”Webbutbildningen i ekologiska livsmedel ser vi som en del av vårt arbetssätt för att inom kommunen öka andelen ekologiskt och nå de nationella målen. Den har vi genomfört för alla på hela kostenheten, totalt har cirka 50 personer gått eller håller på att gå den”, säger Eric Carlsson, biträdande kostchef.
Eric tycker att det passar bra att utbilda via webben, till exempel en nyanställd kock eller köksbiträde, när det gäller grundläggande utbildningar där en eller ett par personer ska utbildas.
”Då får den personen samma grundkunskap som övriga medarbetare och kan göra utbildningen under ett tidsintervall som passar. Att plugga fyra timmar i ett sträck passar vår verksamhet dåligt, därför är det perfekt att kunna logga in flera gånger, pausa och fortsätta när möjlighet ges. Sedan kan man testa det praktiska i sitt dagliga jobb”, säger Eric.
Praktiska knep
Eric har, tillsammans med sina kollegor, utvärderat webbutbildningen i ekologiska livsmedel. Den samlade bedömningen är att det är en bra utbildning med tydlig röd tråd rakt igenom.
”Det är pedagogiskt att de korta momenten varvas med frågor och mindre övningar för att interagera med deltagarna”, säger Eric.
Han blev speciellt glad över att utbildningen tar upp de olika aspekterna i upphandling, menyläggning och tillagning för att parera den något högre kostnaden per kilo.
”Det är de praktiska knepen som direkt går att applicera på det egna arbetet som har störst genomslagskraft ute i köken. Jag vill att även våra matgäster ska få ta del av utbildningen i ekologiska livsmedel. Det gör att de kan få ökad förståelse kring vilka val man kan göra själv för en mer hållbar livsstil och vad vi kan göra gemensamt för att minska matsvinnet i våra serveringar”, säger Eric.
Allergier och intoleranser
”Kursen i Allergier och intoleranser genomförde vi i vår gymnasieskola här i Bålsta, när eleverna hade ledigt för lov. Då slapp vi restiden till Årsta och kunde nyttja arbetstiden uteslutande till utbildningen. Det var tänkt som bara ett kurstillfälle, men alla älskade både utbildningen och föreläsaren så vi bestämde oss för att boka ytterligare tillfälle för de som inte kunde gå första gången”, säger Eric.
"Vi har sällan fått så bra feedback på både utbildningen och föreläsaren som vi fick på den här kursen!"
”Våra medarbetare är lite kräsna gällande utbildningar. De vill inte ha för mycket känsla av privat restaurang i utbildningen, de upplever att en del utbildningar inte är applicerbara på offentlig köksverksamhet. De vill ha en kursledare som verkligen kan lära ut och hålla intresset uppe genom hela dagen. Vi har sällan fått så bra feedback på både utbildningen och föreläsaren som vi fick på den här kursen!”, fortsätter Eric.
De som främst fick möjlighet att gå kursen var kostenhetens kockar, de som faktiskt lagar maten.
”De ska ha bäst koll och de finns alltid tillgängliga för frågor. Några köksbiträden har också fått möjlighet att genomföra utbildningen och det blir kanske fler framöver. Det var totalt 35 personer”, säger Eric.
Om Håbo kommuns kostenhet
- 50 anställda i Håbos kostenhet
- Tretton tillagningskök som lagar maten på plats och sex mottagningskök som får maten levererad från en närliggande skola.
- Senaste utbildningarna hos GastroMerit: Allergier och intoleranser (för primärt 35 kockar) samt webbutbildningen Ekologiska livsmedel för offentlig sektor för samtliga 50 anställda.