Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Hållbarhetsresan

Hållbarhetsresan
Hållbarhet är en hörnsten i Martin & Servera-gruppens strategi. Arbetet går framåt tack vare kunniga medarbetare, engagerade kunder som ställer krav och effektiva leveranser. Hållbarhets- och kvalitetschefen Emelie Hansson berättar mer.

Varför är det viktigt för Martin & Servera att driva utvecklingen inom hållbarhet?

–Världens matproduktion står för ungefär en fjärdedel av klimatutsläppen och kan ha negativ inverkan på både arbetstagare och ekosystem. Martin & Servera sitter mitt i livsmedelskedjan och har därför ett ansvar att driva hållbarhet i alla våra relationer. Som en stor aktör på marknaden kan och vill vi också vara en förändrande kraft för hela branschen.

Hur ser du på det egna hållbarhetsarbetet?

–Arbetet pågår ständigt och vi har ett gediget klimat- och miljöarbete på plats inom Martin & Servera. När vi nyligen gjorde en klimatanalys kunde vi se att våra transporter står för den stora klimatpåverkan i vår egen verksamhet. Där jobbar vi nu för fullt mot målet om fossilfria transporter.

Emelie Hansson lägger till att en stor utmaning är att flera omvärldsfaktorer nu påverkar resan mot hållbarhetsmålen. Till exempel har den globala komponentbristen försenat leveranser av biogasbilar och inflationen gjort det svårare för kunder att göra hållbara val.
– Men kriser är också en oerhört transformativ kraft. Att hushålla med resurser kan ge stora hållbarhetsfördelar.

Var behövs ytterligare insatser?

–Det vi behöver jobba ännu mer med framöver är att minska klimatpåverkan från de varor vi säljer. För när vi tittar på alla led i vår värdekedja, alltså från jord till restaurang, visar det sig att 96 procent av klimatpåverkan kommer från de varor vi säljer. Hur ska ni göra för att minska klimatpåverkan i alla led? – Vi stöttar våra leverantörer att ta fram sortiment med lägre klimatavtryck och vi inspirerar och motiverar våra kunder att handla mer klimatsmart. Det här arbetet kommer vi att behöva öka.

Kan du berätta mer om hur Martin & Servera stöttar kunderna i hållbarhetsarbetet?

–Vårt främsta verktyg är att erbjuda ett brett utbud av hållbara varor. Kunderna kan också vara trygga med att sortimentet uppfyller alla lagkrav, till exempel om det kommer nya hållbarhetsregler. Vi bidrar också genom vårt arbete mot matsvinn och e-handelstjänster som gör det enkelt att handla klimatvänligt och få information om varornas ursprung. Vi hjälper dessutom kunderna i vardagen genom att dela med oss av kunskap, både i möten via utbildningar, webb och annat material. Hållbarhetsarbetet är både långsiktigt och svårt.

Hur håller du peppen vid liv?

–Jag tror det är viktigt att tänka på omställningen som något önskvärt. Den för också med sig många positiva ”sidoeffekter”. Till exempel är det bra för hälsan att äta mer vegetabiliskt. Fossilfria transporter ger mindre buller och färre skadliga partiklar i luften. Mer närproducerat minskar sårbarheten för globala händelser. Tack vare många sådana små steg kan vi ta ett gemensamt jättekliv. Det vill jag bidra till.

"Som en stor aktör på marknaden kan och vill vi också vara en förändrande kraft för hela branschen."

Emelie Hansson

Läs mer

Hållbarhet

Vårt hållbarhetsarbete

För att kunna vara restaurangens bästa partner behöver vi agera som ledare inom hållbarhet och göra det enkelt för dig att göra hållbara val.
I praktiken betyder det att du automatiskt är en del av allt det arbete som Martin & Servera gör för en mer hållbar framtid. Om du önskar kan du välja att ta ytterligare steg i hållbar riktning, genom att till exempel välja mer ekologiska produkter, mer växtbaserat eller dra ner på antalet leveranser per vecka.
Kunskap

Framtidens mat är ekologisk

Framtidens meny är producerad med omsorg om djur, natur och miljö. Det är vår fasta övertygelse. Och utifrån det tar vi konkreta beslut varje dag. Ett sådant beslut är att se till att det ekologiska och miljömärkta sortimentet ständigt utvecklas.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.