gahkku, lökmarmelad och friterad grönkål

Recept skrivet av
Jenny Andersson, The Wood hotel
Jenny Andersson, kökschef på restaurang Mandel på The Wood hotel har tagit fram rätten baserat på norrländsk matkultur och råvaror.

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner

  • 140 g grönkål
  • Cocktailtomater i olika färger
Älgkebab
  • 750 g älgfärs
  • 250 g fläsksida (mala)
  • 50 g enbär (mortlade)
  • 30 g timjan
  • 30 g chilipulver
  • 20 g cayennepeppar
  • 30 g paprikapulver
  • 10 g fänkålsfrön (mortlade)
  • 3-4 st vitlökar (rostade)
  • Salt och peppar efter tycke
  • Sherryvinäger efter tycke
Chilimajonnäs
  • 55 g äggula
  • 25 g sherryvinäger
  • 375 g chiliolja (mixa chili och olja)
Citronsockerlag
  • 75 g vitvinsvinäger
  • 75 g citronjuice
  • 150 g socker
  • 300 g vatten
Lökmarmelad med rökt sidfläsk
  • 2-3 stor gul lök
  • 2 bananschalottenlök
  • 60 g farinsocker
  • 70 g balsamvinäger
  • 250 g rökt sidfläsk
Gahkku
  • 100 g smör
  • 2 liter mjölk
  • 2 påse torrjäst
  • 2 dl sirap
  • 3 tsk salt
  • 1200 g vetemjöl
  • 120 dl rågsikt

Tillagning

Älgkebab

  1. Blanda ihop alla ingredienserna.
  2. Tag en bit av köttfärsblandningen och kläm fast färsen ordentligt på spettet och forma en lång kebab.
  3. Grillas vid servering.

Friterad grönkål

  1. Plocka grönkålen och fritera 140 g, toppa med salt.

Chilimajonnäs

  1. Mixa ihop äggula och sherryvinäger tillsätt olja i tunn stråle.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Citronsockerlag

  1. Koka ihop vitvinsvinäger, citronjuice, socker och vatten.

Citronpicklade tomater

  1. Skär cocktailtomaterna i 0,5 cm skivor och tillsätt i citron sockerlagen.

Lökmarmelad med rökt sidfläsk

  1. Skiva den gula löken och fräs den i pannan. Tillsätt farinsocker samt balsamicovinägern. Koka ihop.
  2. Skiva och tärna det rökta sidfläsket. Stek till knaprigt. Blanda med löken.
  3. Skiva bananschalottenlök tunt på mandolin. Fritera den på 140°.

Gahkku

  1. Smält smöret i en kastrull. Blanda därefter i vätskan och värm till fingervarmt, 40°.
  2. Häll i jästen och rör om tills den löst sig. Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap, salt och rågsikt. Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar.
  3. Rör en stund och låt sedan jäsa i 40 minuter under en bakduk.
  4. Fördela degen (70 g styck) och kavla ut degen tunt på en mjölad bänk.
  5. Hetta upp gjutjärnspannan på plattan eller över elden. Låt brödet få lite färg och vänd sedan.

Se också

Recept

Snåttren

Jenny Andersson från restaurang Mandel på The Wood hotel har tagit fram rätten baserat på norrländsk matkultur och råvaror.
Recept

Goffiga betor

Jenny Andersson, kökschef på restaurang Mandel på The Wood hotel har tagit fram rätten baserat på norrländsk matkultur och råvaror.
Recept

Råbiff med senapskräm, lök och gårdsost

Alternativ variant av råbiff på hängmörat innanlår. Serveras med senapskräm, citronsyrad silverlök, friterad schalottenlök och Svedjan gårdsost.
Inspiration

Norrländska uttryck och samisk kultur på restaurang Mandel i Skellefteå

– Matkulturen här och de norrländska råvarorna har alltid fascinerat mig. Tack vare restaurang Mandel kan vi nu botanisera ännu djupare i allt det lokala och samiska, säger Carina Brydling, food & beverage manager på The Wood Hotel i Skellefteå.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.