Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Regionalt

Purjolök: Lång skördesäsong

112672, POLARCUP
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
I början av maj planterades de första purjolökarna av bröderna Martin och Simon. Under sensommaren börjar skörden av den prisvärda och goda grönsaken. Bröderna har tagit över delar av sina föräldrars lantbruk och är först i trakten med att odla purjolök.
På Tranberga Södergården i Grepstad, mellan Skänninge och Motala, bor bröderna Schwartz: Martin, 29 år och Simon, 31 år. Här odlar de fem hektar purjolök för tredje säsongen. – Vi är verkligen nöjda med utfallet på odlingen hitintills, säger Martin. Det har gått enligt plan.
 
Första purjolöksodlingen i området Martin och Simon Schwartz har ett stort intresse för jordbruk och odling. Redan när de var små barn brukade de följa med sin pappa ut på fälten. Att vilja ta över gården har alltid varit en självklarhet.
 
– Vi har hjälpt till i lantbruket sedan vi var tonåringar, säger Martin. Det gör att vi vet vad det handlar om.
 
– Nu har vi har tagit över en del av arealen för växtodlingen från våra föräldrar, säger Martin. Men jordgubbsodlingen och gårdsbutiken driver pappa själv vidare i ett eget företag. Efter lite research kom bröderna fram till att markerna skulle passa perfekt till purjolöksodling.
 
– Här i området har det inte odlats purjolök tidigare, trots att det är en bra och passande gröda. I Sverige är vi inte heller självförsörjande på purjolök utan det importeras en hel del.
 
Lång skördesäsong
Varje säsong skördar bröderna cirka 35-50 ton purjolök per hektar. Skörden startar i slutet av juli. Då vilar doften av färsk nyskördad purjolök över fälten.
 
– Purjolöken skördas ungefär som morötter, de lyfts upp maskinellt och läggs i korgar, säger Martin. Arbetet är automatiserat och en person kan göra hela skördearbetet. Tio olika sorters purjolökar planteras i omgångar under säsongen, valda för att passa klimatet och odlingskraven. Sista skörden tas upp så sent som möjligt innan vintern kommer, så det är en lång skördesäsong. De purjolökar som planteras lite senare under säsongen tål också frost och kyla lite bättre. 
 
– Man lagrar eller förvarar purjolöken på fälten och skördar allt eftersom man säljer, det är smidigt för då behöver man inte stora lagerlokaler, säger Martin. 
 
Bröderna och deras familjer äter purjolök flera gånger i veckan. – Tunt skivad och smörstekt är den en delikatess, men den passar lika bra i grytor, soppor och gratänger. Purjolök är en prisvärd och fantastisk råvara!

Inspiration från Martin & Servera

Inspiration

Umeå kommun: Närproducerat på menyn

– De politiska målen i vår kommun är att vi ska servera 40 procent närproducerad mat, säger Maria Svensson, chef meny och produktion, Umeå kommun.
Kunskap

Regionala råvaror, relationer och riktigt god mat

Fiskar från friska vatten, smakrika svampar, viltkött från djupa skogar, charkuterier och kött från djur som betat blomstrande ängar. Frukt, bär och grönsaker i säsong och den finaste äppelmusten. Vi tycker att det ska vara enkelt att handla svenskt och regionalt. Titta efter R-märkningen när du handlar hos oss så hittar du alla regionala produkter i vårt sortiment!
Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.