Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Salt & Sill Deli i Malmö - en oas för fisk- och skaldjursälskare

Kökschefen Martin Vangenmalm tillsammans med restaurangchefen Anna Harald och en medarbetare på Salt & Sill Deli i Malmö

Fakta om Salt & Sill Deli

Salt & Sill Deli är ett matbar- och butikskoncept som startades år 2010 av västkustkrogen Salt & Sill på Klädesholmen på Tjörn. Man har idag två filialer på centralstationerna i Göteborg och Malmö. Göteborg slog upp sina dörrar till sin första stationsetablering 2014. Läs mer här.

På centralstationen huserar Salt & Sill Deli, ett nytt matkoncept från västkusten. Här kan gästerna äta lunch, köpa take away och färska delikatesser eller sippa på ett glas champagne till sina ostron. Allt från havet är självklart MSC-märkt.

Ljuset flödar ner genom det höga välvda taket i centralhallen i Malmö. Här ryms över 30 caféer, restauranger och butiker. En av dessa är matbaren och delikatessen Salt & Sill Deli. Kökschefen Martin Vangenmalm och restaurangchefen Anna Harald är i full gång med att servera dagens lunch.

"Här i Malmö öppnade vi för ett år sedan och det har gått fantastiskt bra redan från start." berättar Anna.

Vällagad mat med en twist

Salt & Sill i Malmös koncept ska spegla huvudrestaurangen på Tjörn, ett arbete som fortfarande är under utveckling. Det viktigaste är att maten som serveras är riktigt god och vällagad, med en extra liten twist.

"Vi arbetar utifrån svensk husmanskost och svenska smaker, men det går inte att bara smälta smör och lägga på pepparrot utan det måste vara något mer, förklarar Martin. När vi serverar laxpudding försöker vi lägga till något extra, som sauterad kål, pepparrot och citrongräddfil."

Uteslutande MSC-märkt fisk och säsongsbetonat

Salt & Sill har bara MSC-fiskar på alla sina restauranger. Musslorna är Kravmärkta och köttet är svenskt, eller till och med skånskt, från någon lokal bonde.

"Vi arbetar jättemycket med fiskar och grönsaker efter säsong", säger Martin. "Vi försöker i så stor utsträckning det går att använda svenska råvaror, vilket tyvärr är lite svårt under vintern. Vi har ett samarbete med en lokal fiskhandlare som vi anpassar våra dagliga menyer efter."

Ett bra val såväl morgon, middag och helg

Ett perfekt förmiddagsmål enligt Salt & Sill är Ägg Benedict med lax eller bacon, som serveras varje lördag och söndag från klockan 11:00. After work anordnas med ostron och bubbel varje fredag och en gång i månaden hålls det ett lite större evenemang:

"Det kan vara allt från tapasafton, en trubadur som kommer, eller att någon leverantör som vi samarbetar med kommer och bjuder på något. Det är jätteuppskattat och vi har mycket folk som kommer." berättar Martin.

Butik och deli

I anslutning till restaurangen finns det en liten butik med utvalda delikatesser, färdiga rätter och produkter med tydlig västkustprägel som säljer bra.

"Vi försöker möta våra gäster som är på resande fot. Då är det viktigt att det går snabbt och är enkelt att ta med, eftersom de oftast inte hinner sitta ner. Vi omsätter idag, efter ett år, stolarna två gånger och det är inget att klaga på. Och det är trevligt att kunna gå till Centralen och få något gott att äta eller ett bra alternativ att köpa med sig på sin resa." säger Martin.

Några smarta tips från Martin Vangenmalm, kökschef på Salt & Sill Deli

Vill du bara köra MSC-märkt på menyn? Strunta i torsk och använd sej, kolja och bleka som alltid är MSC-märkta.

Bleka och kummel finns bara under en begränsad tid under sommarmånaderna, då är det kul att försöka använda dem så mycket det går. Ett bra ordspråk för plattfisk är: "när ängen är grön är spättan skön, när ängen är vit är spättan skit".

Ju närmare gästerna du kommer – desto bättre blir maten du serverar.

Vi försöker möta våra gästers önskemål så gott det går och är det något som inte är tillräckligt bra så måste vi lösa det.

Tänk också på att alla rätter inte fungerar i hela vårt avlånga land.

Stekt strömming med potatispuré, syrad lök, ärtor och brynt smör är en rätt som vi säljer massor av här i Malmö, men den fungerar inte alls i Göteborg. Räkor med skal och fiskfärsbiffar går inte hem i Malmö, men är väldigt populär i Göteborg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.