Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Framtidens foder

Insektslarver, matavfall och restprodukter kommer kanske att stå på djurens framtida fodermeny. Just nu pågår ett projekt där fågel, fisk och gris föds upp på resurseffektiva och cirkulära ingredienser.
Martin & Servera och Sorundahallarna samarbetar med bland annat Axfoundation, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och forskare från hela Sverige för att utveckla framtidens foder.

– Förhoppningen är att ersätta ingredienser som importerad soja och vildfångad fisk i konventionellt foder, med mer resurseffektiva och cirkulära råvaror som har betydligt lägre miljö- och klimatpåverkan, säger Per Idlund, kategori- och inköpschef, Martin & Servera. – Aldrig har jag varit så här stolt och förväntansfull för ett projekt. Här utmanar vi dagens sätt att föda upp animalier på riktigt. Framtidens mat ska inte äta vår mat. 
 
Just nu undersöks bland annat insekter och mjölmask uppfödda på matavfall, restprodukter från framställning av koncentrat från svensk åkerböna, blåmusslor som renar Östersjön och mykoprotein från svamp som matats med restströmmar från skogsindustrin.

"Aldrig har jag varit så här stolt och förväntansfull för ett projekt. Här utmanar vi dagens sätt att föda upp animalier på riktigt."

Per Idlund, kategori- och inköpschef, Martin & Servera

Pilotproduktion av foder 

– På mindre än två år är ambitionen att sätta upp en pilotproduktion av foder och testa försäljning av matfågel, gris, fisk samt ägg från värphöna uppfödda på foder med lägre klimatpåverkan och med ingredienser som gynnar den biologiska mångfalden, säger Louise Söderqvist, marknadschef, Sorundahallarna.
 
– Vi har redan bevisat att det går att föda upp svensk regnbågslax på foder gjort av bland annat insekter, ett foder med upp till 70 procent lägre koldioxidutsläpp än vanliga foder på marknaden, säger Christian Sjöland, projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation.
 
– Nu skalar vi upp rejält med ännu fler ingredienser och satsar på framtidens foder för produktion av fågel, ägg, fisk och fläsk.
Martin & Servera-gruppen är en del av familjeägda Axel Johnson- koncernen, där även Axfoundation ingår. Martin & Servera samarbetar med Axfoundation. Det ger direkt tillgång till verkliga hållbarhetsutmaningar – och möjligheter.

Inspiration från Den goda måltiden

Inspiration

Torsåker gård: Ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem

Åkrar, experimentträdgård och en ladugård med fyra testkök och bageri - en plats för innovatörer att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.
Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Inspiration

Örebro kommun: Hög andel ekologiskt viktigt för framtiden

Örebro kommun jobbar sedan många år tillbaka för en hög andel ekologiska livsmedel. Carina Andersson, verksamhetschef Örebro kommun, berättar om målsättningarna, vikten av att fortsätta köpa ekologiskt och konceptet Smartare mat.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.