Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Mat, glädje och dekoration hänger ihop på Alfredshällskolan

Inspiration

Tre frågor till Veronika Ottosson

Veronika Ottosson arbetar som kock med utvecklingsansvar på Lomma kommun. Hon berättar mer om sin roll, arbetet med att skapa rätter och hur de jobbar för att lyckas med vegetarisk mat.
Kunskap

Varifrån kommer maten?

Vad är en grossist? Vilka produkter säljer en grossist? Vem bestämmer vilken mat som ska serveras i skolan? Vår affisch "Varifrån kommer maten?" försöker besvara dessa frågor och många fler, både för nyfikna skolelever och vuxna.
Ett nybyggt kök på 30 kvadratmeter, spännande idéer, bra råvaror och engagerade medarbetare är nycklarna till lyckad skolmat på Alfredhällskolan i Lomma kommun. Kökschefen Evelina Persson berättar om hur maten, stämningen och trivseln hänger ihop och skapar en helhet med både nöjda elever och föräldrar.

Med en matsal placerad i mitten av skolan är det naturligt att eleverna passerar den. Under dagen är det flera som sticker in huvudet i luckan till köket och frågar om dagens lunch. Det är ett tecken på det engagemang som finns bland eleverna och det är bara ett av alla de sätt som Alfredhällskolan har lyckats involvera dem i arbetet med skolmaten.

- Man kommer nära gästerna när det är en liten skola med bara 253 elever i. Jag kan alla namn och får lära känna varje barn. Det är viktigt att de får tycka till och jag märker att när jag kan deras namn, lyssnar och tar med mig deras idéer så gillar de att komma med fler idéer och engagerar sig ännu mer. Storleken på skolan gör att jag har tid att lyssna och tillbaka får jag väldigt många användbara idéer. Jag får också tid att peppa de som är mer skeptiska och inte alltid vill testa olika råvaror. Över lag är eleverna väldigt duktiga och nyfikna på att testa nytt och det är något som växt fram mer och mer sedan jag började här, berättar Evelina Persson.

En positiv och lugn stämning där idéer frodas

Idéer är det ingen brist på hos Alfredhällskolan. Studiebesök, utbildningar och föreläsningar ger inspiration, men mycket kommer också från eleverna, pedagogerna och kökspersonalen.

- Det är en bra miljö på skolan och allt startar hos rektorn. Redan där är det tydligt att alla är lika mycket värda och det påverkar stämningen. Alla är glada och det är en positiv energi här inne. Vikarier brukar berätta att man blir så lugn och glad när man kommer hit och det är kul att höra eftersom jag själv är så van och inte reflekterar över det. Det blir så mycket lättare och härligare att jobba när alla är glada, berättar Evelina Persson.

I matsalen finns två serveringslinjer så att både pedagoger och barn smidigt kan ta sin egen mat. Det finns också gott om pynt och dekorationer för att skapa stämning.

- Vi är rätt duktiga på att pynta inför högtider och det uppskattas. Varför bara pynta hemma när både barn och personal nästan tillbringar mer tid här? Förutom det pynt som barnen tillverkar och som vi sätter upp engagerar vi oss i köket. Förra halloween satte vi upp spindelnät, hade en rökmaskin och klädde ut oss.

"Det är det lilla som gör skillnad och vi får så mycket tillbaka så det är verkligen värt att bjuda till lite"

Evelina Persson

Kunskap om maten tar plats i alla led

Det är inte bara skolkökspersonalen som arbetar med att få barnen att testa nya rätter, utan även pedagogerna är involverade i det. Redan i förskoleklasserna får eleverna lära sig vad kroppen behöver och varför grönsaker är viktigt. Alla klasser börjar dagen med en morgonsamling och då pratar pedagogerna om lunchen och förklarar för att barnen ska få koll på maten redan då. Ett annat sätt att involvera eleverna är genom elevens val där de kan välja att vara med i köket under åtta förmiddagar. På så sätt får de inblick i verksamheten. Två gånger per termin är det också matråd och då är Evelina med och svarar på frågor och funderingar kring skolmaten.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.