Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Vellinge kommun vinner Ekomatsligan för tredje året i rad

Måndag den 29 maj 2017 arrangerade Ekomatcentrum sitt årliga evenemang Ekomatsligan, ett event där kommuner som nått höga andelar ekologiskt diplomeras. Årets diplomutdelare var ingen mindre än civilminister Ardalan Shekarabi. Vi på Martin & Servera fanns på plats och fick bevittna hur Skåne dominerade i årets prisutdelning.

Gröna vänner till Ekomatcentrum

Ekomatcentrum är en ideell förening som verkar för en bättre miljö och hållbar produktion av livsmedel. De sprider information om miljö, klimat och ekologiska produkter för att öka konsumtionen av ekologiska livsmedel. De arbetar också för att både företag och konsumenter ska ställa miljö- och klimatkrav på livsmedel. Martin & Servera är en av Ekomatcentrums "Gröna vänner". Det betyder att vi stödjer deras verksamhet.

Årets vinnare

Ekomatsligan 2017 hölls på Piperska muren i Stockholm. Under evenemanget delades diplom ut till totalt 60 kommuner, landsting och regioner. På första plats placerade sig Vellinge kommun, för tredje året i rad. På andra plats kom Lund och på delad tredje plats kom Malmö och Örebro kommun.

Vellinge kommun nådde fantastiska 80 % ekologiska inköp under 2016. De var också första kommun i landet att nå Ekomatcentrums guldnivå, 75 % ekologiska inköp, och fick därför ett guld-märke på sitt diplom.

Dagens tema var Svekologiskt och Lund vann det nyinstiftade Svekomatspriset, med högst andel svekologiska inköp 2016. Nästan hälften av de totala inköpen i Lund, 45 procent, var svenska och ekologiska under 2016.

Läs mer om alla vinnare i Ekomatcentrums pressrum.

Paneldebatt om svenska ekologiska livsmedel

Under dagen var Kristina Ossmark, marknadsdirektör på Martin & Servera, med i panelen där KRAVs försäljningschef frågade ut handelsföretag och producenter om vad som görs för att öka utbudet av svenska ekologiska livsmedel.

"Våra egna eko-målsättningar driver frågan internt. För övrigt jobbar vi en hel del med kommunikation om ekologiska produkter. En viktig del för att stötta det svenska lantbruket är att i kommunikationen lyfta fram de ekologiska lantbrukarna och deras produkter. Sedan handlar det naturligtvis om att göra det lätt för våra kunder att hitta ekoprodukterna när de söker i kampanjtidningar, i sortimentslistor och i e-handeln." förklarade Kristina Ossmark.

Här kan du läsa mer om Martin & Serveras hållbarhetsarbete.

Fakta om Ekomatsligan

Ett av de viktigaste redskapen i tillväxten av ekologiskt på den offentliga marknaden har varit Ekomatsligan som är en ranking av landets kommuner, landsting och regioner avseende deras ekologiska inköp. Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas.

Utifrån rankingen diplomeras sedan kommuner, landsting och regioner med tillräckligt hög andel ekologiskt. År 2016 krävdes minst 30 procents andel för att ta sig in på listan och det var Vellinge som låg i topp med 72 procent.

På Ekomatcentrums hemsida kan du läsa mer om Ekomatsligan.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.