”I branschen pratas det ofta om att kvinnliga kockar inte syns på scen och i tävlingssammanhang. TakeOvers gästspel runt om i Sverige visar att det finns massor av duktiga kockar som också är kvinnor. De skapar goda förebilder för unga tjejer med intresse för vår bransch. Det gillar vi”, säger Kristina Ossmark, marknadsdirektör, Martin & Servera.
I samband med gästspelet arrangeras också ett miniseminarium där Sayan Isaksson medverkar. Seminariet är öppet för alla, i mån av plats. Bord för gästspelet bokas på www.shibumi.se.
"'Macho-power-dining' känns inte så aktuellt för oss och därför är det extra roligt att välkomna just TakeOver-gänget som de första gästkockarna någonsin på Shibumi. Jag har jobbat med massvis av kockar genom åren, det är ingen slump att de två jag håller allra högst är kvinnor", säger Kristina.
De kockar som medverkar vid gästspelet på Shibumi är:
Sofia B Olsson
Head chef på vRÅ i Göteborg. Hon har varit med sedan starten av den kritikerrosade restaurangen vRÅ. Sofia är råvaruperfektionist, har varit semifinalist i Årets Kock och byggt upp ett eget nätverk av lokala leverantörer på Västkusten till vRÅ:s nordisk-japanska gastronomi.
Jessie Sommarström
Köksmästare på Urban Deli Sickla. Jessie har varit semifinalist i Årets Kock, arbetat som Sous Chef på Esperanto och Sturehof samt varit köksmästare på Bistro Rigoletto.
Agnes Fällman
Agnes arbetar som kock på TAK och har studerat på Stockholms Internationella Restaurangskola. Hon har tidigare bidragit med fantastiska rätter på flera av TakeOvers gästspel.
Isabelle Cederblad
Isabelle arbetar på Shibumi och har studerat på Stockholms Internationella Restaurangskola.
Frida Nilsson
Frida är köksmästare på nya MJ's i Malmö, och har kommit tvåa i Kockarnas Kamp. Frida har dessutom varit med och vunnit silver i Culinary Olympics.
Linn Söderström
Trea i senaste upplagan av Kockarnas Kamp och medgrundare av TakeOver. Linn drev en av Sveriges första Supper Clubs och driver nu restaurangen Garba tillsammans med Marion Ringborg.
Lisa Lönner Pulkkinen
Medgrundare av TakeOver och projektledare, krögare/kökschef på Husmor Lisa Fine Home Dining samt kock på Aveqia.Historien om TakeOver
TakeOver blev Årets Banbrytare år 2017 på White Guide-galan samt vann ett hederspris på förra årets Gulddraken. Över 50 kockar från Kiruna i norr till Malmö i söder har skapat över 120 rätter under de tre senaste åren. TakeOver drivs av kockarna Linn Söderström och Lisa Lönner Pulkkinen och innebär att kvinnliga kockar tillfälligt tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. Nätverket har idag över 150 medlemmar, alla yrkesverksamma kockar inom den högre gastronomin och är en plattform för kvinnor att synas med sin matlagning.
Martin & Servera har sedan starten varit huvudsponsor till nätverket.