”Det är fantastiskt att vi erbjuder skattefinansierad mat och är ett av de få länder som serverar alla barn och unga gratis skolmåltider”, säger Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande i Föreningen Frisk Mat.
Föreningen försäkrar att maten är riktigt bra på många håll, men att kvaliteten varierar kraftigt. Frisk Mat arbetar för att höja kvaliteten på måltider inom vård, skola och omsorg. Varje dag serveras omkring 3 miljoner måltider inom vård, skola och äldreomsorg i Sverige, till en kostnad av omkring 9 miljarder kronor per år – enbart för råvaror.
”Det är dyrt att servera kost som gör oss sjuka snarare än friska, inte bara för den enskilde individen utan också för samhället i stort. Livsstilsrelaterade sjukdomar ökar, trots att forskningen visar att det går att förebygga sjukdom med en sund och varierad kost”, fortsätter Anna.
För att ta reda på mer genomförde undersökningsföretaget Ipsos tre olika undersökningar på uppdrag av Frisk Mat – djupintervjuer med 20 kostchefer, en webbenkät som besvarats av 161 kostchefer samt 125 telefonintervjuer med personal från offentlig måltidsverksamhet. Frisk Mat-rapporten presenterades i augusti 2020 och finns i sin helhet på https://www.friskmat.se/.
Några viktiga insikter från Frisk Mat-rapporten:
- Behov av nationella riktlinjer och standardiserade arbetssätt
- Viktigt med höjd status för yrket kock i offentlig måltidsverksamhet
- Måltidspersonal behöver bättre kunskap om näringslära
- Det finns ett behov av inspiration och näringsberäknade recept – både för förskola, skola och äldreomsorg
- Maten behöver ses som en del av den medicinska behandlingen i sjukvården