Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Vaniljbavaroise med brända mandlar och nyponyoghurt

Recept skrivet av
Anders Måräng
Bavaroise betyder bayersk, från Bayern, och denna rätt kallas även bayersk kräm eller helt sonika vaniljpudding. Konsten är att hitta rätt konsistens, inte för hård och inte för lös. Den ska serveras riktigt kall för bästa smakupplevelse!

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Vaniljbavaroise

  • 200 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 100 g strösocker
  • 80 g äggula
  • 7 gelatinblad
  • 200 g grädde

Nyponyoghurt

  • 1 gelatinblad
  • 185 g grädde
  • 110 g nyponpuré
  • 135 g sockerlag
  • 500 g yoghurt, naturell

Nyponsås

  • 2 dl nyponpuré
  • 1 dl sockerlag

Brända mandlar

  • 1,5 dl florsocker
  • 125 g skalad hel mandel
  • 0,5 dl florsocker till separering

Mandelkross

  • 200 g mandelspån
  • 60 g smör osaltat, rumstempererat
  • 120 g socker

Tillagning

Vaniljbavaroise

  1. Värm mjölk och delad vaniljstång.
  2. Vispa samman socker och äggula.
  3. Tillsätt den varma mjölkblandningen i äggvispet och värm till 85°.
  4. Blötlägg gelantinet i kallt vatten och låt det smälta i ner i vaniljsåsen.
  5. Sila såsen och kyl ner den till 35°.
  6. Vispa grädden medelhårt och vänd ner i den avsvalnade vaniljsåsen och gjut i siliconformar eller glas.

Nyponyoghurt

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
  2. Värm grädden och lös upp gelantinet.
  3. Blanda nyponpuré, sockerlag, yoghurt och grädde.
  4. Mixa och låt stå i kyl och svälla till nästa dag, kör sedan i glassmaskin till önskad konsistens.

Nyponsås

  1. Blanda ingredienserna och värm i kastrull, låt svalna.

Brända mandlar

  1. Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör hela tiden.
  2. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
  3. Strö i 0,5 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper och separera nötterna från varandra.
  4. Låt svalna.

Mandelkross

  1. Blanda mandelspån, smör och socker.
  2. Lägg ut på smörpapper och baka i 200° i ca 5 minuter.
  3. Låt kallna och krossa.

Utvalda ingredienser från receptet

537282, MARTIN&SERVERA, Danmark
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Äggula flytande 5kg
647073, MARTIN&SERVERA, Danmark
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Sötmandel hel utan skal blancherad 1kg
134445, MARTIN&SERVERA, USA
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Mandelspån 750g
134486, MARTIN&SERVERA, USA
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.