Tillagning
- Lägg kycklingen i stekbordet alt. stekbleck och kör i ugn med skinnet nedåt och lite olja.
- Låt stekningen ”gå igång” och sänk sedan värmen lite.
- Salta och peppra på köttsidan.
- Låt skinnet bli krispigt och få en gyllene färg.
- Vänd och krydda direkt på skinnsidan.
- Antingen steker du klart i stekbordet eller så steker du klart i 100° ugn. Vid 70° i kärntemperatur är det perfekt.
Grillade tomater
- Dela tomaterna i halvor och lägg på en plåt.
- Salta, peppra och rippla över med olivolja.
- Sätt grillelementet på ugnen ca 180°.
- Grilla ca 10-12 min.
Bearnaisesås
- Smält smöret på svag värme så att det separerar (skirar).
- Häll av det klara smöret i en kastrull och håll det på ca 60°.
- Vispa äggulor, lökreduktion, salt i en bunke som sätts över en kastrull med sjudande vatten.
- Vispa tills det blir lite tjockt och fluffigt.
- Ta av värmen och vispa i det skirade smöret droppvis.
- Smaka av med salt och tabasco.
- Tillsätt örter.
Lökreduktion
- Finhacka löken och koka mjuk i vinägern.
- Tillsätt kvistarna.
- Låt sjuda tills det återstår ca ¼ av vinägern.
Fläskpotatis
- Dela potatisen med skalet kvar i 2x2 cm bitar och skär fläsket i 1x1cm tärningar.
- Salta lätt och blanda med lite olja.
- Baka i 175° ugn tills potatisen är mjuk.
- Toppa med gräslök vid servering.
Näringsvärde per portion
Energi: 5212 kJ / 1247 kcal
Fett: 109 g
Kolhydrater: 24 g
Protein: 44 g
Smaklig måltid!