Att konsumera hållbart är onekligen en fråga som blir mer och mer aktuell, och det påverkar inte minst alla måltidschefer och kockar som jobbar med skolmat. En av lösningarna på det är att byta ut animaliska produkter till vegetabiliska.
Oat Academy - en halvdag som kan förändra framtiden för skollunchen
Vi är många som är överens om hur viktigt det är med bra skollunch. För eleverna, för inlärningen, för stämningen, ja för hela skolan. Därför har Oatly tagit fram Oat Academy. Det är en matig workshop som går till så här: under en halvdag kommer representanter från Oatly ut till ert skolkök och pratar om matens klimatpåverkan, nutrition och hälsa. Du samlar ihop ett gäng proffs på skolmat i ditt skolkök och Oatly tar med sig alla råvaror som behövs. Workshopen är inte bara snack utan någon verkstad, den hållbara måltiden lagas och avnjuts tillsammans.
Vegansk köttfärssås som både är praktisk och god
Ett av recepten som lagas på Oat Academy är Belugnese, en vegansk köttfärssås på belugalinser. Byter man ut matlagningsgrädden mot Oatly iMat som uppför sig likadant i såsen, samt nötfärsen mot linser, så blir det så här fina staplar:
1 portion Belugnese (med pasta och broccoli): 0,27 kg co2-ekvivalenter
1 portion Bolognese (med pasta och broccoli): 4,26 kg co2-ekvivalenter
Byt ut mejeriprodukter mot havre
När man byter mejeriprodukter mot havre händer en annan sak också, som har att göra med det mättade fettet. Enligt Livsmedelsverket skulle de flesta må bra av att äta mindre mättat fett och mer fleromättat- eller enkelomättat fett från vegetabiliska livsmedel istället. iMat, som fungerar som en matlagningsgrädde, innehåller rapsolja som är den bästa källan till omättat fett enligt Livsmedelsverket.
Skolmat utan specialkost
En annan fördel med att byta till havrebaserade produkter är att man inte behöver laga en specialvariant till dem som inte tål mjölkprotein och laktos. Och förutom den praktiska aspekten så är det rätt trevligt när alla kan äta ur samma gryta.
Godare med havresmak
Det är svårt att motivera sig till att byta om det inte blir gott. Oatly tycker förstås att det blir ännu godare med havreprodukter, men de är inte helt opartiska i frågan. På en Oat Academy kan du själv avgöra vad du tycker om smaken.
Om Oat Academy för skolkök
- En halvdag där ni tillsammans med Oatly pratar om klimat, hälsa och lagar mat tillsammans
- Oatly står för alla råvaror
- Deltagande skola eller kommun lånar ut sitt skolkök
- Ungefär 20 deltagare brukar vara lagom
- Deltagarna får en goodiebag från Oatly
Vill du veta mer?
Hör av dig till Malina på malina.andersson.lee@oatly.com eller på telefon 0768-40 22 33.
Läs mer om Oat Academy här.