Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Förmedla kunskap, bra mat och höga smaker


Karoline är nu kökschef Vardaga Silverpark, som knipit en semifinalistplats i Arla GuldKo 2018 och tävlar i kategorin "Bästa Seniormatglädje".
Karoline Nordefors, en entreprenör som brinner för mycket – hälsosam mat, dryck, kunskap och nätverkande. Hon utbildade sig från början till undersköterska, men yrkesvägen ledde henne så småningom in i köket.
Karoline var mellan 2014-2017 kökschef på Stocksundsgården i Danderyd, som 2015 vann utmärkelsen Årets Seniormåltid i White Guide Junior. "Det var såklart en bekräftelse på att vi gör något bra", sa Karoline.

När man pratar med Karoline förstår man att många bollar i luften är en förutsättning för hennes liv och levande intresse och engagemang. Hon har alltid varit intresserad av mat och började tidigt skriva på en matblogg och under tre år var hon även officiell bloggare för Årets Kock. Idag är hon projektledare för Vin möter mat, ett matforum skapat för att bygga nätverk och nya kunskaper, som hon startade upp tillsammans med Fredrik Schelin. Förutom detta projekt är Karoline även skribent på Din Vinguide.se. Men hur hänger då detta ihop med matlagning för seniorer och hennes utbildning som undersköterska?

Omväxlande yrkesbana

Karoline utbildade sig 1995 till bartender och arbetade i bland annat London och Waxholm. Hon utbildade sig sedan till undersköterska i både akutsjukvård och äldrevård, med intentionen att bli polis. Efter några år på Danderyds sjukhus valde hon att läsa vidare till hälsoutvecklare och arbetade som det några år innan fick hon sitt första barn. Efter sin föräldraledighet började hon igen som undersköterska, nu på Annebergsgårdens äldreboende i Danderyd.

Matintresset blev till arbete

Karoline visade sitt matintresse för köket på Annebergsgården och när sommarvikare söktes blev hon tillfrågad att praktisera sitt intresse i verkligheten. I sex veckor fick Karoline fria händer att sätta sin prägel på maten. Det var hårt jobb och hon lagade själv maten till 40 boende. Sommaren därpå fick hon samma uppdrag och efter det kände hon inte för att lämna de arbetsuppgifterna. Hennes dåvarande chef tipsade om en kökschef-tjänst på ett annat äldreboende i Danderyd. Hon sökte tjänsten och fick den. Där började hennes riktiga matlagningsresa med seniormat på Stocksundsgården.

Hur gör du rätterna extra proteinrika och näringstäta?

- Vassleprotein är väldigt viktigt för de äldre och fibrer. Varmrätterna baseras ofta på grädde och mjölk. Kesella och keso använder jag dagligen i bakning, mixad i smoothies och i andra rätter som till exempel ostkaka. Mycket fibrer får jag in genom grönsaker, jag bakar alltid både matbröd och kakor med mixade rotfrukter. Alla såser baseras också på mixade grönsaker och så tillsätter jag bönor i min bakning. Visionen är att inte slänga någon råvara, därför är det både ekonomiskt och bra ur näringssynpunkt att använda grönsaker i bröd, säger Karoline.

Valfrihet i matsalen och riktlinjer i köket

Helt nytt är Lagen om valfrihet som införts i äldreomsorgen, för Karoline i köket innebär det att gästerna ska ha två rätter per måltid att välja mellan. Självklart måste Karoline tänka på matens konsistens - vad som är svårtuggat, kryddning och hur smaker förändras när man blir äldre. Populärast är fisk i alla former, de serverar sällan helt kött och nästan aldrig kyckling. Råa grönsaker fungerar inte och de undviker kryddor som chili och curry.

Vad representerar din matlagning?

- Ta hand om råvaran på bästa sätt och gärna med en tvist. Hederlig husmanskost, utan krusiduller, men med detaljer och varianter på tillbehör som är anpassade för mina gäster. Höga smaker är viktigt!

Hur förenar du dina olika projekt?

- Jag vill förmedla kunskap och jag älskar matlagning. Jag har ett genuint intresse för barkulturen och dryck tillsammans med mat. Samtidigt som hälsa och att laga bra måltider är jättekul och utvecklande. Allting är lika roligt och därför hinner jag med alla olika delar. Det är alltid så det har varit, säger Karoline.

Kursen på GastroMerit "Mat för seniorer", blir ditt första uppdrag som kursledare i ämnet, vad är dina förväntningar?

- Jag hoppas att inspirera och dela med mig av mina erfarenheter, kunskaper och knep. Samtidigt som jag hoppas att det ska bli ett bra forum att få höra hur alla deltagare jobbar i sina kök. Att vi som matlagare för seniorer ska utveckla varandra och förhoppningsvis skapa nätverk och kunskap för framtiden, avslutar Karoline.

GastroMerit

Mat för seniorer

Lär dig mer om energitäta och proteinrika måltider. Du lär dig att skapa attraktiva, smakrika maträtter med rätt konsistens för de äldre.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.