På kockskolan i Luleå genomförde vi ett event där eleverna från årskurs 1 och 3 fick laga helvegetariska rätter av sex olika plantbaserade råvaror. Ett event, med ett tävlingsmoment, som skapade stort engagemang.
Helvegetarisk mattävling
På kockskolan i Luleå ångar hettan från stekbord och grill. Det är trettio minuter kvar tills de första tallrikarna ska bäras fram till juryn. Det slamras med porslin och redskap och snabba repliker far genom luften. Eleverna, alla från årskurs 1 eller 3 på gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram, är en viktig del av framtiden. Om trenden med proteinskiftet fortsätter att hålla i sig är det sannolikt att andelen animaliskt protein sjunker i köken i framtiden. För restauranger och storkök handlar det om att ändra normen kring vad som är mat – att se vegetariskt som vilken mat som helst, inte som ett specialalternativ på menyn.
Att genomföra den här helvegetariska mattävlingen i just Luleå lockar till en del munterhet hos eleverna. Som någon säger:
”Här är det älg och ren som gäller, det är kött folk i allmänhet vill ha, men det är kul att laga något annat som omväxling.”
Samtidigt finns det en förhoppning att skapa en mer blandad matkultur i Luleå.
”Jag skulle gärna se mer vegetariskt här. Det borde gå att få lönsamhet på det med tanke på att andelen som äter vegetariskt växer hos både unga och äldre”, säger eleven Anna Tannersjö.
Plantbaserade råvaror
Sex grupper elever lagar mat från sex olika plantbaserade råvaror. Eventet, som också innehåller ett tävlingsmoment där representanter från Luleåbaserade kedjan Bastard Burgers ingår i en jury, är initierat av Martin & Servera tillsammans med Orkla.
”Det känns viktigt att göra en aktivitet om året med restaurangskolorna. Elever är en jätteviktig målgrupp för oss, det är ju de som kommer stå i köken i framtiden, så det är klart att vi vill peppa dem och göra sådant som är i framkant och kan bryta av lite i skolvardagen”, berättar Christer Edlund, som arbetar inom offentlig försäljning hos Martin & Servera.
"Elever är en jätteviktig målgrupp för oss, det är ju de som kommer stå i köken i framtiden."
En perfekt vegetarisk rätt
Dagen har inletts med teoripass om de olika råvarorna och sedan har eleverna fått olika recept att utgå från. Efter upplagningen serveras juryn tallrikar. Alla grupperna har presterat goda rätter, men en sticker ut särskilt, tycker juryn, med sin enkelhet, sin perfekta syra och goda smak. Vinnartrion Mahtilda Silverplats, Milian Moretti och Filip Larsson har presterat en wok på finska produkten Pulled oats, som är helt vegansk och innehållande högkvalitativt protein. Enligt juryn en perfekt vegetarisk rätt, väl utförd med en egen karaktär och respekt för råvaran.
Vinnarna!
Vinnartrion Mahtilda Silverplats, Milian Moretti och Filip Larsson presenterade en wok för juryn och vann första pris – en lunch på Bastard Burgers i Luleå.
Vi ser den överallt, den ökande trenden av vegansk och vegetarisk mat. Gästerna blir mer och mer medvetna om vad de äter och man har fått upp ögonen för hur goda och hälsosamma alternativ det finns på marknaden. Här har vi samlat tips på bra alternativa proteiner. Du hittar produkter, information om leverantörer, utbildningar och inspirerande recept.
Bastard Burgers har en enkel grundidé, att servera den godaste burgaren du har ätit. Vi är stolt leverantör av lokala råvaror till burgarkedjan som utlovar streetfood med inspiration från New York och kvalitet från Norrland.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.