Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Hur skapar vi förståelse för andra kulturer

Björn Bergh

Familj: Hustru och ett barn.

Bor: I villa i Höllviken.

Arbetsplatser: PM & Vänner, Hotell Mårtensson, Lyxkryssaren Culinar line, Vistafjord, Tallhöjdens världshus, PIO kompaniet, starta eget Bistro i Halmstad, Liten fiskebutik, Klostergatan med mera.

Förebilder: Paul Svensson och Henrik Nordström. Jag gillar deras sätt att se på råvaror och deras hållbarhetstänk och att grönt står i fokus.

Fritidsintressen: Grillar och röker kött med grannen, fixar i trädgården.
Här har Björn tagit fram sex enkla, men genomtänkta, recept för skolköket som kan passa alla barn och ungdomar oavsett bakgrund och kultur.
Recept

Falafelrulle med tabbouleh

Falafelrulle med tabbouleh, picklad kålrot, vitlöksyoghurt och harissa.
Recept

Majsbakad Sej

Majsbakad Sej med potatis & blomkålspurè, rostade blomkålsblad och tartarsås på purjolök och äpple.
Recept

Curry på butternutpumpa

Curry på butternutpumpa med rostade frön.
Recept

Klimatsmart pannbiff

Klimatsmart pannbiff med dillyoghurt och varm sallad på rostade tomater, äpple och matvete.
Recept

Bollar på gulärta, timjan och mynta

Bollar på gulärta, timjan och mynta, med morot 287°, gräslökscremé och picklad morot.
Recept

Sopa de tortilla

Tomatsoppa med färska majstortillas.
Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.

Vi har träffat Björn för att få några matnyttiga tips om att kombinera skandinaviska råvaror med mat från olika kulturer. Björn är också en av våra populära kursledare hos GastroMerit där han håller kurser i etnisk skolmat. Tidigare har han bland annat arbetat på Malmö skolrestauranger, Klostergatan i Lund och på PM & Vänner i Växjö.

 

Skolan har oftast begränsad tid för kreativt arbete, och här kan Björns kunskap och kurser hos GastroMerit komma väl till pass. Björns principer är: Snabbt, enkelt, nytt och prisvärt. Han värnar också för svenskt, närproducerat och ekologiskt i den mån det är möjligt.

 

”Många gånger är det enklare för skolorna att laga vegetariskt när man ska laga mat som passar elever med olika religiös inriktning. Men det håller inte i längden att bara servera vegetariskt för att det är lätt. Det är viktigt att servera en bra, varierad och fullvärdig kost som håller eleverna mätta hela dagen. De som går mina kurser tycker det är en utmaning att komma på nya rätter som kan passa många, men ändå hålla sig inom ramarna för vad det får kosta”, säger Björn Bergh.

Var får du dina idéer ifrån?

Jag har fått mycket nya influenser från personer jag har arbetat med. Eftersom jag älskar mat blir det mycket prat om mat med allt och alla. För tio år sedan hade jag till exempel aldrig gjort mat från Irak, och nu tycker jag att det är superintressant. Det kan vara kryddorna eller tillagningssättet som kan trigga i gång nya idéer till andra rätter. Inspiration kommer också från eleverna när jag är ute i matsalen och pratar med dem. Jag tycker att det är viktigt att möta eleverna och lyssna på vad de säger. Vad tycker de om den mat som serveras och hur vi kan möta deras önskemål på bästa sätt?

 

I en av skolorna gjorde jag olika kryddblandningar tillsammans med eleverna som vi ställde ut på borden. Det bidrog till att de åt mer och tyckte att maten blev godare. Jag testade även att göra olika grönsaksshots för att få dem att äta mer grönsaker. Det gick riktigt bra och jag provade olika konstellationer under en tid. I min matlagning gör jag mycket puréer, röror och såser baserade på grönsaker, på så sätt får man i eleverna grönsaker utan att det tänker på det.

 

Ett annat bra sätt är att ha olika, årstidsanpassade teman i salladsbarerna. Till exempel blandade rotfrukter i stället för isbergssallad, gurka och tomat. Under hösten kan man byta till annat som kinakål, spenat, romansallat och salladskål. Ännu lite senare på året är vi inne på kål, lök, bönor och rotfrukter.

 

Min filosofi är: Laga enkel mat med på svenska råvaror och blanda in kryddor och smaksättningar från andra kulturer. Rätterna ska vara lätta att tillaga, ha få ingredienser och så ska det gå fort. Många skolor har begränsat med tid så det är extra roligt när man kan hjälpa till att göra underverk med enkla idéer och ett begränsat sortiment. Det är väldigt kul att experimentera fram nya spännande rätter så jag försöker vara en bra idéspruta.

"Jag har min mormor att tacka för att jag blev kock. Hon var konditor och det var via henne som jag slussades in i branschen tidigt. Jag gillar färg och form och hade jag inte blivit kock hade jag nog blivit florist."

Björn Bergh

Hur hamnade du i skolans värld?

Efter många år inom restaurang började jag få problem med mina knän. Det var då jag började fundera över vad jag skulle göra med mitt liv. Mat är något jag brinner för och jag behövde en utmaning och ett arbete som inte krävde så många arbetstimmar. Eftersom skolmaten alltid är en het potatis, varför inte testa och se vad jag kunde tillföra med min kockerfarenhet? Någon som tänker annorlunda, ser saker med andra ögon och få in lite restaurangtänk från restaurangvärlden. Jag fick arbete som sektionschef för skolrestaurangerna Sorgenfriskolan och Kirsebergsskolan, två skolor i Malmö med många elever som inte har svenskt ursprung. Det var en kul och lärorik period.

 

Jag tycker att det är viktigt att eleverna känner att man bryr sig om dem och att man försöker möta deras lunchönskemål. Det är inte alltid allas önskemål kan tillgodoses, men det ger inspiration till mycket annat, som i sin tur kan bidra till nya rätter. Målet var många gånger att få eleverna att våga prova på något de inte känner till. Det är lätt att påverka dem i rätt riktning när man träffar dem dagligen. Det är viktigt att vara närvarade för att kunna bidra till en integrerad vardag och göra måltiderna lustfyllda.

Kan du ge tips hur man kan göra maten till en integrerad del av skolan och att få alla att känna sig välkomna?

På en av skolorna ordnade vi en streetfood-dag och fick med oss musikläraren som stod för musikunderhållningen. Vi lagade burgare som vi hade smaksatt med en smakrik glaze och serverade chipotlemajonnäs, briochebröd och picklad rödlök. En aktivitet som gav mycket men samtidigt krävde extra personal. 

Vad är ditt mål?

Jag hoppas att mina idéer kan bidra till nya goda rätter för både skola och omsorg. Verksamheterna kommer säkert förändras med tanke hur många med olika kulturella bakgrunder som bor i Sverige.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.