Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Flens kommun: Helhetstänk kring lokalt, svenskt och hållbarhet

I Flens kommun pågår ett omfattande hållbarhetsarbete med tydlig målstyrning i allt från minskat matsvinn, lokalproducerade livsmedel till ett cirkulärt plasttallrikskoncept. Måltidschefen Monika Holm berättar om helhetstänket och de olika hållbarhetsmodeller som testas på några av kommunens sjutton kök.

”Det finns många olika delar av vårt miljöarbete men allt hänger ihop. Det gäller att titta på helheten”, säger Monika Holm, måltidschef, Flens kommun.

 

De sjutton köken i Flens kommun jobbar alla på samma sätt och alla serverar mat utifrån en enhetlig meny.

 

”Igenkänningsfaktorn finns med överallt i arbetsmetoderna, från hur inköpen görs till hur miljöarbetet fungerar. Men i vissa av köken testar vi olika hållbarhetsmodeller. Just nu testas till exempel hyra av återvinningsbara plasttallrikar och ett samarbete med pedagogerna för minskat matsvinn”, säger Monika.

"Igenkänningsfaktorn finns med överallt i arbetsmetoderna, från hur inköpen görs till hur miljöarbetet fungerar."

Monika Holm, måltidschef, Flens kommun

Samarbete avgörande

2019 lanserade Flens kommun fyra filmer kring klimatsmart livsmedelskonsumtion i ett samarbete med Katrineholms och Vingåkers kommun samt Sörmland Vatten och Sörmlands Sparbank.

 

”Pedagogerna kan jobba med filmerna tillsammans med eleverna, det finns lärarhandledning och frågekort med olika infallsvinklar. De handlar om allt från kretslopp till bäst före-datum”, säger Monika.

 

Att samarbeta med pedagogerna är avgörande menar Monika, det visar inte minst en testmodell för minskat tallriks­svinn som gjorts på Malmaskolan.

 

”Politikerna här i kommunen har satt tuffa mål för en minskning av tallriks­svinnet, 2022 ska det ha minskat till 5 gram”, säger Monika.

 

Så därför drog Måltidsservice i gång ett projekt med pedagogerna på Malmaskolan i början av 2020. Resultatet är effektivt.

 

”Tallrikssvinnet minskade från 15 gram till 3 gram på kort tid”, säger Monika.

 

Minskningen beror på att pedagogerna pratar med eleverna. Menyn presenteras för eleverna innan de går till skolrestaurangen, pedagogerna pratar om mat och mätt­nadskänsla och om vikten av att ge kroppen möjlighet att hinna känna efter om man är mätt.

 

”Det är helt klart ett vinnande koncept, nu ska vi se hur det kan spridas vidare och implementeras på bästa sätt i de övriga skolorna”, säger Monika.

 

Varje dag serveras en soppa och två huvudrätter i skolrestaurangerna.

 

”När eleverna tar lite soppa först och sedan en varmrätt, då hinner de reflektera och känna efter om de är mätta innan de tar mer. Vi måste prata om svinn från flera olika infallsvinklar, vad är det egentligen som gör att man slänger maten?”, säger Monika.

Svenskt – och lokala inköp

Flens kommun har klara målsättningar vad gäller den mat som upphandlas och serveras.

 

”Vi serverar till exempel svenskt kött och har nu tagit steget vidare till att utöka de lokala inköpen”, säger Monika.

 

Politikernas mål är att 3 procent av livsmedelsinköpen ska vara från Sörmland.

 

”Tack vare vårt samarbete med Martin & Servera kan vi upphandla med pedagogisk inriktning för att få lärande för förskola och skolbarn”, säger Monika.

 

Det innebär också ett helhetstänk med studiebesök på gårdar eller besök i skolan av en odlare eller en bonde. 

 

”På så vis kan eleverna se maten ur ett helhetsperspektiv och få ett sammanhang”, säger Monika.

Cirkulära plasttallrikar

Helhetstänket testas ända ut till tallrikarna som används i skolrestaurangen. Just nu pågår ett test med cirkulära plasttallrikar på Malmaskolan och Stenhammarskolan.

 

”Att hitta porslinstallrikar som inte väger så mycket är inte lätt, så när vi fick tips om Green Loop, plasttallrikar som vi hyr och som sedan återvinns, tyckte vi det var ett perfekt alternativ. Att de dessutom tillverkas lokalt i Eskilstuna var ytterligare en bonus. På så sätt knyter vi ihop säcken kring vårt helhetstänk, från minskat matsvinn till svenskt och lokalt och ända ner på den cirkulära tallriken”, säger Monika.

Restfest!

Att en av tre rätter görs på rester hör till vanligheterna i kommunens skolkök.

 

”Vissa fredagar ordnas även restfest och det är väldigt uppskattat bland eleverna”, säger Monika.

Green Loop-plasttallrikar

Biobaserade och bisfenolfria plasttallrikar som hyrs ut till skolor. När tallrikarna tas tillbaka (på grund av repor eller annat) så återvinns plastmaterialet och av det tillverkas nya tallrikar igen och igen. Upp till sju gånger kan plasten recirkuleras.

Plasttallriken Green Loop är en del av ett cirkulärt återvinningssystem och tillverkas av Mälarplasts systerbolag August Lundh.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.