Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Drömmen som blev sann

Ägaren Franjo Pravdic utanför sin cevicheria i Hökarängen. Ägaren Franjo Pravdic utanför sin cevicheria i Hökarängen.
Franjo Pravdics dröm har gått i uppfyllelse, på bara fyra år har han hunnit öppna sin egen restaurang där han har introducerat svenska folket för den peruanska rätten Ceviche, hamnat i White Guide och dessutom vunnit pris som Årets Smaksättare. Hans nästa projekt är att göra en kokbok tillsammans med en av sina stamgäster, musikern Stefan Sundström.

Efter att ha varit anställd inom restaurangbranschen var det dags för Franjo att ta nästa steg. Med sin samlade erfarenhet från svenska kök ville han göra ett nytt koncept, kombinera de svenska smakerna med smakerna från barndomens Peru. Genom att plocka godbitarna från båda världar skulle mitt ställe bli perfekt, skrattar han.

Cevicherian satte Hökarängen på gastronomiradarn

2011 öppnade Franjo Pravdic sin restaurang Aji y Ajo i en oansenlig lokal i Stockholmsförorten Hökarängen. Där serverar han den peruanska fiskrätten ceviche. Ryktet spred sig snart om den nya restaurangen. Stjärnkocken Stefan Eriksson skrev i sin blogg att "det var den bästa ceviche han ätit" och White Guide skrev "med den underbara cevicherian har Franjo Pravdic lagt in Hökarängen på gastronomiradarn".

Bara ett år efter öppnandet kom ett oväntat telefonsamtal från Restauranggalan

"De sa att jag hade blivit nominerad till Årets Smaksättare. Jag bara skakade på huvudet och frågade om det var en busringning?"

Det var ingen busringning; Franjo Pravdic var nominerad. Inte nog med det, han tog hem segern mitt framför näsan på alla de nominerade stjärnkockarna.

“Ceviche är full av omega 3 och c-vitaminer, passar väldigt bra för den som vill äta nyttigt och må bra. Vi lagar maten med kärlek och vill att gästerna ska tänka: ‘Herregud, va gott!’”

Cevichen har fått en renässans från att ha klassats som fattigmansmat till att ha hittat in på Limas finkrogar. Franjo Pravdic tog rätten, grovt beskriven som färsk fisk som marinerats i citron, lime, koriander och chili, till Skandinavien.

"Ceviche är full av omega 3 och c-vitaminer, passar väldigt bra för den som vill äta nyttigt och må bra. Vi lagar maten med kärlek och vill att gästerna ska tänka: 'Herregud, va gott!'"

Det ska kännas som att mina gäster äter hemma hos mig

Franjo har fått ett varmt mottagande. Folk som inte tidigare velat lämna innerstaden tar sig ut till Hökarängen för att besöka Aji y Ajo. Restaurangen har till och med fått flytta över gatan för att utöka antalet platser från 12 till 38 sittplatser.

"Jag vill inte att mina gäster ska känna att de är på restaurang, mer som gäster hemma hos mig. Framför allt vill jag att de ska få uppleva den bästa ceviche de någonsin smakat."

Även om det gått väldigt bra för Aji y Ajo så ligger det hårt arbete bakom framgången. Franjo är tacksam att han fick hjälp på vägen.

"Till exempel så har Martin & Servera varit till stor hjälp med att inreda restaurangen och att komma med goda idéer. När jag har behövt saker akut så har de sett till att mina varor kommit fram i tid trots brådskan."

En kokbok tillsammans med Stefan Sundström

Aji y Ajo är numer en slags institution i Stockholm, rekommenderad i White Guide flera år i rad. Men det betyder inte att Franjo har slut på idéer, tvärtom. Nästa steg är att skriva en kokbok tillsammans med stamgästen och musikern Stefan Sundström.

"Vi har börjat planera en kokbok där vi reser runt i Sverige och lagar peruansk mat på svenska råvaror såsom älg och rådjur. Det kommer bli väldigt spännande, jag hoppas det blir en succé."

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.