Regeringens nationella inriktningsmål för ekologiska inköp i offentlig sektor är 60 procent till 2030. Men just nu är det tuffa tider för det ekologiska lantbruket. Allt fler ekobönder går över till konventionell produktion, på grund av minskad efterfrågan och höga kostnader vilket har lett till sjunkande lönsamhet. Det största tappet är den ekologiska försäljningen i dagligvaruhandeln.
I Örebro kommun står måltidsverksamheten fast vad gäller de ekologiska inköpen och verksamhetschef Carina Andersson menar att det inte behöver bli dyrare. – Vi ökar inte de ekologiska inköpen men vi ligger kvar på samma höga nivå som tidigare, säger Carina. I kommunen som helhet är siffran 71 procent ekologiskt och inom måltidsverksamheten är siffran 77 procent ekologiskt. Våra kunniga och engagerade medarbetare gör detta möjligt.
– En tydlig inriktning gör att vi får bra priser på de ekologiska varor vi köper, säger Carina. Trots att vi har en hög andel ekologiska livsmedel så ligger kostnaderna inte högre än i andra jämförbara kommuner. Vi vill föregå med gott exempel, så våra upphandlingar har alltid fokus på ekologiskt och ursprungsland Sverige.
– Vi ställer inte ursprung svenskt och ekologiskt mot varandra. Genom att servera svensk, ekologisk och lokalt producerad mat bidrar kommunen till god djurvälfärd, biologisk mångfald och fler arbetstillfällen på landsbygden.
"Allt hänger ihop, att hela kedjan med svenskt, ekologiskt och närproducerat fungerar är viktigt för att stärka Sveriges försörjningsgrad. Vi vill att våra måltider ska göra skillnad."
Smartare mat
En femtedel av den totala svenska jordbruksarealen brukas idag ekologiskt av mer än femtusen lantbrukare. Under 2022 har arealen minskat med cirka 18 000 hektar, cirka tre procent.
– Det är ingen quick fix att bygga upp ekologisk produktion, det tar lång tid med alla regelverk och investeringar, däremot går det snabbt att rasera, säger Carina. Om vi inte köper ekologiskt nu, riskerar vi att det uppstår brist på ekologiska varor framöver. – Allt hänger ihop, att hela kedjan med svenskt, ekologiskt och närproducerat fungerar är viktigt för att stärka Sveriges försörjningsgrad.
– Vi jobbar målmedvetet för att uppnå kommunens politiska målsättningar, säger Carina. Det innebär att majoriteten av råvarorna är ekologiska, att vi väljer svenskt kött och kyckling, den fisk vi använder är MSC-certifierad och vi väljer frukt och grönsaker efter säsong.
Redan 2011 började Örebro kommun jobba enligt konceptet Smartare mat. Det innebar att man genom att ställa om och tänka smartare har fått råd att öka de ekologiska inköpen.
– Det innebär bland annat mer grönsaker och baljväxter och mindre andel kött. Vi lagar mycket av maten från grunden. Det blir billigare än att använda hel- och halvfabrikat. Vi slipper dessutom många tillsatser och kan sätta vår egen smak på maten. Dessutom får vi mer spännande menyer. Konceptet har också hjälpt oss att minska matsvinnet.