Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Så jobbar Årets Pep-skola 2022

Vasaskolan i Danderyd har utsetts till Årets Pep-skola 2022. Rörelseburk, fredagsdans och trampcyklar är några av ingredienserna i skolans rörelsearbete.
– Nu är vi äntligen i topp och det känns fantastiskt, säger Mikael Valdorson, rektor på Vasaskolan. Vi har legat bland de tio bästa under flera år, nu var det vår tur. Det är ett stort arbete som ligger bakom framgången, ett arbete som har drivits med ett enormt engagemang av hela skolans fantastiska personal men framför allt av vår Pep-general Jennifer Moudi Granberg och vår kökschef Caroline Larsson.


Rörelseburk i alla klassrum

På Vasaskolan är mikropauser och olika rastlekar naturliga inslag i skoldagen. Elever som behöver en liten paus under lektionen, eller som är klara med ett delmål, kan få en övning att göra ur den ”rörelseburk” som finns i varje klassrum. För den som har extra spring i benen finns även trampcyklar att sitta på invid ett höj- och sänkbart bord. Och varje fredag är det dans på skolgården! – Vi vet ju att fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor ger bättre förutsättningar för lärande, därför känns det självklart för oss att ta de här satsningarna på allvar, säger Mikael Valdorson. Vasaskolans skolrestaurang som heter Guldtuppen hamnade på plats 13 bland alla nominerade restauranger i White Guide Junior. Här bjuds det på en stor variation av huvudrätter och alltid minst ett vegetariskt alternativ till lunch. Dessutom finns en stor salladsbuffé, nybakat bröd och dagliga soppor.
 

Kompostfria dagar och svinnstjärnor 

Varje dag vägs svinnet i restaurangen och barnen får stjärnor när de är duktiga och inte kastar så mycket mat. Alla dessa stjärnor utgör en hel himmel i matsalen. – Vi har även fler kompostfria dagar i veckan för att minska på matsvinnet, säger skolrestaurangen: ”när pastan och tortellini-gratängen är så exceptionellt vällagade som de vi bjuds på idag, lär himlen få ytterligare några stjärnor”. – Även vi som arbetar i köket tar förstås den fysiska aktiviteten på allvar och vi inleder ofta våra arbetsdagar med en gemensam promenad – och när det är dags för fredagsdans är vi gärna med, säger Carolina.

Inspiration från Den goda måltiden

Inspiration

Pep-rapporten 2023: Alla barn har rätt till bästa möjliga hälsa

Årets Pep-rapport visar att endast två av tio barn och ungdomar rör sig enligt rekommendationen och endast en bråkdel äter frukt och grönsaker enligt kostråden. Kön, ålder och socioekonomi är faktorer som även fortsatt spelar stor roll för barnens möjlighet att leva hälsosamt.
Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.