Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Choklad- och havtorndessert

Recept skrivet av
Kalle Bengtsson
Den mäktiga chokladbavaroisen balanseras perfekt av den syrliga havtornssorbeten. Lyxen svämmar över med kuber av havtornsmarmelad och brownie, den ljuvliga chokladkrämen och sältan från de ugnsrostade mandlarna!

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Mjölkchokladbavaroise

  • 5 g gelatinblad
  • 75 g socker
  • 75 g äggula
  • 150 g mjölk
  • 190 g caramelia mjölkchoklad
  • 225 g grädde

Chokladkräm

  • 50 g äggula
  • 25 g socker
  • 125 g mjölk
  • 125 g grädde
  • 150 g manjarichoklad

Havtornsorbet

  • 90 g socker
  • 70 g vatten
  • 20 g glykos
  • 0,5 g gelatinblad
  • 150 g havtornspuré
  • 110 g päronpuré

Havtornmarmeladkuber

  • 4 g pektin
  • 125 g havtornspuré
  • 125 g socker
  • 35 g glykos
  • 0,7 g citronsyra
  • strösocker

Salt/Sockermandel

  • 20 g socker
  • 20 g vatten
  • 100 g skalad sötmandel
  • flingsalt

Brownierutor

  • 100 g ägg
  • 100 g råsocker
  • 100 g florsocker
  • 120 g smör
  • 120 g manjarichoklad
  • 130 g vetemjöl
  • 2 g salt

Tillagning

Mjölkchokladbavaroise

  1. Blötlägg gelatinet.
  2. Blanda socker och äggula.
  3. Koka upp mjölken och häll i äggblandningen.
  4. Värm till 84° och sila krämen över chokladen.
  5. Tillsätt urkramat gelatin och blanda slätt.
  6. Låt krämen svalna till 35° och vänd ner lättvispad grädde.
  7. Gjut i form och frys.

Chokladkräm

  1. Blanda äggula och socker.
  2. Koka mjölk och grädde.
  3. Blanda ner i äggblandningen och värm till 84°.
  4. Häll över chokladen och mixa.
  5. Kyl.

Havtornsorbet

  1. Koka socker, vatten och glykos.
  2. Tillsätt blötlagt gelatin.
  3. Låt svalna och blanda i purén.
  4. Kör i glassmaskin.

Kalle Bengtsson är konditor i Svenska Kocklandslaget. Han tycker mest om att göra tårtor, bakelser och choklad. "Att dekorera snyggt och göra vackra saker är min grej!" Här delar Kalle med sig av ett av sina bästa recept på lyxiga nyårsdesserter.

Havtornsmarmeladkuber

  1. Blanda pektinet med lite av sockret.
  2. Koka upp purén. Tillsätt pektinblandningen.
  3. Koka upp igen. Tillsätt sockret och koka upp igen.
  4. Tillsätt glykosen och koka till 106°.
  5. Lös upp citronsyran i lite vatten och vispa ner i marmeladen.
  6. Häll ut i form och låt svalna
  7. Skär i kuber och rulla i strösocker.

Salt/Sockermandel

  1. Koka socker och vatten.
  2. Rosta mandeln och låt svalna.
  3. Blanda sockerlag, mandlarna och lite flingsalt.
  4. Strö ut mandlarna på en plåt.
  5. Värm i ugnen tills mandlarna blir gyllenbruna.

Brownierutor

  1. Vispa ägg och socker.
  2. Smält smör och choklad.
  3. Blanda ner smöret och chokladen i äggvispet.
  4. Blanda försiktigt ner mjöl och salt.
  5. Häll upp i form och baka i 10 min på 200°.
  6. Låt svalna något och skär i kuber.

Dryckestips till desserten

Pineau de Charentes Vit 10 yo 75cl
422980, MARTIN OLSSON, Frankrike
{{jmfPrisPerEnhetString}} {{jmfPrisPerEnhetDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.