Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Thai taco på baljväxtfärs

Tipset!

Den svenskodlade baljväxtfärsen passar bra till mycket – testa dig fram till din och dina gästers favorit!
Kocken Johan Lindvall och hans kollega Mattias Edvinsson på Slottsskolan i Vingåker tillagar en thai taco gjord på baljväxtfärs. Här hittar du deras tillagningstips och receptet.

Thai taco på baljväxtfärs

Kocken Johan Lindvall och hans kollega Mattias Edvinsson på Slottsskolan i Vingåker tillagar en thai taco gjord på baljväxtfärs. Här hittar du deras tillagningstips och receptet.

”Vi stekte baljväxtfärsen i ugn med vatten och olja. Ett tips är att smaka av hela tiden när du kryddar, för färsen har mycket smak redan som råvara. Vi blandade ut den med morötter och lite honung för att öka sötman”, säger Johan Lindvall.

 

”Baljväxtfärsen har en hård plastförpackning som är lätt att stapla, det är bra fast man önskar ju att den kan bytas ut mot något annat mer hållbart material i framtiden”, säger Johan.

 

Johan och hans kollega Mattias gillar att färsen inte luktar när man öppnar förpackningen. Det är annars ganska vanligt. Baljväxtfärsen doftar bara svagt av rapsolja.

 

”Vi smakade den även rå, direkt ur förpackningen, och den har en bra smak i grunden. Baljväxtfärsen är en bra ersättningsprodukt till sojafärs. Det känns bra i magen att kunna minska ner på sojaprodukter”, säger Johan.

Thai taco: Gör så här

Färsen försteks med olja och vatten, därefter tillsätts honung, vitkål, rödkål, morötter och taco-krydda. Den blandade färsen tillagas sedan på bleck i ugn (kombivärme 175 grader i 10 minuter, sedan 20 minuter i 130 grader).

Thai tacon serveras med tortillabröd och förslagsvis några av dessa tillbehör:

  • Syrad rödkål – det tillsätter knaprighet och textur
  • Marinerade champinjoner (chili, lime)
  • Picklad rödlök
  • Rostad majs
  • Marinerade vita bönor med koriander och ingefära
  • Svarta bönor med rödlök och majs
  • Vinaigrette med persilja
  • Bönsallad med svarta och vita bönor, lime, svartpeppar, selleri, tomat, paprika och persilja
  • Majonnäs smaksatt med koriander, lime och chili
  • Vitlökssås
  • Naturell tomatsalsa
  • Tomatsalsa smaksatt med ananas
  • Tomatsalsa smaksatt med sambal oelek
  • Tomatsalsa smaksatt med koriander
  • Wokade grönsaker
  • Hembakt bröd
  • Nachochips

Läs mer

Inspiration

Slottsskolan i Vingåker: Aktuell med satsningen #paybackgeneration

2018 korades Slottsskolan till Bästa matglädjeskola av Arla Guldko. Nu är de högaktuella igen med satsningen #paybackgeneration. Slottsskolans högstadieelever kan varje dag välja att ta mat från skolrestaurangens hållbara payback-meny. Då doneras pengar till olika WWF-projekt. Kökschef Sara Svensson och kockarna Mattias Edvinsson och Johan Lindvall berättar om satsningen och om hur även kommuninvånarna engageras.
Inspiration

Bästa Matglädjeskola i Arla Guldko 2018 blev Slottsskolan i Vingåker

Mottagningsköks, tillagningskök och duktiga kockar har påverkat hela skolkulturen på Slottsskolan i Vingåker. Det framgångsrika arbetet tog Slottsskolan till final i Arla Guldko 2018, där de också vann i tävlingskategorin Bästa Matglädjeskola.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.