Nu har tre skolor, tre förskolor och tre seniorserveringar utsetts till finalen i Arla Guldko 2018. Under de kommande veckorna får finalisterna oanmälda besök och blir detaljgranskade av jurygrupperna, en jury per tävlingskategori.
Vinnarna koras slutligen vid den stora finalgalan i Stockholm den 3 maj 2018. Det är en riktig branschdag med föreläsningar och möjlighet att nätverka med andra. Vinnarna i respektive kategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko® och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr.
Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. På Arla Guldko-galan delas även ett specialpris ut, Årets Guldstjärna, till någon som inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för, våra offentliga kök. 2017 vann Falu restaurangakademi för arbetet med att väcka ungas intresse för restaurangbranschen – och att det görs i ett samarbetsprojekt där både den offentliga sektorn och näringslivet är delaktiga.
Här är finalisterna i Arla Guldko 2018
Bästa Matglädjeförskola
Förskolan Sagostugan, Köping
På Förskolan Sagostugan lagas all mat från grunden, utan tillsatser, och kryddad med kärlek. Här väcks barnens intresse och nyfikenhet för mat och dess ursprung redan i tidig ålder.
Rösekullens förskola, Gråbo
På Rösekullens förskola i Gråbo är köket verksamhetens hjärta. Kocken Ida Lindgrens outtröttliga arbete för ständig förnyelse och ökad matglädje har gett dem finalplats i Arla Guldko 2018.
Skogsbackens förskola, Svenshögen
Skogsbackens förskola i Svenshögen är en naturförskola för små planetskötare. Här arbetar man målmedvetet för att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat, måltid och hållbar miljö.
Bästa Matglädjeskola
Mariebergsskolan, Karlstad
Kärleken till mat och elever är drivkraften för medarbetarna i restaurangen på Mariebergsskolan i Karlstad. Idérikedomen är stor i köket när det gäller att få högstadieeleverna att testa något nytt i matväg.
Slottsskolan, Vingåker
Från mottagningsköks till tillagningskök och duktiga kockar har påverkat hela skolkulturen på Slottsskolan i Vingåker på bara sex månader. Det framgångsrika arbetet har tagit Slottsskolan till final i Arla Guldko 2018.
Virginska gymnasiet, Örebro
Eleverna ska få uppleva dagens bästa 20 minuter. Det är målet för skolrestaurangen på Virginska gymnasiets i Örebro. Matglädje handlar här i hög grad om delaktighet, inkluderande atmosfär i restaurangen, bemötande och service.
Bästa Seniormatglädje
Igelkottens restaurang, Katrineholm
Kunden i fokus, engagerade medarbetare och att ha roligt. Det receptet har tagit Igelkottens restaurang i Katrineholm till final i Arla Guldko 2018. Med ett varmt välkomnande och genuin matlagning har Igelkottens restaurang blivit många seniorers mötesplats i Katrineholms kommun.
Tre Stiftelser, Göteborg
Här ska jag själv vilja bo när jag blir gammal. Det är målbilden för medarbetarna på Tre Stiftelser i Göteborg. Mycket personlig kontakt med alla gäster gör att personalen känner dem väl och vet vad de vill ha när det gäller mat och service.
Vardaga Silverpark, Täby
Personligt engagemang, samarbete och systematiskt kvalitetsarbete. Och några hönor. Så skapar man matglädje på Vardaga Silverpark i Täby som lyckats så väl att de nu har gått till final i Arla Guldko 2018.Läs mer om Arla Guldko