För att kunna vara restaurangens bästa partner behöver vi agera som ledare inom hållbarhet och göra det enkelt för dig att göra hållbara val. I praktiken betyder det att du automatiskt är en del av allt det arbete som Martin & Servera gör för en mer hållbar framtid. Om du önskar kan du välja att ta ytterligare steg i hållbar riktning, genom att till exempel välja mer ekologiska produkter, mer växtbaserat eller dra ner på antalet leveranser per vecka.
Vårt hållbarhetsarbete är integrerat i hela verksamheten. Det kopplar till vår övergripande långsiktiga strategi och utgår från våra fokusområden – verksamheten, människorna och erbjudandet. Våra hållbarhetsprogram innehåller långsiktiga målsättningar för att driva förändring i branschen. Det löpande arbetet handlar om krav på leverantörer, ständig sortimentsutveckling och effektiv resursanvändning.
Fokusområden för hållbarhetsarbete
Hållbarhetsfrågorna genomsyrar hela verksamheten och utgår från tre fokusområden – verksamheten, människorna och erbjudandet. Inom varje fokusområde finns mål och aktiviteter som löpande följs upp.
Vi rekommenderar
Hållbarhet
Verksamheten
Vi strävar efter att använda resurser som fordon, fastigheter, el och drivmedel samt förpackningsmaterial så effektivt och hållbart som möjligt. Fokus ligger på fordon och drivmedel, energianvändning och svinn. Allt det vi själva kan göra för att minska klimatpåverkan från vår egen verksamhet.
Vi vill att alla medarbetare ska känna sig inkluderade oavsett bakgrund. Genom våra olikheter i bakgrund, kunskap och erfarenheter skapar vi utveckling och ett bättre arbetsklimat. Tillhörighet på arbetsplatsen gör att medarbetare utvecklas, presterar bättre, trivs och blir mer engagerade.
Varorna vi säljer ska produceras med omsorg om människor, djur och natur. Det ska vara lätt för kunderna att göra medvetna och hållbara val. Viktiga frågor för oss är att minska svinnet, minska plast i livsmedelsförpackningar, att fortsätta arbetet mot antibiotikaresistens och att se till att du får ännu fler hållbara produkter att välja bland när du handlar från oss.
I Martin & Servera-gruppens års- och hållbarhetsberättelse för 2022hittar du information om stora affärshändelser och vårt hållbarhetsarbete - vad vi har åstadkommit och hur vi fortsätter framåt.
Enklare att göra klimatsmarta förändringar i menyn
Vi vill göra det lätt för dig att göra medvetna och hållbara val när du planerar din meny och beställer dina varor. Vi har nu uppdaterat vår e-handel med klimatpoäng per produkt, så du enkelt kan se olika produkters klimatpåverkan.
Martin & Servera ökar ambitionerna med nya klimatmål
Martin & Servera sätter nya klimatmål som stödjer Parisavtalets 1,5 graders mål. I de ökade ambitionerna ingår arbetet med att ta fram vetenskapsbaserade klimatmål godkända av Science Based Targets Initiative.
Martin & Servera och Beefarm i samarbete för att öka surret från bin i halländska rapsfält
En stor del av maten vi äter kommer från växter som måste pollineras, men antalet insekter minskar. Odlingar som raps, fruktträd och grönsaker behöver humlor och bin. Martin & Servera-gruppen inleder samarbete med Beefarm för att öka surret av bin i halländska rapsfält och på så sätt öka den biologiska mångfalden.
Vi bygger om dieselfordon till el i samarbete med REARQ
I snabb takt investerar Martin & Servera Logistik i fordon som drivs med förnybara drivmedel. Det finns dock fortfarande en del dieselfordon kvar i drift och därför fick techbolaget REARQ uppdraget att bygga om en dieselbil till 100% eldrift. Den konverterade bilen visas för första gången på Elmia Lastbil 2022 i Jönköping, 24-27 augusti.
Våra miljö- och kvalitetscertifikat visar att vi har fungerande rutiner för kontroll av varor, produkter och leveranser, att matsäkerhet ständigt är i fokus och att vi hela tiden arbetar med förbättringar för att minska miljöbelastningen och effektivisera verksamheten.
Utfiskade bestånd, negativa klimatförändringar, dåliga arbetsförhållanden – allt vi människor gör påverkar någon, eller något, på ett eller annat sätt. Martin & Servera är en ledande aktör i branschen. Det skapar stora möjligheter för oss att påverka och förändra.
Ungefär en tredjedel av den mat som produceras slängs. Det kan handla om frukt och grönt med charmigt utseende (som en del orättvist kallar "ful frukt"!), livsmedel med kort datum, köksavfall eller det gästerna lämnar på tallriken. Hur vi ska handskas med matsvinnet är en viktig hållbarhetsfråga. Därför arbetar vi på Martin & Servera aktivt med att minska vårt svinn och med att öka kunskapen hos våra kunder om hur vi alla kan hjälpas åt för att minska svinnet.
Att transportera varor tillhör Martin & Serveraskärnverksamhet. Varje dag, året runt, tar vi ansvar för att du som kund får just de varor du behöver till din verksamhet. Vi arbetar för att minska vår klimatpåverkan, bland annat genom att planera distributionen av varor så att bilarna kör så få kilometer som möjligt och att öka andelen lastbilar som drivs med förnybar energi.
I Martin & Servera-koncernen jobbar omkring 3 300 medarbetare. Anställda som trivs, utvecklas, mår bra och känner sig trygga - det utgör grunden för vår framgång. Mångfald berikar vårt företag och samarbetet med kunder och leverantörer.
Martin & Serveras uppförandekod, gäller såväl våra svenska som utländska leverantörer. Med uppförandekoden vill vi säkerställa att de varor och tjänster vi köper in ligger i linje med våra krav på socialt och miljömässigt ansvar. Hur använder sig leverantörer av antibiotika i djurhållningen? Hur arbetar leverantören för minskad miljöpåverkan?
Att minska energiförbrukningen och att arbeta för en effektiv användning av energi i verksamheten är prioriterade frågor för oss. Vi arbetar för att ta vara på överskottsenergi från våra lager, vi har egna solcellsanläggningar på taket på våra lager i Umeå, Enköping och Halmstad, vi har byggt en egen solcellspark i Skåne och tänker alltid energieffektivitet när vi bygger våra lagerfastigheter.
Martin & Servera arbetar aktivt för att eliminera avskogning och minska förlusten av biologisk mångfald. Här kan du läsa om vår policy mot avskogning och biologisk mångfalld.
Martin & Serveras policy för mänskliga rättigheter är grundad på FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Dessa ska respekteras i alla våra affärsrelationer, i hela försörjningskedjan. Här kan du läsa om våra policys för mänskliga rättigheter.
Som kund hos oss har du oändliga möjligheter att välja i sortimentet och skapa en attraktiv och spännande meny till dina gäster. Vi erbjuder ekologiskt, lokalproducerat, växtbaserat och miljömärkt. I vårt sortiment finns alltid en mångfald alternativ – och vi kan guida dig till mer hållbara val i köket, på menyn och på varje tallrik.
Hållbarhetsfrågor är svårt, det vet vi. På den här sidan har vi samlat de frågor som vi ofta får och som vi vet att ni kan få från era gäster. Tillsammans kan vi bygga på den här sidan med ännu fler svar på viktiga hållbarhetsfrågor. Mer hållbara tillsammans, helt enkelt!
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.