Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Osäkerhet ställer krav på gott samarbete

Som vd för Martin & Servera Restauranghandel är Irene Waldemarson verkligen mitt i branschen. Hennes hjärta klappar lika hårt för maten på skolrestaurangen och äldreboendet som för restaurangen på hörnet.

Vi går tillbaka en bit i tiden. Närmare bestämt till en skolmatsal mitt i Stockholm för cirka 30 år sedan.

 

”Den skola jag gick i som ung var tidigt ute med tankar kring hälsa, natur och miljö. De tog – det då mycket radikala – beslutet att enbart servera oss barn fullkornspasta. Och på den tiden var fullkornspasta något helt annat än det är idag", skrattar Irene.

 

Irene fick se sin mamma ta strid för att barnen skulle slippa den grova fullkornspastan. "Det är väl ändå bättre att maten hamnar i magen och inte i soptunnan!” Kanske tändes Irenes engagemang för mat och viljan att påverka redan där. Idag klappar hennes hjärta precis lika mycket för skolmaten som för maten på familjens stamställe på hörnet – och det finns en hel del fullkornsprodukter i skafferiet hemma.

 

Idag är Irene själv mamma och, precis som alla andra föräldrar, ställer hon dagligen frågan: hur var skollunchen idag, har du ätit? Hennes egen favoriträtt på skolmatsedeln var fisk med mandeltäcke.

 

”Mina barn gillar teriyakilaxen, de vill ha pannkakor mest hela tiden och älskar när det serveras oliver på salladsbuffén”, säger Irene.

"Kunderna på den offentliga marknaden satte tidigt hållbarhet på agendan. Det tycker jag är viktigt att komma ihåg. Det utvecklade – och utvecklar – oss som företag."

Irene Waldemarson

Vad betyder den offentliga marknaden för Martin & Servera?

”Kunderna på den offentliga marknaden satte tidigt hållbarhet på agendan. Det tycker jag är viktigt att komma ihåg. Det utvecklade – och utvecklar – oss som företag. Kunderna som driver offentlig måltidsverksamhet är pålästa och ställer långtgående krav på det vi gör, varje dag. Det är bra för oss – och för våra andra kunder.

Just nu är vi naturligtvis lite extra tacksamma att vi samarbetar med många offentliga kunder, eftersom de varit mindre drabbade av coronasituationen. Som grossister är vi oerhört volymberoende, och utan kunder inom skola, vård och omsorg hade vi drabbats ännu hårdare”, säger Irene.

Vilka konsekvenser har coronapandemin haft för Martin & Servera?

”Det är inte bristen på varor som varit vår största utmaning, snarare bristen på efterfrågan. Vi har tappat försäljning, framför allt till den privata restaurangmarknaden, men även försäljningen till förskolor och skolor var under våren 2020 lägre än vanligt”, säger Irene.

 

Coronapandemin har fått stora konsekvenser för Martin & Servera. Korttidspermittering med statligt stöd har varit en bra hjälp, men man har också tvingats lägga varsel.

 

”Vi har även gjort andra kostnadsbesparande åtgärder, som ett avsmalnat sortiment, tidigareläggning av stopptider och ändrade leveransflöden. Dessa åtgärder har varit viktiga för att långsiktigt kunna upprätthålla en god affär”, säger Irene.

 

Martin & Servera gör bedömningen (i juni 2020) att marknadsläget fortsatt kommer att vara en utmaning under hösten 2020, och troligen även in i 2021. Därför är nära samverkan med kunder och leverantörer i många olika frågor viktigt.

 

”Det ser ut som att återgången till ”det normala” kommer att ta längre tid än vi initialt trodde. Det betyder att vi, tillsammans, kan behöva hitta nya lösningar och vidta fler åtgärder”, säger Irene.

Hur har samarbetet med de offentliga kunderna fungerat under coronapandemin?

”Vi arbetar alltid i tätt samarbete med våra kunder, ännu mer så i den här tuffa situationen. Många av kunderna i offentlig verksamhet har snabbat på betalningen av våra fakturor och på så sätt hjälpt oss med kassaflödet. Det initiativet kom från en kommun och spred sig till sedan till många”, säger Irene.

 

Förståelsen för förändringar i leveransflöden, sortiment och beställningsrutiner har varit stor.

 

”Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla de kunder som på det här sättet hjälper oss varje dag”, säger Irene.

"Det nya normala är att vi måste leva med en högre osäkerhet på många plan, och det måste vi hantera tillsammans"

Irene Waldemarson

Vad händer framåt?

Det är fortsatt mycket svårt att göra prognoser och bedömningar av marknadsläget. Irene hoppas på fortsatt förståelse i denna utmanande situation.

Det finns ingen som kan ge garantier kring hur världen ser ut i höst, eller under våren 2021. Vilka konsekvenser kommer den ekonomiska krisen att ge? Kommer det en andra, tredje våg av smittspridning, när kommer vi att ha ett vaccin för bred användning?

 

”Det nya normala är att vi måste leva med en högre osäkerhet på många plan, och det måste vi hantera tillsammans”, avslutar Irene.

Läs mer

Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.