Gunnar Backman förklarar hur Sverige importerar stora mängder bönor och linser medan vår inhemska odling är mycket liten. Trots att vi har alla förutsättningar för baljväxtodling och egna, unika kulturarvssorter.
Med hjälp av POM, programmet för odlad mångfald, och kluster av innovativa odlare, har Nordisk Råvara börjat odla upp svenska baljväxter med hög kvalitet.
Gamla svenska sorter
"Vi hade aldrig kunnat ana vilka fantastiska historier som dolde sig bakom många gamla svenska sorter. Hur bönderna i Rättvik förr i tiden höll sig starkare och friskare jämfört med sina sockengrannar tack vare sin näringsrika ärt. Eller hur man på hela Gotland odlade en lins som användes till alltifrån välling till pannkakor. Vår verksamhet innebär att det för första gången sedan säkert över ett sekel finns Gotlandslins odlad på Gotland igen, vilket är otroligt roligt." säger Gunnar.
"Det som nästan är ännu mer fantastiskt är den respons vi får nu när vi börjar sälja de här unika sorterna. Vi blir kontaktade av kockar och andra matkreatörer som vill använda dem. Vi har också inlett samarbete med några kommuner vars önskemål är att skolbarnen ska få de här näringsrika baljväxterna till skollunch." säger kollegan Tomas Erlandsson.
Oxbacksskolan i Södertälje satsar på svenskodlat
Hösten 2016 blev Oxbacksskolans skolkök utvalt till utvecklingskök för MatLust, ett projekt som drivs av Södertälje kommun och där Nordisk Råvara deltar. Projektet främjar en hållbar och lönsam livsmedelsnäring i Stockholmsregionen genom att bana väg för företag som vill leverera svenskodlat till offentlig sektor.
Kockarna och måltidsutvecklarna Thomas Österman och Åsa Cannerheim serverar Nordisk Råvaras svenskodlade gröna, färska bondbönor till eleverna på Oxbacksskolan i Södertälje.
"För oss är det fantastiskt att vara en del av en satsning på att få in mer svenskodlat i skolköken. Vi är övertygade om att mat som växt och producerats i Sverige är bra för både oss och planeten."