”Det var en helt absurd känsla när vi vann titeln Bästa matglädjeskola år 2018, vi hade just tagit vårt nya tillagningskök i drift. Inte ens i vår vildaste fantasi trodde vi att vi skulle vinna”, säger Sara Svensson, kökschef.
När vi pratar med Sara och Slottsskolans två kockar, Mattias Edvinsson och Johan Lindvall, blir det uppenbart vad det var juryn såg redan då. Det här är tre engagerade matlagare som vill inspirera nästa generation till förändring.
Payback Generation
Genom satsningen #paybackgeneration kan Slottsskolans högstadieelever varje dag aktivt välja mat från skolrestaurangens hållbara payback-meny. Syftet är att göra ungdomarna medvetna om hur de kan påverka framtiden, skapa engagemang och samtidigt minska Slottsskolans klimatpåverkan.
"Vi ville strunta i alla pekpinnar och motivera eleverna genom att visa hur enkelt det är att göra något positivt för miljön."
”Vi ville strunta i alla pekpinnar och motivera eleverna genom att visa hur enkelt det är att göra något positivt för miljön”, säger Mattias Edvinsson, kock.
De rätter som finns på payback-menyn har låg påverkan på klimatet (max 0,5 CO2-ekvivalenter per portion), tillagas av matrester för att minska matsvinnet, bidrar till ökad biologisk mångfald genom lokalt naturbeteskött eller innehåller klimatsmarta råvaror.
Märkta tallrikar
Varje månad utses en eller flera invånare, eller ett företag, i kommunen till fadder. För varje payback-tallrik skänker faddern mellan 50 öre och 2 kr.
Hur går det då till rent praktiskt? Slottsskolan använder bufféservering för skolmaten, och payback-maten presenteras i samma line. Det är bara det att den maten serveras på en speciell tallrik, som märkts #payback.
”Så när ungdomarna lämnar sina tallrikar i disken, så kan vi lätt räkna hur många som valde payback-alternativet”, berättar Johan.
Ungdomarna får vara med via menti.com och rösta om vilket WWF-projekt som pengarna ska användas till. Det skapar verkligen engagemang.
”Det har varit många och långa diskussioner om vad som är bäst för vår värld – att bidra till att orangutangen överlever, att se till att ny regnskog planteras eller att rädda Östersjön”, säger Sara.
Hela satsningen handlar om att skapa framtidstro. Det handlar om att ge tillbaka – till naturen och till eleverna. Personalen i köket på Slottsskolan vill lära nästa generation att handla lokalt och hållbart, och att se helhetsperspektivet när det gäller de svåra hållbarhetsfrågorna.
Payback ger resultat
”Vi vill visa våra ungdomar att när de tar egna hållbara beslut så får det goda effekter – lokalt och globalt”, berättar Sara.
Slutresultatet 2019 blev att Slottsskolan bidragit till att 192 nya träd har planterats i Borneos regnskog. Varje träd kostar 50 kr, så totalt samlades strax under 10 000 kr in.
”En tredjedel av eleverna valde payback-tallrik om vi räknar snittet över året. Totalt serverade vi 12 468 sådana tallrikar”, säger Mattias.
#Payback-menyn: Rätterna har låg påverkan på klimatet (max 0,5 CO2-ekvivalenter per portion), tillagas av matrester för att minska matsvinnet, bidrar till ökad biologisk mångfald genom lokalt naturbeteskött eller innehåller klimatsmarta råvaror.
#Varje månad utses en eller flera invånare, eller ett företag, i kommunen till fadder. För varje payback-tallrik skänker faddern mellan 50 öre och 2 kr.
#Målet är att genom payback-menyn ge eleverna möjlighet att välja en mer hållbar konsumtion samt att minska Slottsskolans klimatpåverkan.
Läs mer på vingaker.se.