Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Torsåker gård: Ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem
Inspiration

Torsåker gård: Ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem


- Vi stöter ofta på intressanta idéer hos forskare och entreprenörer, säger Anna Henning Moberg, ansvarig för projektutveckling och testköksverksamhet vid Torsåker gård.

Hållbarhet för framtiden

Axfoundation är en fristående icke vinstdrivande verksamhet. Torsåker gård är Axfoundations centrum för framtidens mat. Det är en testgård och ett praktiskt utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelssystem.

Här drivs projekt tillsammans med forskare och praktiker, och gården är därför inte öppen för allmänheten.
Martin & Servera samarbetar med Axfoundation (och även de övriga bolagen inom Axel Johnson Gruppen). Det ger direkt tillgång till verkliga hållbarhetsutmaningar – och möjligheter.
Åkrar, experimentträdgård och en ladugård med fyra testkök och bageri - en plats för innovatörer att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.
Axfoundation är en testgård och ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem. I Upplands Väsby strax norr om Stockholm växer Torsåker gård fram med åkrar, experimentträdgård och en nyrenoverad ladugård utrustad med fyra testkök och bageri. 
 
Ambitionen inom Axfoundation är att öka takten inom hållbar livsmedelsinnovation. Den nyrenoverade Ladugården på Torsåker gård med sina fyra testkök är en innovations­arena. Här får innovatörer hjälp med att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.

Fångar upp och testa idéer

I den nyrenoverade Ladugården, byggd på 1700-­talet, finns förutom fyra testkök även restaurangkök, bageri och förpackningsmöj­ligheter. Här pågår exempelvis försök att ta tillvara outnyttjade restströmmar från livsmedelsindustrin och bidra till cirkulära lösningar. Målsättningen med testköksverk­samheten är att fånga upp frön till blivande, hållbara, näringsrika och goda livsmedel.

– Här kan vi trycktesta innovationer innan de skalas upp. Vi vill korta vägen mellan hållbara idéer och färdiga lösningar, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Tillsammans med forskare och praktiker utvärderas hållbara lant­ och vattenbruks­metoder. Här testodlas också nya och gamla grödor. Resultaten tas från åkern och vattnet rakt in till förädlingen i Ladugårdens testkök, restaurangkök och bageri.

– Vi stöter ofta på intressanta idéer hos forskare och entreprenörer. Nu när Ladugården är på plats har vi möjlighet att hjälpa fler att ta steget till en storskalig produktion, säger Anna Henning Moberg, ansvarig för projektutveckling och test­köksverksamhet vid Torsåker gård.

Två framgångsrika utvecklingsexempel från projektet Framtidens mat som man driver här på Torsåker gård är svensk baljväxtfärs och braxenfärs. De två produk­terna har nu passerat innovationsstadiet, övertagits av producenter och finns nu att köpa i Martin & Serveras e­handel.

Inspireras av Den goda måltiden

Inspiration

Smakrika burgare och bits - gjorda på mungböna

Nu finns det äntligen ett ekologiskt vegoalternativ med massor av smak – utan en enda tillsats! Burgare och bits ready to cook med oändliga kombinationsmöjligheter.
Inspiration

Livsstilsprofessorn: Ta en kaka till!

Måste man sluta fika för att leva hälsosamt? Inte alls, enligt livsstilsprofessorn Mai-Lis Héllenius. Inspireras av oemotståndliga kakrecept i hennes nya bok.
Inspiration

Pep-rapporten 2022: Stillasittande och psykisk ohälsa

Årets Pep-rapport innehåller oroande läsning om barn och unga idag. Det syns ett tydligt samband mellan regelbunden fysisk aktivitet och psykisk hälsa, där de barn och ungdomar som rör på sig regelbundet också upplever mindre symptom av ångest och depression. Men, det finns saker att göra.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.