Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Restaurangfredag

Team Norrsken i Skolmatsgastro

Nazim Imeri var lagledare för Team Norrsken som kom på en hedrande delad 4:e plats när finalen i Skolmatsgastro, SM i Skolmat, avgjordes den 15 mars 2016.

Under tävlingen skulle laget göra en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Maten skulle vara näringsriktig, inte kosta mer än 12 kronor per portion och kunna lagas i storkök. Utöver smaken poängbedömdes bland annat teamkänsla och upplägg.

Team Norrskens tävlingsmeny bestod av krämig fänkålssoppa med gravad lax, därefter fylld kroppkaksrulle med kantareller och skogschampinjoner samt rårörda lingon och till sist bräserad lättrökt högrev med skysås och potatisterrin smaksatt med västerbottenost.

Nazim Imeri är kökschef på Fridhemsgymnasiet i i Umeå. Här lagas mat till 3000 elever på totalt 20 skolor och förskolor. Som före detta restaurangkock upplevde Nazim en viss frustration över att inte få samma kontakt med eleverna i de 19 mottagningsköken som på den egna skolan. Lösningen blev ett turnerande event som fått namnet "Restaurangfredag".

Idén "Restaurangfredag" uppstod när Nazim Imeri började jobba inom måltidsservice. Han ville laga mat med ett lite roligare upplägg och började därför göra en speciell fredagsmeny som han åkte runt till olika skolor och serverade.

"Totalt åker jag runt på tio ställen. Jag började i hösten 2015 så här är andra terminen jag kör. Tanken är att det blir besök på någon av skolorna var tredje vecka – vi ska ju få ihop vår verksamhet också."

Positiva reaktioner från både barn och föräldrar

Nazim berättar att framför allt föräldrar kan ha en dålig bild av skolmaten. Därför är det viktigt att de bjuds in och får vara med.

"En förälder hörde av sig och berättade att hennes barn har stora problem med att äta både i skolan och i hemmet. Hela helgen efter en Restaurangfredag hade barnet inte gjort något annat än att prata om maten! Sen var det en tjej i årskurs åtta som skrev ett skolarbete om hur Restaurangfredag startade och varför. När det är matråd brukar barnen önska Restaurangfredag – det är sällan tal om hamburgare eller pannkakor nuförtiden. De är så glada, det skrivs autografer och det blir en sån atmosfär!"

"Det ska inte se geggigt ut"

Att få barn att gilla "riktig" mat menar Nazim handlar om både bemötande och upplägg på tallriken.

"Speciellt de mindre barnen vill ha rena smaker, det ska inte se geggigt ut. En gång bjöd jag till exempel på äppelmarinerad kycklingfilé med lite gurkmeja så att den skulle se gul och lite roligare ut, till det serverades örtbakad potatis med ruccola och babyspenat och grönsaker wokade i muurikka. Då fick barnen vara med och röra i woken, vilket gjorde att de blev mer sugna på att äta grönsakerna. Till efterrätt körde vi kladdkaka med gräddglass."

Hela verksamheten mot samma mål

Restaurangfredag gör att Nazim får en mycket bättre bild av verksamheten och kan se till att alla jobbar på samma sätt. Det är också bra att vara ute på plats och kunna gjälpa till

"Det blir lättare att skapa ett samarbete mellan skola och kök, och få med eleverna på banan när vi jobbar för att få ner svinnet. Samarbete är verkligen jätteviktigt! Jag har till exempel sett att vissa rektorer är jätteduktiga, de är inne i matsalen och portionerar upp efterrätter – då jobbar man mot samma mål."

Låtsaspengar visar svinnet

Fridhemsgymnasiet jobbar inte bara med projektet Restaurangfredag. Ett projekt inom måltidsservice med några pilotkök har också startat upp. Tanken är att alla 120 kök inom måltidsservice ska mäta sitt svinn.

"Vi håller på att ta fram olika hjälpmedel. På Fridhemsgymnasiet mätte vi svinnet och visade eleverna hur mycket vi slängde, vi kunde ha låtsaspengar som vi klippte ut, eller glasspaket som visade hur mycket glass man hade kunnat få för allt de kastade. Det finns mycket pengar att spara om man får ner matsvinnet.

En portion kostar 10 kronor

Nazim berättar att maten i den vanliga verksamheten består av 30 procent ekologisk råvara. 70-80 procent av råvarorna kommer från Martin & Servera.

"En portion kostar 10 kronor i snitt. I hela Umeå har vi samma meny och recepten närings- och kostnadsberäknas. Men vi får göra egna tolkningar. Om det står "pannbiff" kan jag lika gärna göra lasagne eller chili con carne så länge jag använder köttfärs. Till min vanliga skola gör vi till exempel egna pannbiffar men de andra skolorna får halvfabrikat. Tack vare Restaurangfredag blir det också lite mer rättvist."

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.